Γάζα: "Λουτρό αίματος" στο νοσοκομείο Αλ Σίφα - "Επαφές" για πιθανή νέα συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Στο Τελ Αβίβ η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, για παύση πυρός και "πολιτική λύση". Απαιτεί εξηγήσεις για νεκρό εργαζόμενό της από βομβαρδισμό. Ισραλ: Περνούν φορτηγά από το πέρασμα Σαλόμ Κερέμ.
Xinhua News Agency via Getty Images

Διερευνητικές επαφές για το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας Χαμάς-Ισραήλ που θα αφορά στην απελευθέρωση ομήρων με παράλληλη παύση πυρός στην Γάζα, εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων, φαίνεται πως διεξάγονται στο Κατάρ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αν και οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν είναι ακόμη σε διαπραγματεύσεις ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ (εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ), είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι και το αντικείμενο ήταν η πιθανότητα μιας νέας συμφωνίας.

Η Χαμάς εκτιμάται πως κρατά ακόμη 129 ομήρους στη Γάζα και λέει πως δεν θα δεχθούν να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις έως ότου σταματήσει ”η ισραηλινή επίθεση εναντίον του λαού της”.

Ο δε ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν θέλει να πάεσι σε παύση του πυρός εκτιμώντας πως θα δοθεί χρόνος να ανασυνταχτεί η Χαμάς απομακρύνοντας τον στόχο για πλήρη εξουδετέρωσή της. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πίεση από του πολίτες για μια νέα συμφωνία και απελευθέρωσης ομήρων ειδικά αφού έγινε και γνωστό πως ο ισραηλινός στρατός σκότωσε κατά λάθος τρεις ομήρους, που μάλιστα είχαν υψώσει λευκή σημαία.

Το Παρίσι πάει ακόμη πιο μακριά: Ζητά ”ανακωχή” και διαβουλεύσεις για ”πολιτική λύση”

Θέμα ”ανακωχής” αλλά και έναρξη διαβουλεύσεων για ”πολιτική λύση” έθεσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, πηγαίνοντας πολύ μακριά από τις αδύναμες, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, φωνές άλλων χωρών της Δύσης (και κυρίως των ΗΠΑ) για τον πόλεμο στην Γάζα.

Η Κατρίν Κολονά, απευθυνόμενη στον ισραηλινό ομόλογό της μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, είπε πως το Παρίσι ανησυχεί ”στον ύψιστο βαθμό” για την κατάσταση στη Γάζα και ζητεί ”νέα, άμεση και βιώσιμη ανακωχή” τονίζοντας πως ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί είναι ”πολύ μεγάλος”.

Πρόσθεσε, πως μια εκεχειρία για να επιτρέψει ”να σημειωθεί πρόοδος για την απελευθέρωση των ομήρων”, για την αύξηση της ροής εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα και εν τέλει για να αρχίσουν συζητήσεις προς εξεύρεση μιας ”πολιτικής λύσης”.

via Associated Press

″Πρέπει τώρα να σκεφτούμε τι θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα...να υπάρξει ένας ενός πολιτικός ορίζοντας για την αντιμετώπιση αυτής της σύγκρουσης”.

Από την πλευρά του ο Έλι Κοέν επανέλαβε τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε αίτημα για κατάπαυση του πυρός συνιστά ”σφάλμα” και ”δώρο για τη Χαμάς”.

Η Κολονά, επέμεινε πάντως πως η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει ”σημαντικό” ρόλο και στον Λίβανο για να αποφευχθεί μια ανάφλεξη των περιφερειακών εντάσεων. ″Υπάρχει ακόμη δυνατότητα να αποτραπεί ο πόλεμος στον Λίβανο. Αν η διεθνής κοινότητα δεν τα καταφέρει, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να το αναλάβουμε εμείς”, ανταπάντησε ο Κοέν.

Η επίσκεψή της Κολονά στο Ισραήλ, έρχεται την στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζητά από το Ισραήλ να δώσει εξηγήσεις μια αεροπορική επιδρομή που σκότωσε μέλος του γαλλικού υπουργείου μαζί με πολλούς άλλους πολίτες.

Σε ανάρτηση στο Χ αναφέρεται πως ο νεκρός όπως και άλλοι συνάδελφοί του και μέλη των οικογενειών τους ήταν στο σπίτι ενός από τους συναδέλφους του στο Γενικό Προξενείο όταν την περασμένη Τετάρτη το σπίτι χτυπήθηκε από ισραηλινή βόμβα. ”Η Γαλλία καταδικάζει αυτό το χτύπημα σε κτίριο κατοικιών που σκότωσε πολλούς άλλους πολίτες. Προτρέπουμε τις ισραηλινές αρχές να ρίξουν φως στις συνθήκες αυτού του βομβαρδισμού το συντομότερο δυνατό”.

