Νίκος Ανδρουλάκης - Βρυξέλλες: Ζούμε την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης

Νίκος Ανδρουλάκης - Βρυξέλλες: Ζούμε την 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης
Policemen and soldier stand guard at the entrance of a security perimeter set near Maalbeek metro station, on March 22, 2016 in Brussels, after a blast at this station near the EU institutions caused deaths and injuries. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Policemen and soldier stand guard at the entrance of a security perimeter set near Maalbeek metro station, on March 22, 2016 in Brussels, after a blast at this station near the EU institutions caused deaths and injuries. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Λίγες μόλις ώρες μετά τα απανωτά χτυπήματα στις Βρυξέλλες και ενώ οι πληροφορίες διαδέχονται η μία την άλλη, η HuffPost Greece επικοινώνησε με Έλληνες Ευρωβουλευτές για να μας μεταφέρουν το κλίμα από το Βέλγιο, που πλέον βρίσκεται σε βαθμό συναγερμού 4 (με το 5 να σημαίνει κατάσταση πολέμου).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ με το ψηφοδέλτιο της Ελιάς, «εγκλωβισμένος» πλέον μέσα στο Κοινοβούλιο, αφού για λόγους ασφαλείας οι πόρτες έχουν κλείσει και οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, μίλησε για σαφώς προσχεδιασμένο χτύπημα, που δείχνει ότι το Παρίσι δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός.

«Το ένα χτύπημα έγινε ακριβώς κάτω από την Επιτροπή και το άλλο κάτω από το Κοινοβούλιο. Πρέπει να ήταν προσχεδιασμένο, δε γίνεται αλλιώς. Προβλέπω ότι θα είναι χειρότερα από το Παρίσι, κι ότι τα μέτρα θα γίνουν πολύ πιο αυστηρά. Εμείς εδώ έχουμε κλειστεί στο Κοινοβούλιο, δε μας αφήνουν προφανώς να βγούμε έξω, η οδηγία είναι να μείνουμε μέσα, είστε στα σπίτια μας είστε στο Κοινοβούλιο, και λογικά η όποια μεταφορά θα γίνεται με αυτοκίνητο της ασφάλειας. Κι εγώ ήταν να γυρίσω αύριο Ελλάδα, αλλά μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε.

Για μένα είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης. Δείχνει ότι το Παρίσι δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός, χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και αντίδραση στην πηγή του κακού. Πρέπει να κλιμακωθεί ο αγώνας απέναντι στην τρομοκρατία».

Όσον αφορά τη σύνδεση που κάνουν κάποιοι με το προσφυγικό, και το ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων, ο κ. Ανδρουλάκης μας είπε: «Είναι λάθος να εμπλέκεται το προσφυγικό με την τρομοκρατία, οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Ο απλός κόσμος που έφυγε από τη Συρία τι είναι; Κι αυτοί θύματα του ίδιου φαινομένου είναι, του ισλαμικού κράτους. Αυτή η σύνδεση ανάμεσα στα δύο φαινόμενα γίνεται εκ του πονηρού. Άλλο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων και άλλο το προσφυγικό. Ας μην κάνουμε δώρα στις ακροδεξιές αντιλήψεις».

Η Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, ευρισκόμενη στο Κοινοβούλιο, μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από το χτύπημα, εστίασε την προσοχή της στο φόβο που τείνει να κυριαρχήσει αλλά και στη βοήθεια που πρέπει να ζητήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η καρδιά της Ευρώπης δεχθηκε επίθεση. Οφείλουμε να μην αφήσουμε το φόβο να κυριαρχήσει.Οφείλουμε να θωρακίσουμε άμεσα τα ευρωπαϊκά σύνορα, που ως επί το πλείστον είναι και ελληνικά σύνορα, να αναβαθμίσουμε την ασφάλειά μας για να διατηρήσουμε την ελευθερία μας και να μείνουμε ως Ευρωπαίοι ενωμένοι. Να περιφρουρήσουμε όσα κατακτήσαμε, μεταξυ αυτών και το χώρο Σέγκεν. Στην Ελλάδα είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε επείγουσα βοήθεια ώστε να γνωρίζουμε ποιοι περνούν τα συνόρα μας και ποιοι βρίσκονται στο ευρωπαϊκό έδαφος. Να διαχωρίσουμε άμεσα τους πρόσφυγες απο τους παράτυπους μετανάστες, να διαχειριστούμε την κρίση έστω και αργά, με άμεση βοήθεια απο την ΕΕ».

