Βρετανία: «Βόμβες» πρώην συμβούλου του Τζόνσον για «καταστροφική διαχείριση» της πανδημίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήριζε τον ιό «τρομακτικό παραμύθι» και προσφέρθηκε να μολυνθεί σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.
House of Commons - PA Images via Getty Images

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε συγγνώμη ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου για τα λάθη που διέπραξε η κυβέρνηση στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού, λέγοντας ότι υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των Βρετανών.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος προειδοποίησε ότι έχει στοιχεία και κείμενα μηνυμάτων στο WhatsApp για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θεωρούσε ότι η νόσος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Την χαρακτήριζε «τρομακτικό παραμύθι σαν την γρίπη των πτηνών» έναν μήνα πριν από την επιβολή του πρώτου lockdown στην Βρετανία και προσφέρθηκε να μολυνθεί από τον ιό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει τίποτε για να φοβάται κανείς, την ώρα που οι υπουργοί του βρίσκονταν σε διακοπές για σκι και η κυβέρνηση αποτύγχανε παταγωδώς στα πρώτα στάδια της επιδημίας της Covid-19, την οποία ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλούσε «kung flu».

«Η αλήθεια είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, κορυφαίοι σύμβουλοι όπως εγώ, δεν στάθηκαν αντάξιοι των απαιτήσεων που το κοινό δικαιούται να έχει από την κυβέρνησή του σε μία κρίση σαν αυτή», είπε κατά την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, μιλώντας για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και για τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τζόνσον.

«Την ώρα που οι άνθρωποι μας χρειάζονταν περισσότερο, η κυβέρνηση απέτυχε», είπε.

Ο πρώην σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ αποκάλυψε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Μπόρις Τζόνσον συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της επιτροπής Cobra στα πρώτα στάδια της επιδημίας, λέγοντας ότι οι συναντήσεις συχνά δεν ήταν κάτι παραπάνω από παρουσιάσεις PowerPoint και ότι υπήρχαν πολλές διαρροές.

«Θα ήθελα να πω σε όλες τις οικογένειες όσων πέθαναν αναίτια πόσο λυπάμαι για τα λάθη που έγιναν και για τα δικά μου λάθη», είπε.

Εξι μήνες μετά την αποχώρησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ εξαιτίας ερίδων μεταξύ φατριών, ο αρχιτέκτονας της νικηφόρας εκστρατείας του 2016 για το Brexit και της συντριπτικής εκλογικής νίκης του Μπόρις Τζόνσον το 2019 εμφανίζεται πλέον ανηλεής απέναντι στον βρετανό πρωθυπουργό.

«Ο Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, είναι παλαβό»

Το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός είναι παλαβό. Το ίδιο παλαβό είναι το ότι και ο ίδιος είχε κορυφαίο ρόλο ως σύμβουλος της κυβέρνησης, είπε ο Ντόμινικ Κάμινγκς.

Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που θα προσέφεραν καλύτερες ηγετικές ικανότητες από τους δύο άνδρες που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές του 2019 - τον Τζόνσον και τον Τζέρεμι Κόρμπιν, πρόσθεσε.

«Είναι τελείως παλαβό ότι κάποιος σαν εμένα ήταν εκεί, όπως παλαβό είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι εκεί».

Χωρίς σχέδιο

Κατά την κατάθεσή του αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της διαχείρισης της κρίσης: την δειλία του πρωθυπουργού στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων, τα διαδοχικά lockdown, την πολιτική των συνόρων, την μυστικοπάθεια των θεσμών, την αποτυχία εκπομπής ξεκάθαρων μηνυμάτων από την κυβέρνηση προς τους Βρετανούς.

Στις 14 Μαρτίου 2020 είπαμε στον Μπόρις Τζόνσον ότι πρέπει να κηρύξει lockdown, αλλά η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο για την επιβολή lockdown, δεν υπήρχε σχέδιο, είπε ο Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, ο Ματ Χάνκοκ, θα έπρεπε να έχει απολυθεί διότι έλεγε ψέματα στις κυβερνητικές συνεδριάσεις για την Covid-19, είπε.