ΠΟΥ: ”Λουτρό αίματος” στο νοσοκομείο Αλ Σίφα -Τραυματίες καταφθάνουν κάθε λεπτό

Στο μεταξύ η Γάζα συνεχίζει να είναι μια ”κόλαση επί Γης” όπως έχει κατ′ επανάληψη επισημάνει ο ΟΗΕ. Ανθρωπιστική βοήθεια δεν παραδίδεται πουθενά από όταν άρχισαν οι επιχειρήσεις και στον νότο, παρά μόνο ελάχιστα στην Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο .

Ωστόσο, το Ισραήλ, λέει πως το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα με τη Γάζα άνοιξε σήμερα για φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου.

εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν στον δρόμο και σε σκηνές ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει και οι βροχές είναι συχνές, τρόφιμα και φάρμακα δεν υπάρχουν.

Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που έχει πληγεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, περιέγραψε το τμήμα επειγόντων περιστατικών του με τον όρο ”λουτρό αίματος”, σημειώνοντας ότι το ίδιο το νοσοκομείο, που ήταν το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού θύλακα, χρειάζεται τώρα ”ανάνηψη”.

Ομάδα του ΠΟΥ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ μπόρεσε να παραδώσει χθες, Σάββατο, ιατρικοφαρμακευτικό υλικό στο νοσοκομείο, όπου ″δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι” έχουν καταφύγει στον περίβολο του νοσοκομειακού συγκροτήματος, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, στην οποία διευκρινίζει ότι ”υπάρχει έλλειψη” πόσιμου νερού και τροφίμων.

″Η ομάδα (που μετέβη στο νοσοκομείο) περιέγραψε το τμήμα επειγόντων περιστατικών με τον όρο ‘λουτρό αίματος’, με εκατοντάδες τραυματισμένους ασθενείς στο εσωτερικό του και νέους ασθενείς να καταφθάνουν κάθε λεπτό”, αναφέρει ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι ″στους ασθενείς που υποφέρουν από τραυματισμούς τους κάνουν ράμματα στο έδαφος και ότι τα μέσα για την αντιμετώπιση του πόνου είναι πολύ περιορισμένα ή ακόμη και ανύπαρκτα”.

Το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον παρά στο ελάχιστο και με πολύ περιορισμένη ομάδα και ”οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρονται στο νοσοκομείο Άχλι Άραμπ για χειρουργικές επεμβάσεις”.

Τα χειρουργεία δεν λειτουργούν πλέον λόγω έλλειψης οξυγόνου και, σύμφωνα με την περιγραφή της ομάδας του ΠΟΥ, το ίδιο το νοσοκομείο ”χρειάζεται ανάνηψη”. Μόνον 30 ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.

Ο ΠΟΥ δήλωσε έτοιμος να ενισχύσει το Αλ Σίφα ”τις ερχόμενες εβδομάδες” για να μπορέσει εκ νέου να εκτελεί τις βασικές του λειτουργίες.

″Έως και 20 αίθουσες χειρουργείων του νοσοκομείου, όπως και υπηρεσίες μετεγχειρητικής φροντίδας, μπορούν να λειτουργήσουν αν τροφοδοτούνται τακτικά με καύσιμα, οξυγόνο, φάρμακα, τρόφιμα και νερό”, υπογράμμισε ο ΠΟΥ, σημειώνοντας επίσης ότι υπάρχει ανάγκη και για προσωπικό.

Σήμερα, το Άχλι Άραμπ είναι το μόνο νοσοκομείο που ”λειτουργεί εν μέρει” σε όλο το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ τρεις νοσοκομειακές υποδομές λειτουργούν μόνον στο ελάχιστο: Αλ Σίφα, Αλ Άουντα και Αλ Σαχάμπα. Πριν από τον πόλεμο υπήρχαν 24.

Ο ΠΟΥ εξέφρασε επίσης ανησυχία όσον αφορά το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε στις 13 Δεκεμβρίου ότι ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά θαλάμων ασθενών και κατήγγειλε την ”πολιορκία” του που διήρκεσε αρκετές μέρες, κάνοντας λόγο για συλλήψεις μελών του προσωπικού.

Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε όπλα και συνέλαβε σχεδόν 80 μέλη της Χαμάς στον τομέα όπου βρίσκεται το νοσοκομείο αυτό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, διευκρινίζοντας ότι το ιατρικό προσωπικό ”εξετάστηκε”.

Πηγές: BBC, AFP, Reuters

Δημοφιλή