ΔΙΕΘΝΕΣ
23/07/2019 19:29 EEST

Βουλγαρία: Βέτο από τον πρόεδρο Ράντεφ στην αγορά μαχητικών F-16

Επικαλείται την υψηλή τιμή, τον ανεπαρκή εξοπλισμό και την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος.

ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ έθεσε βέτο στην αμφιλεγόμενη αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin, επικαλούμενος την πολύ υψηλή τιμή τους, τον ανεπαρκή εξοπλισμό τους και την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος που συνεπάγεται η παραγγελία αυτή.

«Η Βουλγαρία χρειάζεται ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων» με «ένα πλήρες πακέτο εξοπλισμού και εκπαίδευσης» των πιλότων, τόνισε ο πρόεδρος, εκτιμώντας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτής της σύμβασης.

Την περασμένη Παρασκευή το κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία αγοράς των 8 F-16 έναντι του ποσού του 1,256 δισ. δολαρίων. Η Βουλγαρία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, επιδίωκε εδώ και πολλά χρόνια να ανανεώσει τον ηλικιωμένο στόλο των σοβιετικών MiG-29 που διαθέτει.

Η επιλογή των F-16 επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση, που θεωρούσε πιο ανταγωνιστική την πρόταση για αγορά 10 σουηδικών Gripen.

Πέραν του γεγονότος ότι η τιμή που ζητούσε η Lockheed Martin από τη Βουλγαρία για τα αεροσκάφη της είναι υψηλότερη ανά μονάδα σε σύγκριση με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με άλλες χώρες, το σύνολο του ποσού θα έπρεπε να καταβληθεί πριν από τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο έλλειμμα για το 2019 θα αυξανόταν από το 0,5% στο 2,1%. Τα αεροσκάφη επρόκειτο να παραδοθούν μέχρι τις αρχές του 2024.

«Η λήψη στρατηγικών αποφάσεων που σχετίζονται με την άμυνα και την εθνική ασφάλεια απαιτεί αποδεκτές οικονομικές παραμέτρους και ευρεία συναίνεση», εκτίμησε ο Βούλγαρος πρόεδρος. Η διαδικασία γρήγορης επικύρωσης της σύμβασης «δεν επέτρεψε να διευκρινιστούν ερωτήματα σχετικά με την τιμή, τις προθεσμίες παράδοσης και τις αποζημιώσεις στην περίπτωση καθυστέρησης», πρόσθεσε.

Το προεδρικό βέτο σημαίνει ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να συζητήσει και να ψηφίσει και πάλι τη σύμβαση αυτή. Αν και στην δεύτερη ψηφοφορία επικυρωθεί η απόφαση, ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να ασκήσει ξανά βέτο.

Ο Ράντεφ, πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας που εξελέγη πρόεδρος το 2016 με τη στήριξη της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, δεν είχε κρύψει ότι προτιμούσε τα σουηδικά Gripen.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Sponsored Post