Βρετανία: Ο Τζόνσον προσπαθεί να επιβιώσει με επιδείξεις ισχύος και υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές

Οι "αυταπάτες" του βρετανού πρωθυπουργού, τα γέλια σε βάρος του στη Βουλή και η αποπομπή υπουργού. Εν αναμονή αποφάσεων για νέα πρόταση μομφής σε βάρος.
Valentyn Ogirenko via Reuters

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον αψήφησε και πάλι τις πιέσεις που δέχεται για να παραιτηθεί παρά την αυξανόμενη πίεση από κορυφαίους υπουργούς και βουλευτές του κόμματός του, δηλώνοντας πως θα αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια ανατροπής του.

Μάλιστα επιδόθηκε και σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος αποπέμποντας ένα από τα επιφανέστερα στελέχη των Συντηρητικών, τον υπουργό προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκόουβ. Ο Γκόουβ ήταν μεταξύ εκείνων των μελών της κυβέρνησης που ζήτησαν από τον Τζόνσον να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Την ίδια στιγμή, προσπαθώντας να κερδίσει χαμένο έδαφος, ο Τζόνσον μαζί με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι σκοπεύουν να παρουσιάσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμά της κυβέρνησης την επόμενη Τρίτη με σύμβουλο του πρωθυπουργού να δηλώνει πως σε αυτό θα περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές.

Στο μεταξύ ο αριθμός των παραιτηθέντων μελών της κυβέρνησης και των Συντηρητικών βουλευτών που έχουν παραιτηθεί από διάφορες θέσεις ευθύνης και κοινοβουλευτικές επιτροπές, ξεπερνούν τους 40 με τρεις ακόμη, τον υπουργό αρμόδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία, Μπράντον Λιούις, τον υπουργό Ασφαλείας, Ντέμιαν Χιντς και την υφυπουργό Οικονομικών, Έλεν Γουάτελι να ανακοινώνουν σήμερα πως επίσης αποχωρούν από την κυβέρνηση.

Τη στιγμή δε που οι βουλευτές εξεγείρονται ανοιχτά κατά του Τζόνσον, ορισμένοι υπουργοί που δεν έχουν αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα πήγαν στην Ντάουνινγκ Στριτ για να συμβουλέψουν τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει το αξίωμα. Ένας μάλιστα φαίνεται να τον ενθάρρυνε να κάνει μια αξιοπρεπή έξοδο θέτοντας το δικό του χρονοδιάγραμμα αντί να αντιμετωπίσει μια νέα πρόταση μομφής. Αρκετοί δε βουλευτές, τόνιζαν πως πλέον το θέμα δεν είναι εάν θα φύγει ο Τζόνσον αλλά πότε θα γίνει αυτό.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση μομφής, βάσει του εν ισχύ κανονισμού ο Τζόνσον δεν μπορεί να περάσει την ίδια δοκιμασία πριν τον Ιούνιο του 2023 αφού μόλις τον περασμένο μήνα κατάφερε, αν και με δυσκολία, να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Γι′ αυτό σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος δεν πρόκειται να ζητήσουν νέα ψηφοφορία τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αφού η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922» που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς προχωρά σε εκλογή νέων μελών. Μετά την ψηφοφορία, η νέα σύνθεση που θα προκύψει θα λάβει αποφάσεις περί πιθανής αλλαγής του κανονισμού.

Στο μεταξύ το βράδυ της Τετάρτης και η Γενική Εισαγγελέας της Αγγλίας και της Ουαλίας, Σουέλα Μπράβερμαν, κάλεσε τον Τζόνσον να παραιτηθεί και έγινε η πρώτη υπουργός του υπουργικού συμβουλίου που είπε ότι θα θέσει υποψηφιότητα σε μια αναμέτρηση για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. H ίδια πάντως δεν έχει παραιτηθεί του αξιώματός της.

Η ”εντολή” Τζόνσον, οι ”αυταπάτες” και τα γέλια σε βάρος του

Από την άλλη, ο Τζέιμς Ντάντριτζ, ένας συντηρητικός βουλευτής και στενός συνεργάτης του Τζόνσον, μετά από μια συνάντηση με μέλη της ανώτατης ομάδας του υπουργικού συμβουλίου, είπε στο Sky News ότι ο Τζόνσον «είναι δυναμικός, είναι έτοιμος για μάχη».

Νωρίτερα ο Τζόνσον μιλώντας στο κοινοβούλιο δήλωνε: «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα, ειλικρινά, είναι εκλογές».

Ο Τζόνσον είπε ότι είχε λάβει εντολή από τον λαό κατά τις εθνικές εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία, και θα ήταν ανευθυνότητα να αποχωρήσει εν μέσω μιας κρίσης που αφορά το κόστος ζωής των πολιτών, και ενός πολέμου στην Ευρώπη. Αρνήθηκε επίσης να πει εάν θα προσπαθούσε να παραμείνει στη θέση του ακόμη και αν έχανε σε μια πιθανή πρόταση μομφής από τους ίδιους τους βουλευτές του.

«Ο πρωθυπουργός έχει αυταπάτες αν αισθάνεται ότι μπορεί να παραμείνει ενώ καταρρέει η κοινοβουλευτική στήριξη» στο πρόσωπό του, δήλωσε ένας ανώτερος βουλευτής των Συντηρητικών που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Ντροπιάζει το Συντηρητικό Κόμμα και δείχνει περιφρόνηση για το εκλογικό σώμα».

Αλλά η υπουργός Πολιτισμού, Ναντίν Ντοριέ είπε ότι στηρίζει τον Τζόνσον ήταν όταν ρωτήθηκε αν και άλλοι τον υποστηρίζουν, απάντησε: «Ναι, σίγουρα».

Στο μεταξύ κατά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες της Τετάρτης, οπότε και ο Τζόνσον δήλωσε ξανά πως δεν παραιτείται ορισμένοι Συντηρητικοί προσπάθησαν να μην γελάσουν όταν άλλοι τον κορόιδευαν. Ειδικότερα όταν ο ηγέτης των Εργατικών έλεγε πως ο πρωθυπουργός ήταν «επικεφαλής μια ελαφράς ταξιαρχίας», ειρωνευόμενος το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών και υφυπουργών.

Ένας δε εκ των πρώτων παραιτηθέντων, ο Σαχίντ Τζαβιντ σχολίασε λίγο αργότερα «Κάποια στιγμή, πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως δεν πάει άλλο. Και πιστεύω πως η ώρα, είναι τώρα » ενώ ο Τζονσον τον άκουγε ανέκφραστος.

Δημοφιλή