ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/05/2019 00:01 EEST

Βουλή: Αγρια κόντρα Αχτσιόγλου – Βρούτση για την επταήμερη εργασία

Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Την έγκριση της πρώτης κλαδικής σύμβασης εργασίας στην Ελλάδα, που προβλέπει τη δυνατότητα επταήμερης εργασίας, υπέγραψε η σημερινή υπουργός Εργασίας» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, προκαλώντας την απάντηση της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία κατηγόρησε τον πρώην υπουργό αφενός για άγνοια, αφετέρου για προσπάθεια «να μαζέψει τα αμάζευτα» μετά την «καθαρή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για επταήμερη εργασία».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του επί του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, ο κ. Βρούτσης, κατηγόρησε τους κυβερνώντες «ως απόλυτους υποκριτές» δεδομένου - όπως είπε - ότι από χθες προσπαθούν να πείσουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για επταήμερη εργασία «πράγμα αναληθές», ενώ το έχουν κάνει οι ίδιοι για όλες τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Ο κ. Βρούτσης, τόνισε ότι «καταγγέλλει την κυβερνητική υποκρισία» όχι την πρακτική, καθώς, ανέφερε, ότι για την εν λόγω σύμβαση εργασίας υπήρχε συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών.

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η σύμβαση αυτή φέρει τη σφραγίδα του υπουργείου Εργασίας και αυτό δεν έχει ιστορικό προηγούμενο» είπε ο κ. Βρούτσης με την υπουργό Εργασίας να παίρνει τον λόγο για να καταλογίσει στον εισηγητή της ΝΔ, «παρότι πρώην υπουργός» «άγνοια» για το τι συμβαίνει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επισημαίνοντας πως αυτές δεν εγκρίνονται από κανέναν υπουργό. «Αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό και θα σήμαινε παρέμβαση στη συνδικαλιστική ελευθερία των μερών. Οι ΣΣΕ κατατίθενται και αναρτώνται στο ηλεκτρονικό σύστημα, δεν εγκρίνονται από κάποιον υπουργό, δεν κάνει ο υπουργός προληπτικό έλεγχο νομιμότητας μιας συλλογικής σύμβασης. Αυτό που συμβαίνει είναι αν μια κλαδική συλλογική σύμβαση καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου τότε ο υπουργός μπορεί να την κηρύξει υποχρεωτική. Αυτή την προϋπόθεση ελέγχει και αυτή τη συνέπεια έχει από τη στιγμή που επανήλθε η αρχή της επεκτασιμότητας» είπε η κ. Αχτσιόγλου. Όπως προσέθεσε η υπουργός Εργασίας, στη χώρα μας υπάρχει εργατική νομοθεσία η οποία προβλέπει εδώ και δεκαετίες το 40ωρο ως νόμιμο ωράριο το οποίο δεν μπορεί να μεταβάλλεται και το συμβατικό ωράριο που συμφωνούν τα μέρη μπορεί να μόνο να βελτιώνεται και όχι να χειροτερεύει.

«Επομένως και για να τελειώνουμε με αυτή την αποκάλυψη ότι εγώ ενέκρινα να δουλεύουν οι εργαζόμενοι επτά ημέρες την εβδομάδα, καταθέτω στα πρακτικά την πράξη επιβολής προστίμων του ΣΕΠΕ και για επιχείρηση που ήθελε να επιβάλει επταήμερη εργασία και άλλες δέκα ακόμη γιατί αυτή είναι η δουλειά του υπουργείου να ελέγχει και να επιβάλλει πρόστιμα όταν παραβιάζονται οι κανόνες της εργατικής νομοθεσίας» είπε προς τον κ. Βρούτση η κ. Αχτσιόγλου.

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αναφερόμενη στο θέμα που ανέκυψε από την συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ για το ζήτημα της επταήμερης εργασίας, είπε πως είναι σαφές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία. Όπως είπε, η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων υπάρχει εδώ και δεκαετίες (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ηλεκτρισμός, χαλυβουργική κ.α.) άρα - επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου - είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε γι′ αυτά ως να μιλούσε για κάτι νέο. «Από τη στιγμή που τοποθετείται και μιλάει για μια αλλαγή είναι πρόδηλο ότι δεν αναφέρεται στη λειτουργία μιας επιχείρησης, αλλά για κάτι νέο στο οποίο - όπως είπε πολλές φορές - ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει να προσαρμόζεται», προσέθεσε η υπουργός. «Αυτό για όποιον δεν θεωρεί ότι από τη φράση του και μόνο δεν προκύπτει το επταήμερο της εργασίας» κατέληξε.

Ανταπαντώντας ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως η υπουργός προσπαθεί «να καλύψει τη μεγάλη γκάφα» του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού «που δεν είναι άλλη από το ότι επικαλέστηκε την επέκταση της λειτουργίας της επιχείρησης ως ευθύνη του κ. Μητσοτάκη που ήταν το αυτονόητο και το είχε υπογράψει η ίδια».

Υπουργείο Εργασίας: «Η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου»

«Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες ‘διευκρινίσεις’ και ‘επεξηγήσεις’ των συνεργατών του και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να ‘μαζέψουν’ τις δηλώσεις του υπέρ της επταήμερης εργασίας, σήμερα ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν νομιμοποιεί την επταήμερη εργασία μέσω συλλογικών συμβάσεων» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Κατανοούμε τον κ. Βρούτση, που, μετά από όσα είπε ο αρχηγός του υπέρ της επταήμερης εργασίας, κάνει ό,τι μπορεί, για να τον υπερασπιστεί. Έχει αναλάβει μία δύσκολη, αν όχι αδύνατη αποστολή. Του υπενθυμίζουμε απλώς ότι η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης προφανώς ονειρεύεται να καταργήσει» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

«Για τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας (για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας) που επικαλέστηκε ως δήθεν ‘αποκάλυψη’, τον ενημερώνουμε ότι: Η σύμβαση διατηρεί σε ισχύ προηγούμενό της όρο που προβλέπει ρητά ότι η εργασία είναι πενθήμερη και οι ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχόμενες» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

«Σε κάθε περίπτωση», όπως σημειώνει, «οποιαδήποτε διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας ενδεχόμενα παραβιάζει τον κανόνα της απαγόρευσης της επταήμερης εργασίας, είναι αυτοδικαίως άκυρη και επιφέρει πρόστιμα, τα οποία πολλάκις έχουν καταλογιστεί από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), που ευτυχώς επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί για την προστασία των εργαζομένων από επιχειρηματίες που έχουν την ίδια αντίληψη με τον κ. Μητσοτάκη».

«Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ρητά και η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση-‘αποκάλυψη’ στο άρθρο 6, όπου ρητά επαναλαμβάνει: ‘Ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από ατομική σύμβαση, νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις, Κανονισμούς Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας και εξακολουθούν να ισχύουν’» καταλήγει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

Διευκρινίσεις από τον αντιπρόεδρο της «Παπαστράτος»

«Η συμφωνία με τους εργαζόμενους για επταήμερη αδιάλειπτη λειτουργία του εργοστασίου αποτελεί μέρος της επένδυσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ» επεσήμανε νωρίτερα τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει έλθει στην επικαιρότητα σχετικά με τα εργασιακά.

Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης της ελληνικής παραγωγής για τις ευρωεκλογές, ο κ. Καργαρώτος τόνισε ότι «με τη συμφωνία οι εργαζόμενοι εξασφαλίζουν 18 επιπλέον ημέρες άδειας και ταυτόχρονα το εργοστάσιο γίνεται πιο ανταγωνιστικό». Το μέτρο εφαρμόζεται σήμερα σε 11 εργαζόμενους και σύντομα θα επεκταθεί σε όλο το προσωπικό της παραγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Sponsored Post