ΔΙΕΘΝΕΣ
06/02/2019 17:54 EET

Βρέθηκαν 20.000 πτηνά νεκρά στις ολλανδικές ακτές

Κάποια κατάφεραν να σωθούν και διακομίστηκαν σε κέντρα υγείας.

Twitter

Συναγερμός έχει σημάνει στις ολλανδικές αρχές αφότου 20.000 περίπου θαλασσοπούλια βρέθηκαν νεκρά στις ακτές της χώρας.

Τα πτηνά δεν έφεραν κάποιο ίχνος τραυματισμού ενώ υπάρχουν φόβοι πως πιθανότατα δηλητηριάστηκαν από τα φορτία του εμπορικού πλοίου MSC Zoe που έπλεε κοντά στις ακτές της χώρας. Από το πλοίο γλίστρησαν 345 κοντέινερς τα οποία κατέληξαν στη θάλασσα εξαιτίας μιας καταιγίδας.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επίθεση με κάποιο όπλο, αλλά όλα τα σενάρια εξετάζονται», λέει ο αξιωματούχος Μάρντικ Λέοπολντ που διερευνά τους θανάτους.

Λίγες ώρες μετά την πτώση των εμπορευματοκιβωτίων στα νερά της θάλασσας άρχισαν να κατευθύνονται σε νησιά βορειοδυτικά της Ολλανδίας, μεταφέροντας κομμάτια από οικιακές συσκευές που περιείχαν σε δεκάδες ακτές.

Ο Μάρντικ Λεοπόλντ, εμπειρογνώμονας αναφορικά με τις συνήθειες των πτηνών στο πανεπιστήμιο του Wageningen, δήλωσε ότι ο αριθμός των 20.000 νεκρών πουλιών είναι ένα τραγικό συμβάν που θα επηρεάσει και άλλα είδη της τροφικής αλυσίδας.

Γενικά θεωρεί πως κατά πάσα πιθανότητα οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα ευθύνονται για την πρόσβαση των πουλιών στα κοντέινερς, καθώς εκείνα ανήμπορα να εντοπίσουν αλλού τροφή νόμισαν πως θα βρουν εκεί. 

Την ίδια στιγμή επισημαίνει πως κατά τη γνώμη του το πρόβλημα δεν θα περιοριστεί στις ολλανδικές ακτές.

Τα άτυχα πουλιά μπορεί να έχουν καταπιεί κόκκους πλαστικού, ή πιθανότατα επηρεάστηκαν από τη διαρροή παραφίνης ή φοινικέλαιου. Κάτοικοι στο νησί Terschelling, όπου βρέθηκαν συντρίμμια των κοντέινερς είδαν επίσης και σημάδια παραφίνης στις παραλίες τους.

Την Τετάρτη οι ολλανδικές αρχές διευκρίνισαν πως τουλάχιστον 345 δοχεία έπεσαν από το πλοίο στις 2 Ιανουαρίου, 54 περισσότερα απ’ότι αρχικά είχαν πει.

Δεκάδες από τα πουλιά ανασύρθηκαν ζωντανά και διακομίστηκαν σε κέντρα φροντίδας, όπου κτηνίατροι θα αναλάβουν να τα περιθάλψουν.

Η Χέτι Σινέμα από το κέντρο Fügelhelling δήλωσε πως το πρόβλημα βρίσκεται στο έντερο των πτηνών, αλλά ακόμα δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι ευθύνεται για την κατάστασή τους.