ΔΙΕΘΝΕΣ
13/12/2019 00:10 EET | Updated 13/12/2019 00:30 EET

Βρετανία: Μεγάλη νίκη των Συντηρητικών υποδεικνύουν τα exit poll

368 έδρες φαίνεται να κερδίζει το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον.

ASSOCIATED PRESS

Οι Συντηρητικοί φαίνονται πως θα κερδίσουν πλειοψηφία 86 εδρών στις βρετανικές εκλογές, σύμφωνα με exit poll για το BBC, το ITV και το Sky News.

Η έρευνα υποδεικνύει πως οι «Τόρις» θα έχουν 368 βουλευτές- 50 περισσότερους από ό,τι στις εκλογές του 2017- όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Οι Εργατικοί φαίνεται πως θα λάβουν 191 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 13, το Brexit Party καμία και το SNP 55. Οι Πράσινοι θα έχουν μία έδρα και το Plaid Cymru θα χάσει μια έδρα, ευρισκόμενο στις τρεις, σύμφωνα με την έρευνα. Με αυτά τα δεδομένα, οι Συντηρητικοί αποκτούν μια άνετη πλειοψηφία στο 650 εδρών κοινοβούλιο.

Τα τελικά, συνολικά αποτελέσματα αναμένονται το μεσημέρι της Παρασκευής.

Εάν τα exit poll είναι ακριβή, τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει τη στήριξη που χρειάζεται στο κοινοβούλιο για να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ τον επόμενο μήνα- και θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη των Συντηρητικών από το 1987 και για το χειρότερο αποτέλεσμα των Εργατικών από το 1935, καθώς το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν φαίνεται να χάνει 71 έδρες.

Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε διάστημα κάτω των πέντε ετών, και η πρώτη που γίνεται τον Δεκέμβριο μέσα σε περίπου έναν αιώνα. Ο Μπόρις Τζόνσον επικεντρώθηκε σε ένα και μόνο μήνυμα: Να τελειώνει η υπόθεση του Brexit, υποσχόμενος να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ ως τις 31 Ιανουαρίου 2020, εάν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ο αντίπαλός του, Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ένα νέο δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα οι Εργατικοί υπόσχονταν τερματισμό της λιτότητας με αύξηση δαπανών στις δημόσιες υπηρεσίες και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)