ΔΙΕΘΝΕΣ
21/10/2020 20:36 EEST | Updated 21/10/2020 21:58 EEST

Βραζιλία: Πέθανε εθελοντής των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca

Η δοκιμή του εμβολίου, ωστόσο, θα συνεχιστεί κανονικά...

ASSOCIATED PRESS

Η βραζιλιάνικη υγειονομική αρχή Anvisa ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ένας εθελοντής της κλινικής δοκιμής του εμβολίου για την COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πέθανε, δηλώνοντας ότι είχε λάβει στοιχεία από έρευνα για το θέμα.

ASSOCIATED PRESS

Ο ρυθμιστής είπε ότι η δοκιμή του εμβολίου θα συνεχιστεί μετά το θάνατο του εθελοντή ενώ δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες, επικαλούμενος το ιατρικό απόρρητο όσων εμπλέκονται στις δοκιμές.

Το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, το οποίο βοηθά στο συντονισμό των κλινικών δοκιμών της φάσης 3 στη Βραζιλία, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο εθελοντής ήταν Βραζιλιάνος, αλλά δεν διευκρίνισε που ζούσε το άτομο.

Η κλινική δοκιμή του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βραζιλία θα είχε διακοπεί αν ο εθελοντής ο οποίος απεβίωσε μετείχε στο ενεργό σκέλος της, ανέφερε μια πηγή με γνώση της κατάστασης.

Η δήλωση αυτή ενδέχεται να σημαίνει ότι ο εθελοντής μετείχε στην ομάδα ελέγχου, δηλαδή δεν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο για την Covid-19 αλλά ένα άλλο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα. Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε επίσης ότι ο εθελοντής δεν είχε λάβει το πειραματικό εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό.

Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν, αν δηλαδή λαμβάνουν το εμβόλιο ή ένα ψευδοφάρμακο.

(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)