ΠΟΛΙΤΙΚΗ
31/10/2019 13:42 EET

Βορίδης- Κυμπουρόπουλος: Εσωκομματική αντιπαράθεση για την «αναπηρία» των κοριτσιών της Ν. Φιλαδέλφειας

Τα tweets που αντάλλαξαν μετά την επίμαχη δήλωση του υπουργού

Τη λεκτική σύγκρουση ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο προκάλεσαν τα σχόλια του πρώτου για τις έφηβες ακτιβίστριες που παρέλασαν σε στιλ Monty Python στη Νέα Φιλαδέλφεια, την 28η Οκτωβρίου.

Ο κ. Βορίδης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1 σημείωσε μεταξύ άλλων για το περιστατικό: «Δεν είναι δύο (χρονών). Είναι δεκαέξι. Με ένα παιδί που είναι δεκαέξι χρονών μιλάς κανονικά. Συνομιλείς.  Δεν είναι ανάπηρο. Στα δεκαεπτά ψηφίζουν. Δεν είναι ένα παιδί που δεν έχει κατανόηση. Δεν είναι παιδιά που έχουν κάποιου είδους πάθηση»

Αμέσως ήρθε η αντίδραση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«Στη χώρα μας, τα ανάπηρα άτομα υφίστανται ήδη σε πολλές περιπτώσεις τον αποκλεισμό, και αντιμετωπίζουν πλήθος από στερεότυπα. Δεν χρειάζονται και τις απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικών, για να τους κάνουν δυσχερέστερη την καθημερινότητα».

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Βορίδης έκανε ανάρτηση στο Facebook κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεών του και το πρωί της Πέμπτης μίλησε για το ίδιο θέμα στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Όπως διευκρίνισε αυτό που είπε σχολιάζοντας το περιστατικό είναι ότι τα κορίτσια που παρέλασαν με αυτό τον τρόπο, δεν είναι «ούτε μωρά, ούτε ανάπηρα», εννοώντας ότι δεν έχουν νοητική αναπηρία, άρα δεν μπορεί να τους καταλογιστεί μειωμένη ευθύνη για την πράξη τους.

 

Όπως συμπλήρωσε, αυτό ήταν πασιφανές κι έτσι ακόμη και αυτή η διευκρίνιση του είναι περιττή.

Ερωτηθεί για την αντίδραση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου, απάντησε ότι «είτε δεν έχει λάβει γνώση των ακριβών δηλώσεων μου, είτε η δήλωση του είναι εσφαλμένη».