ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/12/2020 15:04 EET

Βιώσιμες δημόσιες μεταφορές στην Ελλάδα: Τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανανέωση του στόλου οχημάτων μαζικής μεταφοράς

«Ο εξηλεκτρισμός είναι το μέλλον»: Ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, στο 6ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας.

zssp via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Οι βιώσιμες δημόσιες μεταφορές αποτέλεσαν το θέμα του πρώτου από τα τρία μέρη του 6ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας «Η Μετάβαση της Ελλάδας προς ένα Βιώσιμο Μέλλον», που διοργανώνει το Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τη Δευτέρα.

Κατά την έναρξη του Φόρουμ χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κα. Ράνια Πατσιοπούλου και η πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, κα. Charlotte Sammelin. Και οι δύο κατέστησαν σαφή την ανάγκη μετάβασης της Ελλάδας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον μέσα από την ενσωμάτωση αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων στον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών.

 

6th Business Forum Greece
.

 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής ο οποίος αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων μαζικής μεταφοράς και τη δημιουργία υποδομών για εύκολη και προσβάσιμη φόρτιση εισάγοντας το απαραίτητο ρυθμιστικό και αδειοδοτικό πλαίσιο προαναγγέλλοντας παράλληλα την έναρξη διαγωνισμού για νέα λεωφορεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πολλά από τα οποία θα είναι ηλεκτρικά.

 

6th Business Forum Greece
.

 

Σημειώνοντας ότι οι δομικές και καινοτόμες αλλαγές, ειδικά στον δημόσιο τομέα, δεν γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά θέλουν χρόνο, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι βιώσιμες δημόσιες μεταφορές έχουν βασικό ρόλο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

«Ο εξηλεκτρισμός είναι το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι «οι μεταφορές ευθύνονται κατά προσέγγιση για το 1/3 της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας και το 1/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», τη στιγμή που στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να γίνουμε «κλιματικά ουδέτεροι» έως το 2050.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: την ανανέωση του στόλου των οχημάτων, καθώς η Ελλάδα έχει έναν από τους παλαιότερους στόλους οχημάτων στην Ευρώπη, τη δημιουργία υποδομών για εύκολη και προσβάσιμη φόρτιση, με δημόσιους και ιδιωτικούς σταθμούς φόρτισης, μια ολοκληρωμένη ανάλυση και επισκόπηση της νέας αγοράς που αναπτύσσεται, με τη δημιουργία ειδικού μητρώου καταγραφής υποδομών, και, τέλος, την προετοιμασία του τομέα των μεταφορών για τη νέα εποχή, εισάγοντας το απαραίτητο ρυθμιστικό και αδειοδοτικό πλαίσιο.

Στόχος είναι, μέχρι το 2030, 1 στα 3 ιδιωτικής χρήσης οχήματα να έχει ηλεκτρικό κινητήρα και να έχουμε φτάσει τους 25.000 σταθμούς φόρτισης, επισήμανε ο υπουργός, αναπτύσσοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και προαναγγέλλοντας την έναρξη διαγωνισμού για νέα λεωφορεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πολλά από τα οποία θα είναι ηλεκτρικά.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει και να δώσει προτεραιότητα στην τεχνολογική καινοτομία μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών, δίνοντας κίνητρα και επενδύοντας σε υποδομές», ανέφερε ο κ. Καραμανλής, καταλήγοντας ότι «είναι στο χέρι μας να επιδιώξουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις γεμάτες ρύπανση αστικές πόλεις του σήμερα».

 

6th Business Forum Greece
.

 

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας, πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες ελκυστικότερες, με καθαρότερα καύσιμα και καθαρότερες τεχνολογίες που θα επιφέρουν μείωση της ρύπανσης, αλλά και της ηχορύπανσης, πιθανότατα με έναν συνδυασμό αμιγώς ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων καθώς οι ρύποι που εκπέμπουν και τα υβριδικά οχήματα είναι πολύ χαμηλοί.

Ο κ. MarcinSeredynski, Επικεφαλής Καινοτομίας και Έρευνας στο E-BusCompetenceCenter του Λουξεμβούργου τόνισε ότι τα τρία κυριότερα μεγάλα προβλήματα σήμερα είναι η ηχορύπανση, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή κατανάλωση.

Αναφέρθηκε αφενός στην επιλογή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, που είναι ο στόχος για το μέλλον, αλλά καθώς απαιτείται μια μακρόχρονη και σταδιακή διαδικασία, πρόκρινε ως ιδανική ενδιάμεση λύση την εναλλακτική των υβριδικών (fullhybrid) οχημάτων τα οποία έχουν πολλά από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών πχ. αμιγώς ηλεκτρική κίνηση σε ευαίσθητες περιοχές, χωρίς όμως τους περιορισμούς που θέτει το θέμα της φόρτισης και η ανάγκη ύπαρξης εκτεταμένων υποδομών. Με την υβριδική τεχνολογία μπορούν να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων κατά 25%, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Roger Vahnberg, Senior Vice President της Västtrafik, της Αρχής Δημοσίων Μεταφορών του Γκέτεμποργκ, έφερε ως παράδειγμα την διαδικασία μετάβασης της Δυτικής Σουηδίας στην ηλεκτροκίνηση η οποία ξεκίνησε το 2011 με plug-in υβριδικά λεωφορεία και σταθμούς φόρτισης στους τερματικούς σταθμούς, και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030 με τον εξηλεκτρισμό όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τον εξηλεκτρισμό των δημόσιων μεταφορών, όπως οι μεγάλες υποδομές που απαιτούνται, η διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο καθώς και η θέση των αμαξοστασίων.

Τέλος, ο κ. Νίκος Καλικατζαράκης, Επικεφαλής του τομέα Ηλεκτροκίνησης της ΑΒΒ Ελλάδος, επεσήμανε την ανάγκη για χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τη διασφάλιση καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας για τη φόρτισή τους. Αναφέρθηκε και οι ίδιος στις προκλήσεις που παρουσιάζει η φόρτιση των λεωφορείων, ανάλογα και με το μήκος τους, καθώς και στις υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν για την υποστήριξη ενός ηλεκτροκίνητου στόλου. Είπε χαρακτηριστικά ότι ένα λεωφορείο που έχει 10 φορές τις μπαταρίες ενός μικρού αυτοκινήτου, χρειάζεται δεκαπλάσια ισχύ για να φορτίσει στον ίδιο χρόνο με το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, παρουσίασε τις λύσεις που παρέχει η ABB, παγκόσμιος ηγέτης στους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, με παρουσία σε περισσότερες από 82 χώρες. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε πως είναι υπέρ της χρήσης υβριδικών οχημάτων εκτός από τα αμιγώς ηλεκτρικά.

Τη θεματική συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή», κυρία Αλεξάνδρα Κασσίμη. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες: ΑΒΒ, COMBITRANS, Intrum, Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, SKF και VolvoCarHellas.