ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/04/2018 17:45 EEST | Updated 24/04/2018 17:49 EEST

Βίτσας: Ανησυχητική η αύξηση των προσφυγικών ροών στον Έβρο

George Vitsaras / SOOC

Ανησυχητική χαρακτηρίζει την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κυρίως από τον Έβρο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ραδιόφωνο 24/7» ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό, ο κ. Βίτσας απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία βάση στο διεθνές δίκαιο και καμία βάση στο επίπεδο της ηθικής να χρησιμοποιείς ανθρώπους, ανθρώπους που είναι σε μία ειδική κατάσταση, για να πιέζεις είτε την ΕΕ, είτε την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην αύξηση των ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ότι «από την 1η Απριλίου, στα νησιά είχαμε εισροές 2.100 ανθρώπων και στον Έβρο 2.600 ανθρώπων. Στον Έβρο ανησυχεί η κατάσταση. Η Τουρκία οφείλει να κρατάει τους ανθρώπους στο έδαφός της και να εμποδίζει την πρόσβασή τους στις γειτονικές χώρες. Δεν υπάρχουν αντίστοιχες εισροές στη Βουλγαρία».

 Σχετική αναφορά έκανε μιλώντας και στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου είχαμε συνολικά 7.594 εισόδους από τον Έβρο και τα νησιά, καθώς και 4.784 μεταφορές ευάλωτων και ασυνόδευτων παιδιών και όσων πήραν άσυλο.

Όπως εξήγησε, στα νησιά εισήλθαν 2.168 μετανάστες, ενώ στον Έβρο καταγράφηκαν 2.700 εισροές. Μάλιστα, μόνο το πρωί της Τρίτης εισήλθαν από τον Έβρο 340 μετανάστες, ενώ το 2017 ο μέσος όρος ήταν 54 είσοδοι την ημέρα.

Ο κ. Βίτσας στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μίας δομής, η οποία θα καταγράφει από τον Έβρο τους ανθρώπους και μετά θα τους κατανέμει.

Για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε μέσω του «Ραδιόφωνο 24/7», «απαράδεκτο» το γεγονός πώς ενώ 120 μετανάστες προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα δεν συνελήφθη κανείς από όσους δημιούργησαν επεισόδια, κρατώντας πιστόλια φωτοβολίδας. Επιπλέον, σημείωσε ότι «είναι κακό παράδειγμα του τρόπου δράσης» προσθέτοντας πως «πρέπει η αστυνομία να δει ό,τι υλικό έχει και τουλάχιστον να γίνουν προσαγωγές». Περιγράφοντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ο υπουργός τόνισε: «Είναι φανερό ότι υπήρχε μία ομάδα ακροδεξιών, η οποία πήγε επί τούτου. Έκαναν κάλεσμα και πήγαν στην υποστολή της σημαίας, καλώντας τον κόσμο να πάει στην πλατεία Σαπφούς. Ήταν μία ομάδα που είχε πράγματα μαζί της, πήγε να κάνει ουσιαστικά ένα πογκρόμ».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)