Βρέθηκε νέος «Τρώας» αστεροειδής της Γης: Θα μας ακολουθεί 4.000 χρόνια

Είναι ο μεγαλύτερος του είδους του που έχει εντοπιστεί ως τώρα.
.
.
CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva

Δεύτερο «Τρώα» αστεροειδή της Γης εντόπισαν επιστήμονες το 2020- με μια νέα ομάδα ερευνητών να επιβεβαιώνει πως είναι πραγματικός.

Οι «Τρώες» αστεροειδείς είναι μικροί αστεροειδείς που μοιράζονται την τροχιά τους με αυτήν ενός πλανήτη, περιστρεφόμενοι γύρω από οποιαδήποτε άστρο περιστρέφεται και ο πλανήτης, σε σταθερή τροχιά. Αν και έχουν εντοπιστεί Τρώες γύρω από άλλους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, μέχρι τώρα μόνο ένας, ο 2010 ΤΚ7 είχε επιβεβαιωθεί πως κινείται στην ίδια πορεία με τη Γη.

Στο πλαίσιο νέας έρευνας επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ένας αστεροειδής που είχε εντοπιστεί το 2020, ο 2020 XL5, είναι ο δεύτερος του είδους του- ένας «Γήινος Τρώας» ή «Τρώας της Γης»: Στην πράξη ένας ακόμα «σύντροφος» της Γης (αν και μικρός).

Η ανακάλυψή του 2020 XL5 ως Τρώα της Γης «επιβεβαιώνει πως ο 2010 ΤΚ7 δεν είναι σπάνια εξαίρεση και υπάρχουν πιθανότατα περισσότεροι» είπε στο Space.com ο Τόνι Σαντάνα Ρος, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Αλικάντε και του ICCUB στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. «Αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις στρατηγικής έρευνάς μας για να βρούμε, αν υπάρχει, τον πρώτο Τρώα της αρχέγονης Γης».

Η ύπαρξη των Τρώων είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες σε άλλους πλανήτες όπως η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, ωστόσο μόλις το 2011 επιβεβαιώθηκε ο πρώτος της Γης. Οι ανακάλυψη Τρώων του πλανήτη μας είναι σημαντική επειδή σε αυτούς μπορεί να βρίσκονται ανέγγιχτα «αρχεία» των πρώιμων συνθηκών σχηματισμού του Ηλιακού Συστήματος, καθώς οι αρχέγονοι Τρώες μπορεί να ήταν με τους πλανήτες από τον σχηματισμό τους ακόμα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Τρώες της Γης θα ήταν ιδανικοί προορισμοί για μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Ο 2020 XL5 είχε εντοπιστεί αρχικά από αστρονόμους του Pan-STARRS 1. Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Τόνι Νταν υπολόγισε την τροχιά του χρησιμοποιώντας ελεύθερα διαθέσιμο λογισμικό της NASA και διαπίστωσε πως ήταν σε τροχιά γύρω από το L4- το τέταρτο σημείο Lagrange Γης- Ήλιου, μια βαρυτικά ισορροπημένη περιοχή γύρω από τον πλανήτη και το άστρο μας. Στο L4 είναι και ο 2010 TK7.

«Προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν πως ήταν σε τροχιά Τρώα γύρω από το L4» είπε στο Space.com ο Νταν. «Η τροχιά του δεν ήταν σίγουρη, οπότε έκανα μια πιο προσεκτική ανάλυση, προσομοιώνοντας 100 κλώνους με παρόμοιες τροχιές. Κάθε κλώνος επιδείκνυε συμπεριφορά Τρώα».

Την ανακάλυψη επιβεβαίωσε ομάδα υπό τον Σαντάνα-Ρος, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο SOAR (Southern Asrtophysical Research) στη Χιλή, καθώς και το Lowell Discovery Telescope στην Αριζόνα και το Optical Ground Station του ΕΟΔ στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά.

Ο αστεροειδής είανι αρκετά μεγαλύτερος από τον πρώτο Τρώα που είχε βρεθεί, καθώς έχει πλάτος 1,2 χλμ, ενώ ο 2010 ΤΚ7 μόλις 400 μέτρα. Επίσης, διαπιστώθηκε πως δεν θα είναι μαζί μας για πάντα: Αν και θα ακολουθεί τη Γη για περίπου 3.500-4.000 χρόνια, κάποια στιγμή θα ξεφύγει.

Δημοφιλή