ΔΙΕΘΝΕΣ
10/12/2018 21:26 EET | Updated 10/12/2018 22:28 EET

Διάγγελμα Μακρόν: Αύξηση κατώτατου μισθού, ελαφρύνσεις σε συνταξιούχους

Reuters

Με κατευναστικό πνεύμα, αλλά και διάθεση αυτοκριτικής εμφανίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, στο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό το βράδυ της Δευτέρας, στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» που έχουν συγκλονίσει τη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες.

«Θα απαντήσουμε στις έκτακτες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας φόρους πιο άμεσα και κρατώντας τις δαπάνες μας υπό έλεγχο, αλλά χωρίς στροφές 180 μοιρών», επισήμανε, ο Γάλλος πρόεδρος.

Εξήγγειλε δε συγκεκριμένα μέτρα:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ από τον ερχόμενο Ιανουάριο, χωρίς, όπως είπε, κανένα κόστος στην εργοδοσία.

  • Ακύρωση, από το 2019, του φόρου κοινωνικής ασφάλισης σε συνταξιούχους με εισόδημα κάτω των 2.000 ευρώ τον μήνα.

  • Τέλος στη φορολόγηση των υπερωριών των εργαζομένων, επίσης από το 2019.

Ο κ. Μακρόν κάλεσε επίσης όσες επιχειρήσεις είναι σε θέση να το πράξουν, να χορηγήσουν επίδομα στο τέλος του έτους τους εργαζόμενούς τους. 

Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν θα επαναφέρει τον λεγόμενο «φόρο πλούτου» (για τα υψηλά εισοδήματα), αλλά θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. 

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι «η οργή στη χώρα είναι βαθιά και δικαιολογημένη». Σημείωσε ακόμη ότι δεν έχει καταφέρει τους 18 μήνες που βρίσκεται στην προεδρία να βρει απαντήσεις για τη δυσφορία των τελευταίων 40 ετών, ωστόσο πρόσθεσε ότι μπορεί να δώσει διέξοδο στα τωρινά προβλήματα. Παράλληλα, καταδίκασε την έκρηξη βίας των τελευταίων ημερών και υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για την αποκατάσταση της ηρεμίας.