CULTURE
20/09/2019 07:20 EEST | Updated 20/09/2019 07:20 EEST

Γαλλία και Ιταλία υπογράφουν συμφωνία για δανεισμό έργων Ντα Βίντσι και Ραφαήλ

Θάφτηκε το «τσεκούρι του πολέμου» που είχε τραβήξει πρώτη η πρώην κυβέρνηση της Ιταλίας.

ASSOCIATED PRESS

Ιταλία και Γαλλία θα υπογράψουν συμφωνία για ανταλλαγή έργων του Λεονάρντο ντα Βίντσι και του Ραφαήλ, βάζοντας στην άκρη τις διαφορές τους και θάβοντας «το τσεκούρι του πολέμου» που είχε τραβήξει πρώτη, η πρώην κυβέρνηση της Ιταλίας.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στο Παρίσι την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, από τον Ιταλό υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι και τον Γάλλο ομόλογο του Φρανκ Ριστέρ. Τα ιταλικά μουσεία Θα δανείσουν έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι στο Λούβρο για την πολυαναμενόμενη έκθεση που θα διοργανωθεί τον Οκτώβριο για την 500η επέτειο από το θάνατο του κορυφαίου καλλιτέχνη.Σε αντάλλαγμα, η Γαλλία θα προσφέρει στην Ιταλία έργα ζωγραφικής του Ραφαήλ, για τις εκδηλώσεις των 500 ετών από το θάνατό του, το 2020. .

Εκπρόσωπος του Φραντσεσκίνι δήλωσε ότι, θα γίνει ανταλλαγή «πολλών έργων», ωστόσο το ποια θα είναι αυτά, θα καθοριστεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ντάριο Φραντσεσκίνι, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ γαλλικών και ιταλικών μουσείων ως υπουργός Πολιτισμού του κυβέρνησης συνασπισμού του 2017. Το σχέδιο προέβλεπε 26 έργα ζωγραφικής και σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι να δανειστούν στο Λούβρο για την έκθεση του Οκτωβρίου.

Το μουσείο του Παρισιού κατέχει πέντε από τους 14 μόνο πίνακες που αποδίδονται στο Λεονάρντο ντα Βίντσι -ο οποίος γεννήθηκε κοντά στην πόλη του Βίντσι, στην οροσειρά της Τοσκάνης, το 1452- και ήλπιζε να δανειστεί περισσότερα έργα από την Ιταλία, έργα τα οποία είναι σε καλή κατάσταση, άρα διαθέτουν την αντοχή ενός ταξιδιού. Ανάμεσα στα έργα που ήθελε να εκθέσει το Μουσείο του Λούβρου ήταν, «Ο Ανθρωπος του Βιτρούβιου», από την Πινακοθήκη της Ακαδημίας στην Βενετία, καθώς και ο ημιτελής πίνακας, «Αγιος Ιερώνυμος στην ερημιά» ο οποίος εκτίθεται επί του παρόντος στα Μουσεία Βατικανού.

ASSOCIATED PRESS

Η κόντρα των δύο χωρών ξεκίνησε όταν το Ιταλικό Δημοκρατικό κόμμα έχασε την εξουσία στις εκλογές του Μαρτίου του 2018 και ανέλαβε ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Λέγκας του Βορρά με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Αλμπέρτο Μπονισόλι, χαρακτήρισε άδικη την συμφωνία που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η υφυπουργός Πολιτισμού Λουτσία Μποργκονζόνι, τον Νοέμβριο του 2018,απείλησε μάλιστα να ακυρώσει τον δανεισμό των έργων του Ντα Βίντσι, κατηγορώντας την Γαλλία, πως προσπαθούσε να οικειοποιηθεί των εορτασμών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την Ιταλία, σχολιάζοντας μάλιστα πως, «Ο Ντα Βίντσι είναι Ιταλός. Στην Γαλλία απλά πέθανε».

Οι δηλώσεις της Ιταλίδας υφυπουργού Πολιτισμού, προκάλεσαν όχι μόνο θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της Γαλλίας, αλλά οδήγησε σε σφοδρό διπλωματικό επεισόδιο καθώς ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ρώμη. Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες άρχισαν να μαλακώνουν όταν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσκάλεσε τον Μάιο, τον ομόλογο του, Σέρτζιο Ματαρέλα, στην Γαλλία, προκειμένου να κηρύξουν από κοινού την έναρξη των ετήσιων εορταστικών εκδηλώσεων για τον μεγάλο Ιταλό Δάσκαλο της Αναγέννησης.

Η συμφωνία επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού ανέλαβε ξανά ο Φραντσεσκίνι, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψη του την Τετάρτη στην Ρώμη, συναντήθηκε με τον Ιταλό Πρόεδρο Ματαρέλα και τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε , επιβεβαίωσε τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.

Πηγή: The Guardian