Βυθίζεται το Χρηματιστήριο: Άνοιγμα με πτώση 13%

Σε ελεύθερη η πτώση των τιμών των μετοχών, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.
.
.
Eurokinissi

Ελεύθερη πτώση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι φόβοι των επενδυτών αυξάνονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ αναταραχή στις αγορές προκαλεί και η μεγάλη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου.

Η αγορά αρχικά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων με πτώση 13% διαμορφούμενη στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφωνόταν στις 610,81 μονάδες σημειώνοντας πτώση 10,80%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρούσε κατά περίπου 5 δισ. σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 9,97 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε πτώση σε ποσοστό 10,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε σε ποσοστό 11,33%.

Βαριές απώλειες κατέγραφαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από τις τραπεζικές μετοχές η Πειραιώς υποχωρούσε 22,635), της Εθνικής (-16,41%), της Alpha Bank(-15,35%) και της Eurobank(-12,03%).

Πτωτικά κινούνταν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν οι δείκτες των Τραπεζών (-17,37%) και των Υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας (-14,15%). Άνοδο κατέγραφε μόνο μία μετοχή, ο τίτλος της Elinoil(+9,74%), 72 πτωτικά και 7 παρέμεναν σταθερές, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

Γενικότερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατακρημνίστηκαν στο ξεκίνημα των συναλλαγών τη Δευτέρα, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να κινείται σε περιοχή «bear market» καθώς ο αποκλεισμός τμημάτων της βόρειας Ιταλίας λόγω του κορονοϊού και η βουτιά κατά 30% των τιμών πετρελαίου επέτεινε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Στις 10:07 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 6,1% και εισήλθε σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς που συνήθως ορίζεται ως πτώση κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε σημειώνοντας πτώση 8,0%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν πάνω από 20%. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 57%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 7,3%, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών μειώνοντας τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοινώνοντας σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή