Βουλή: Σύγκλιση των κομμάτων για αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές

Διαφωνίες στην πρόταση της ΝΔ για ανάδειξή του στη τελική ψηφοφορία με σχετική πλειοψηφία.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Με όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, να συγκλίνουν στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, αλλά με διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο άρσης του αδιεξόδου σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί κοινοβουλευτική συναινετική λύση, ολοκληρώθηκε και η 8η θεματική ενότητα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η ΝΔ απέρριψε ως «ατελέσφορη» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του άρθρου 32 παρ. 4 του Συντάγματος, προς την κατεύθυνση «αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής, άμεση εκλογή (σ.σ. από τον λαό), εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας»

Να σημειωθεί ότι στη προτείνουσα βουλή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση του συνταγματικού άρθρου 32 παρ. 2 είχε λάβει 221 ψήφους και άρα από τη παρούσα Βουλή απαιτείται η έγκρισή της από 151 βουλευτές για να εισαχθεί στον συνταγματικό χάρτη της χώρας.

Η κυβερνητική πλειοψηφία κατέθεσε δική της πρόταση, η οποία προβλέπει την κατάργηση της συνταγματικής πρόβλεψης για διάλυση της Βουλής σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, προτείνει να γίνονται τέσσερις διαδοχικές ψηφοφορίες από τη Βουλή - η πρώτη και η δεύτερη θα απαιτεί την έγκριση 200 βουλευτών, η τρίτη την υπερψήφισή της από 180 και η τέταρτη την θετική ψήφο 151 βουλευτών - και εφόσον αποβούν άκαρπες, να εκλέγεται από τη σχετική πλειοψηφία.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης , διευκρίνισε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία από τη Βουλή, προβλέπεται ήδη στο Σύνταγμα, και δεν μπορεί να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, γιατί δεν είχε εγκριθεί για αναθεώρηση από τη προηγούμενη προτείνουσα Βουλή.

Η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση της παραγράφου 4 του άρθρου 32 ορίζει ότι: «Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία αυξημένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφισαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε μέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφισαν, και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου, και, σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ψηφοφορία εκείνη, εκλέγεται ο πρεσβύτερος στην ηλικία μεταξύ των δύο υποψηφίων».

Με τη πρόταση της ΝΔ διαφώνησε η αξιωματική αντιπολίτευση που έκανε λόγο για πολιτική απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που δεν λαμβάνει υπόψη της το συναινετικό κλίμα που πρέπει να περικλείει το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή