Παρίσι: Μειωμένη η συμμετοχή στα «Κίτρινα Γιλέκα»

Παρίσι: Μειωμένη η συμμετοχή στα «Κίτρινα Γιλέκα»
Reuters

Διαδηλωτές του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» κατέβηκαν στους δρόμους της Γαλλίας και σήμερα, για πέμπτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, παρά τις εκκλήσεις για «εκεχειρία» μετά το μεσοβδόμαδο τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, η συμμετοχή είναι μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες διαδηλώσεις, καθώς εκτιμάται ότι στις κινητοποιήσεις στο Παρίσι συμμετέχουν περίπου 3.000 άτομα.

Οι αρχές του Παρισιού εκτιμούν ότι από νωρίς σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν 95 προσαγωγές, εκ των οποίων 63 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, αριθμός πολύ μικρότερος από τις 598 προσαγωγές και την κράτηση 475 ανθρώπων που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα).

Αρκετά πολυκαταστήματα άνοιξαν κανονικά, για να υποδεχθούν τους καταναλωτές που έχουν σχεδιάσει χριστουγεννιάτικα ψώνια.

Κατά τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών έχουν επιστρατευθεί περίπου 69.000 αστυνομικοί, με τις μεγαλύτερες δυνάμεις να έχουν συγκεντρωθεί στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως η Τουλούζη, το Μπορντό και η Σεντ Ετιέν.

Reuters

Χθες, Παρασκευή, ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης. «Η Γαλλία χρειάζεται ηρεμία, τάξη και επιστροφή στην κανονικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα όπως αύξηση του κατώτατου μισθού και ελαφρύνσεις για τους συνταξιούχους, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των διαδηλώσεων, ωστόσο τα «κίτρινα γιλέκα» δεν έδειξαν καμία τέτοια πρόθεση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσουν, μέσω των κινητοποιήσεων, την άσκηση πίεσης προς τη γαλλική κυβέρνηση.

Δημοφιλή