ΔΙΕΘΝΕΣ
20/12/2019 12:08 EET | Updated 20/12/2019 12:12 EET

Βρετανία: Ο Τζόνσον ζητά να μην χρησιμοποιείται πια ο όρος «Brexit» μετά τις 31 Ιανουαρίου

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής HuffPost.

POOL New / Reuters

Να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Brexit»μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, ζήτησε από τα μέλη του Κοινοβουλίου ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής έκδοσης της HuffPost.

Η Ντάουνινγκ Στριτ παράλληλα δεν σκοπεύει να αναφερθεί καθόλου στη συμφωνία Ευρώπης-Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας πως το deal ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορά μόνο την έξοδο.

Ο Τζόνσον είναι αποφασισμένος να δείξει ότι το Brexit θα γίνει, πράγμα το οποίο υποσχέθηκε και στις εκλογές. Ωστόσο, μετά τις 31 Ιανουαρίου η ονομασία του θα αλλάξει και ένα από τα επικρατέστερα ονόματα φαίνεται να είναι το «Ευρώπη και οικονομία», σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Κυβερνητική πηγή φέρεται να δήλωσε: «Όλα θα έχουν τελειώσει στις 31 Ιανουαρίου. Αυτό που θα μας απασχολήσει στη συνέχεια είναι η μελλοντική μας σχέση».

Η αρμόδια υπηρεσία που έχει αναλάβει την μελέτη όλων των λεπτομερειών για το Brexit επίσης θα σταματήσει την λειτουργία της στο τέλος Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή, ύστερα από τρεις αναβολές του Brexit, τριάμισι χρόνια πολιτικής κρίσης και δύο εκλογές, οι Βρετανοί βουλευτές ξεκινούν τη διαδικασία υιοθέτησης της συμφωνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που διαπραγματεύθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, ανοίγοντας την πόρτα σε ένα διαζύγιο στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός αναμένεται αυτή τη φορά να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών χωρίς δυσκολία.

Το κείμενο αναμένεται να ψηφιστεί σε δεύτερη ανάγνωση σήμερα το απόγευμα στο Ουεστμίνστερ ενόψει της οριστικής του υιοθέτησης μετά τις γιορτές.

Ύστερα από την έγκριση της βασίλισσας, δεν θα απομένει παρά να το επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου ύστερα από 47 χρόνια κοινής πορείας.

Για τον Μπόρις Τζόνσον, σήμερα είναι η ημέρα που θα εκπληρωθεί η «υπόσχεση που δόθηκε στο βρετανικό λαό» να έχει «ολοκληρωθεί για τα Χριστούγεννα» η ψήφος για το Brexit σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη από την υπηρεσίες του.

Ο επικεφαλής της Συντηρητικής κυβέρνησης, που βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη Ιουλίου, έθεσε το Brexit Νο1 προτεραιότητα του προγράμματός του, λεπτομέρειες του οποίου παρουσίασε χθες η βασίλισσα Ελισάβετ στην παραδοσιακή της ομιλία με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου.

Η επίσημη ημερομηνία του Brexit θα δώσει το έναυσμα για μια περίοδο γρήγορων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Από τις 31 Ιανουαρίου έως τα τέλη του 2020 θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, που θεωρείται ότι θα επιτρέψει στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες να ακολουθήσουν συντεταγμένα και ομαλά διαφορετικούς δρόμους, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να επωφελούνται από αυτούς – χωρίς να έχουν συμμετέχουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Sponsored Post