ΔΙΕΘΝΕΣ
27/05/2019 13:08 EEST | Updated 27/05/2019 14:19 EEST

Ευρωεκλογές στην Γαλλία: Η δεύτερη νίκη της Λεπέν και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του Μακρόν

Ο Μακρόν σε δεινή δοκιμασία μετά τη δεύτερη εκλογική επιτυχία της Λεπέν. Δεν βρέθηκε «αντίδοτο» στην ακροδεξιά.

ASSOCIATED PRESS
O Eμανουέλ Μακρόν υποδέχεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων την Μαρίν Λεπέν στις 6 Φεβρουαρίου 2019. 

Καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, πίσω από το Εθνικό Μέτωπο, το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε «να βάλει όλη την ενέργεια» για να νικήσει την Μαρίλ Λεπέν, χάνει το στοίχημα που έβαλε στην Γαλλία και ταυτόχρονα μία μεγάλη μάχη στο Στρασβούργο.

Με ποσοστό 23,6%, η γαλλική ακροδεξιά βρέθηκε μία μονάδα «και κάτι», μπροστά από τον συνδυασμό με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ναταλί Λουαζό (22,4%), η προεκλογική εκστρατεία της οποίας χαρακτηρίστηκε από αντιφάσεις και εσωτερική αμφισβήτηση.

Πρόκειται για «ένα φιάσκο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ενεπλάκη ενεργά στην προεκλογική καμπάνια, επιλέγοντας το δίλημμα Προοδευτικοί ή Λαϊκιστές;», δηλώνει ο οικονομολόγος της Saxo Bank, Κρίστοφερ Ντέμπικ. «Είναι μία προσωπική αποτυχία, η οποία κυρίως αντανακλά δυσπιστία από ένα μέρος των Γάλλων προς την πολιτική του Μακρόν σε εθνικό επίπεδο».

Ο υποδιευθυντής της γαλλικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop, Φρεντερίκ Νταμπί, προσθέτει ότι «το Εθνικό Μέτωπο επαναλαμβάνει την επιτυχία του 2014, καταγράφεται εκ νέου ως Νο1 αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν και βγαίνει ως νικητής από την ”μεγάλη ενδιάμεση δημοσκόπηση” (μεταξύ δύο εθνικών εκλογών)».

Δύο χρόνια μετά τη νίκη του Μακρόν που τον έβαλε στο Προεδρικό Μέγαρο, ως κατάληξη μίας καμπάνιας υπέρ της Ευρώπης και κόντρα στον εθνικισμό σε Γαλλία και Ευρώπη, η κάλπη δοκιμάζει σκληρά τον Γάλλο Πρόεδρο.

Associated Press
O Γάλλος Πρόεδρος βγαίνει από το παραβάν των ευρωεκλογών στις 26 Μαϊου 2019.

Το 2017 βγήκε νικητής από τη μάχη της προεδρικής εκλογής με αντίπαλο την Μαρίν Λεπέν και όταν ακούστηκε τότε ο ευρωπαϊκός ύμνος στην αυλή του Λούβρου, υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα «ώστε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να μην έχουν οι Γάλλοι κανένα λόγο για να ψηφίσουν ξανά τα άκρα».

Επί 24 μήνες, ο Μακρόν δεν σταμάτησε ποτέ - από την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο-σύμβολο της Σορβόνης μέχρι την Αθήνα, να προωθεί την πλατφόρμα του «Για μία Ευρωπαϊκή Αναγέννηση». Ακόμα και εν μέσω θυέλλης που ξεσήκωσαν τα ”κίτρινα γιλέκα” στην Γαλλία.

Και τώρα;

«Οταν τερματίζουμε δεύτεροι στις εκλογές, δεν μπορούμε να πούμε ότι κερδίσαμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, δηλώνοντας ότι έλαβε το μήνυμα της ήττας «με ταπεινότητα» και ότι το αντιλαμβάνεται 100%...

 

πηγή: Le Monde, Reuters