Από την πλευρά της η κ. Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για τις πιθανές αντιδράσεις της Ευρώπης με κλείσιμο των συνόρων και περιχαράκωση των πολιτών.

«Ακόμα το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα γενικευμένο τρομοκρατικό χτύπημα. Οι πληροφορίες μιλούν για πυροβολισμούς και ομιλίες σε αραβική γλώσσα. Συνεχίζεται η κακοδαιμονία της Γαλλίας. Το Βέλγιο είναι σε βαθμό συναγερμού 4, ένα δηλαδή πριν το 5 που σημαίνει πόλεμο. Όλα είναι υπό έρευνα και οι αρχές ασφαλείας σε επιφυλακή.

Η τρομοκρατία στην Ευρώπη ήρθε για να μείνει. Απάντηση η ένωση όλων ότι δεν πρέπει να υποκύψουν στον τρόμο, μόνο με δημοκρατία και στοχευμένες κινήσεις, οργανωμένες κυβερνήσεις, αντιτρομοκρατική ευρωπαϊκή πολιτική και ενωμένη Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα – το τονίζω».

Στο ερώτημα για τις αντιδράσεις στο χτύπημα, η κ. Βόζεμπεργκ απάντησε πως «οι σημερινοί τρομοκράτες που δρουν και χτυπούν στην καρδιά της Ευρώπης είναι εκπαιδευμένοι Ευρωπαίοι πολίτες με ευρωπαϊκά διαβατήρια. Είναι φυσικό επακόλουθο ο τρόμος να οδηγήσει σε κλείσιμο των συνόρων, περιχαράκωση των πολιτών και συρρίκνωση της ευρωπαϊκής ιδέας».

Άρτι αφιχθείς στην Ελλάδα και ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος, που μάλιστα ήταν τακτικός επιβάτης του μετρό -αφού η μετακίνηση με το αυτοκίνητο στο κέντρο των Βρυξελλών είναι αρκετά δύσκολη- και χρησιμοποιούσε κάθε μέρα το σταθμό στο Maalbeek για να φτάσει στο Κοινοβούλιο.

«Παραλίγο να βρίσκομαι σήμερα στο σταθμό του μετρό στο Maalbeek , καθώς γύρισα πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα. Είναι από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς, κάτι σαν το Σύνταγμα ή τον Ευαγγελισμό. Κάθε μέρα κι εγώ πήγαινα με μετρό στο κοινοβούλιο, γύρω στις εννιά, εννιά και κάτι που ξεκινούσαν οι συνεδριάσεις. Χτύπησαν σε μια ώρα αιχμής...».

Όσον αφορά την ερμηνεία του για το χτύπημα:

«Ο παραλογισμός του τζιχαντισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία, χωρίς ξενοφοβικές εξάρσεις και με μακροπρόθεσμη οπτική. Δεν είναι ένα φαινόμενο που θα σταματήσει αύριο, και άρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό για κάποιο διάστημα. Καίριο ρόλο πάντως θα διαδραματίσει η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Αλλά για να επιτευχθεί αυτή, δεν αρκούν ευχολόγια. Χρειάζεται ενεργητική κοινή εξωτερική πολιτική με στόχο και προσανατολισμό την ειρήνη, και όχι σπασμωδικές αντιδράσεις και περιχαράκωση στα εθνικά σύνορα, τα οποία ούτως ή άλλως δε μπορούν να προστατεύσουν κανένα».

Δημοφιλή