Βίντεο: Ο Πούτιν ντροπιάζει κορυφαίο αρχικατάσκοπο της Ρωσίας μπροστά στις κάμερες

Εμφανώς εκνευρισμένος, τον κάλεσε να «μιλήσει απλά».
.
.
screenshot

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πίεσε έναν από τους ισχυρότερους «αρχικατασκόπους» της Ρωσίας κατά τη διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων ασφαλείας της Ρωσίας για το θέμα της αναγνώρισης των περιοχών των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Καθώς ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, μοιραζόταν τις σκέψεις του για την κατάσταση, ο Πούτιν, εμφανώς εκνευρισμένος, τον κάλεσε επανειλημμένα να αποσαφηνίσει τι έλεγε και «να μιλήσει απλά».

«Μίλα απλά Σεργκέι» του είπε σε κάποια φάση, με σαφώς ενοχλημένη έκφραση.

«Θα ήθελα να συμφωνήσω με την πρόταση του Νικολάι Πλατόνοβιτς να δώσουμε στους δυτικούς εταίρους μας μια τελευταία ευκαιρία. Παρουσιάζοντάς τους την επιλογή, το συντομότερο δυνατόν, να αναγκάσουν το Κίεβο να επιλέξει την ειρήνη και να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ. Στη χειρότερη περίπτωση, πρέπει να πάρουμε την απόφαση που συζητούμε σήμερα. «Τι σημαίνει; ”Στη χειρότερη περίπτωση”; Προτείνεις να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις;» ρωτά ο Πούτιν, έχοντας ζητήσει νωρίτερα τις απόψεις των υφισταμένων του για την αναγνώριση των δύο περιοχών, και ενώ ο Ναρίσκιν είχε προτείνει χρήση της αναγνώρισης ως εργαλείο για να ασκηθεί πίεση στην Ουκρανία. «Όχι» απαντά ο Ναρισένκο, χάνοντας τα λόγια του, με τον Πούτιν να ξαναρωτά «ή να αναγνωρίσουμε εθνική κυριαρχία;».

«Θα υποστηρίξω την πρόταση να υποστηρίξουμε την αναγνώριση» απαντά, φανερά αγχωμένος ο Ναρίσκιν, με τον Πούτιν να συνεχίζει: «Θα υποστηρίξεις ή υποστηρίζεις; Μίλα καθαρά Σεργκέι». «Υποστηρίζω την απόφαση» απαντά ο Ναρίσκιν. «Υποστηρίζω την πρόταση για ενσωμάτωση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία» προσθέτει, ενώ φαίνεται νευρικός. Ο Πούτιν όμως συνεχίζει: «Δεν μιλάμε για αυτό, δεν συζητάμε αυτό. Μιλάμε για το αν θα αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία τους ή όχι».

«Ναι, υποστηρίζω την πρόταση να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία τους» απαντά. «Ωραία, Κάτσε κάτω παρακαλώ. Ευχαριστώ» κλείνει ο Πούτιν.

Η συμπεριφορά, τα λεγόμενα, η γλώσσα του σώματος κλπ του Ρώσου προέδρου αποτελούν αντικείμενα εκτενούς ανάλυσης τον τελευταίο καιρό, σε μια «ολική επαναφορά» της «επιστήμης» ή «τέχνης» της αποκαλούμενης «Κρεμλινολογίας». Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβάν αυτό σχολιάζεται εκτενώς. Ο Πούτιν επέμεινε ότι δεν είχε συζητήσει το θέμα με τους αξιωματούχους προηγουμένως, ωστόσο φαίνεται να είναι αρκετά σκηνοθετημένο και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των FT, κάποιοι θεατές είδαν ότι κάποιες ομιλίες είχαν κοπεί και το ρολόι του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου υποδείκνυε ότι το βίντεο είχε μαγνητοσκοπηθεί νωρίτερα.

Σημειώνεται πως ο Ουΐνστον Τσώρτσιλ είχε κάποτε πει ότι «οι πολιτικές ίντριγκες του Κρεμλίνου συγκρίνονται με τη μάχη ανάμεσα σε μπουλντόγκ κάτω από ένα χαλί. Αυτός που είναι έξω ακούει μόνο τα γρυλίσματα, και όταν δει τα κόκαλα να πετάγονται έξω είναι προφανές ποιος κέρδισε».