ΤΟ BLOG
25/01/2018 11:47 EET | Updated 25/01/2018 11:47 EET

We remember - Θυμόμαστε

fermate via Getty Images

Όπως είναι παγκόσμια γνωστό μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 2005, η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα μνήμης του εβραϊκού Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς, κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 2004 ένα χρόνο δηλαδή πριν την απόφαση του ΟΗΕ, που υπέβαλε το κράτος του Ισραήλ και υποστήριξαν περισσότερες από 80 χώρες, η 27η Ιανουαρίου είχε καθιερωθεί και από την ελληνική Βουλή με την απόφαση 3218/2004 (ΦΕΚ Α′ 12) ως Ημέρα Μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν την ζωή τους στο Ολοκαύτωμα.

Εδώ, πρέπει να θυμηθούμε ότι ο αριθμός των Ελλήνων Εβραίων που έχασαν την ζωή τους ξεπερνάει τους 60.000 με τους περισσότερες από την εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης, με απώλειες που ξεπερνούν τους 50.000 ανθρώπους, καθώς από τους 56.000 καταγεγραμμένους επέστρεψαν πίσω μονάχα 1950 άτομα.

Φυσικά όπως είναι γνωστό η απώλειες σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνουν τα 6.000.000. Ανθρώπους που πλήρωσαν με την ζωή τους όχι την συμμετοχή τους στον πόλεμο... αλλά απλά το ότι ήταν Εβραίοι

Πράγμα που για τα διεστραμμένα μυαλά των ναζί ήταν θανάσιμο αμάρτημα που έπρεπε να ξεπληρώσουν με τις ζωές τους εντός και εκτός των στρατοπέδων θανάτου, όπως το Άουσβιτς.

Με αφορμή λοιπόν αυτά τα γεγονότα, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανέλαβε την πρωτοβουλία για την διαδικτυακή παγκόσμια εκστρατεία στα social media We Remember.

Άνθρωποι απ′ όλο τον κόσμο μπορούν να ανεβάσουν μια φωτογραφία τους κρατώντας μια επιγραφή με το We Remember και βάζοντας το ανάλογο hashtag, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσουν αλλά και να δείξουν πως κανείς μας δεν ξεχνάει τα θύματα του Ολοκαυτώματος και πως κανείς μας δεν θα επιτρέψει επαναληφθεί ένα παρόμοιο έγκλημα.

Ένα έγκλημα, που όπως είναι γνωστό, αρκετοί άνθρωποι παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα απόλυτα συνειδητά και χωρίς ίχνος ντροπής αρνούνται, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διάδοση του αντισημιτισμού...

Σε αυτήν την παγκόσμια πρωτοβουλία μνήμης του Ολοκαυτώματος πέρυσι συμμετείχαν περισσότερα από 250.000.000 άνθρωποι απ′ όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους πρόεδροι, πρωθυπουργοί, διανοούμενοι και προσωπικότητες οι οποίοι ”φώναξαν” με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο πως

Κανείς δεν ξεχνάει

το μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα του ναζιστικού καθεστώτος...

Ας ενωθούμε κι εμείς, λοιπόν ξανά και ας «φωνάξουμε» με μία φωτογραφία μας μέχρι τις 27 Ιανουαρίου πως δεν ξεχνάμε...

Πως δεν ξεχνάμε τους ναζί.

Πως δεν ξεχνάμε τα στρατόπεδα του θανάτου.

Πώς δεν ξεχνάμε τους υποστηρικτές του Ολοκαυτώματος και του νεοναζισμού που πλανιέται σαν φάντασμα πάνω από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μα πάνω απ′ όλα να φωνάξουμε πως δεν ξεχνάμε τους Εβραίους αδερφούς μας που έφυγαν τόσο άδικα...

#Weremember λοιπόν!