«Πιστεύω ότι ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έπρεπε να έχει απολυθεί για τουλάχιστον 15, 20 λόγους, στους οποίους περιλαμβάνεται ότι έλεγε ψέματα πολλές φορές από συνεδρίαση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και δημόσια».

Ανθρωποι που είχαν προσβληθεί από την Covid-19 στέλνονταν από τα νοσοκομεία σε κέντρα φροντίδας χωρίς προηγουμένως να υποβάλλονται σε τεστ, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε ότι γίνονταν διαγνωστικά τεστ, γελοιοποιώντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων είναι θωρακισμένα, κατήγγειλε στη συνέχεια ο Κάμινγκς.

«Ο (υπουργός Υγείας Ματ) Χάνκοκ μας είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι άνθρωποι θα περνούν από τεστ πριν επιστρέψουν στα κέντρα φροντίδας...Μόνο που στην συνέχεια ανακαλύψαμε ότι αυτό δεν γινόταν. Τώρα, όλη αυτή η ρητορική της κυβέρνησης ότι θωρακίσαμε τα κέντρα φροντίδας και μπλα μπλα μπλα, είναι η απόλυτη ανοησία. Ακριβώς το αντίθετο από θωράκιση ήταν αυτό που συνέβη, στείλαμε ανθρώπους με Covid (από τα νοσοκομεία) πίσω στα κέντρα φροντίδας».

Ο Κάμινγκς, που πρόσθεσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον βρέθηκε κοντά στην απόλυση του Ματ Χάνκοκ τον Απρίλιο του περασμένου έτους, υπενθύμισε επίσης ότι ο υπουργός Υγείας ελέγχεται και για το φιάσκο της εφαρμογής του συστήματος των διαγνωστικών τεστ σε γενικευμένη κλίμακα.

Ο Μπόρις Τζόνσον «αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη»

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη της διαχείρισης της επιδημίας Covid-19 και εξέφρασε την ειλικρινή του λύπη για τα δεινά που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

«Αλλά επιμένω στην θέση μου ότι η κυβέρνηση ενήργησε με την πρόθεση να σώσει ζωές και να προστατεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ακολουθώντας λαμπρές επιστημονικές συμβουλές. Αυτό ακριβώς κάναμε», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες του πρώην συμβούλου του για την αποτυχία στην διαχείριση της κρίσης δηλώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί αξιόπιστα να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επέδειξε εφησυχασμό σε οποιαδήποτε στιγμή. «Εργαστήκαμε πλήρως για να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια ζωής», είπε.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόταν στον στόχο της «συλλογικής ανοσίας» που είχε υιοθετήσει αρχικά η βρετανική κυβέρνηση για να υπαναχωρήσει στην συνέχεια μπροστά στις προειδοποιήσεις ότι η επιλογή αυτή θα οδηγούσε σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.

«Η διαχείριση αυτής της πανδημίας ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που εκλήθη να κάνει η χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά καμία από τις αποφάσεις δεν ήταν εύκολη», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγορείται ότι καθυστέρησε πολύ να αποφασίσει το πρώτο lockdown, ενώ πριν τελικά αναγκασθεί να κηρύξει το τρίτο lockdown είχε δηλώσει ότι «προτιμά να δει τα πτώματα να στοιβάζονται σε σωρούς» παρά να κηρύξει ακόμη ένα lockdown.

«Η επιβολή lockdown είναι κάτι τραυματικό για μία χώρα, η διαχείριση μίας πανδημίας αυτής της κλίμακας υπήρξε φοβερά δύσκολη», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Με 128.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η περισσότερο πληγείσα από την υγειονομική κρίση χώρα της Ευρώπης. Μετά τις καθυστερήσεις στη λήψη δραστικών μέτρων κατά της επιδημίας, η κυβέρνηση Τζόνσον επένδυσε στην μαζική εμβολιαστική εκστρατεία, χάρη στην οποία η κατάσταση βελτιώθηκε έπειτα και από τα διαδοχικά lockdown. Ομως, η διάδοση του ινδικού στελέχους του ιού απειλεί να υπονομεύσει την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία που έχει ορισθεί για την 21η Ιουνίου.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

Δημοφιλή