Γεννηματά: Κατώτερο των περιστάσεων το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Πολυνομοσχέδιο «διάφορων τακτοποιήσεων», σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Νομοσχέδιο κατώτερων των περιστάσεων που χρειάζεται η χώρα, βαθιάς συντηρητικής αντίληψης που δεν δημιουργεί καμία προοπτική ανάπτυξης, χαρακτήρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, που συζητείται στη Βουλή.

Στην ομιλία της η κ. Γεννηματά σχολίασε πως πρόκειται για πολυνομοσχέδιο διάφορων τακτοποιήσεων.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της λέει «ΟΧΙ» επί της αρχής σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί, όπως είπε, αποπνέει μια βαθιά συντηρητική αντίληψη για την διακυβέρνηση, που δεν υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας, δεν δημιουργεί δυναμική για την υπέρβαση της κρίσης.

«Αντίθετα», όπως είπε, «υπηρετεί λογικές που ενισχύουν τους λίγους και ισχυρούς, εις βάρος των πολλών και αδύναμων, εις βάρος των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» και είπε ότι:

-Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας. Βαδίζει πάνω στα χνάρια που άφησε ο κ. Τσίπρας, απόλυτα πιστή στις επώδυνες δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τους δανειστές, δεσμεύσεις που έχουν τσακίσει τη μεσαία τάξη. Αυτό αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

-Για την ΝΔ η ανάπτυξη αφορά μόνο τους λίγους και ισχυρούς. Και την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης, δήθεν, ανησυχεί για τους πολλούς, τους φορτώνει τα βάρη των δεσμεύσεων του προς τον ΣΕΒ. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνουν το μάρμαρο. Η κυβέρνηση τους αφήνει έξω και από όποιο πλεόνασμα μοιράσει στο τέλος του χρόνου.

Η κ. Γεννηματά, ειδικότερα, διαφώνησε πλήρως με τις ρυθμίσεις για την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, υπογραμμίζοντας ότι επιχειρείται η καταστρατήγηση των Κλαδικών Συμβάσεων, η απαξίωση των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Δημιουργείται», είπε, «καθεστώς εργασιακών σχέσεων δύο ταχυτήτων, με επιχειρήσεις που τηρούν τις κλαδικές συμβάσεις (δηλαδή τα ελάχιστα όρια αμοιβών και δικαιωμάτων) και επιχειρήσεις που ”εξαιρούνται”. Και μάλιστα εξαιρούνται με εν λευκώ εξουσιοδότηση στον υπουργό, για να καθορίσει κριτήρια και διαδικασίες, να προσδιορίσει ποιοι έχουν οικονομικά προβλήματα και ποιοι όχι. Έτσι, λοιπόν, λέει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις:

Αν θες, λοιπόν, να μην τηρείς τις κλαδικές συμβάσεις, πήγαινε στον υπουργό και αυτός θα σου βρει τη ”λύση”. Χωρίς να έχεις καμία υποχρέωση, ούτε καν να διατηρήσεις τις θέσεις εργασίας».

Όπως είπε, «για τις διατάξεις που αφορούν την καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων -αλλά και εκείνων που κτυπούν την Αυτοδιοίκηση- καταθέσαμε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να γνωρίζουν καθαρά οι πολίτες τις επιλογές μας», πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή