Γερμανία: Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει, μα συμμερίζεται τη γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για τη Λιβύη

Ωστόσο το γερμανικό ΥΠΕΞ δεν θεωρεί ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης θα πρέπει να απασχολήσει τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Λιβύη.
MAHMUD TURKIA via Getty Images

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει, αλλά συμμερίζεται τη γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής ότι το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση στη Τρίπολη δεν είναι νόμιμο, αναφέρει η Deutsche Welle, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ παρέπεμψε «ευχαρίστως» στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 13ης Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν εκφράσει τη γνώμη ότι το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης αναφορικά με τη δικαιοδοσία των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες στη Μεσόγειο παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών. Δεδομένου ότι δεν είναι συμβατή με το θαλάσσιο δίκαιο η συμφωνία δεν μπορεί να παράγει έννομο αποτέλεσμα για άλλα κράτη. Στη διαμόρφωση αυτής της θέσης συνέβαλε και η Γερμανία και την «εκφράζει πλήρως», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, για να προσθέσει ότι αυτή η στάση «ταυτίζεται πλήρως» με τη γνωμάτευση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle, sτην ερώτηση κατά πόσο το θέμα του μνημονίου θα επηρεάσει τη Διαδικασία του Βερολίνου, όπως ονομάζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, η κ. Άντεμπαρ απάντησε ότι η διαδικασία αυτή έχει ένα «προσδιορισμένο αντικείμενο». Η Γερμανία έχει μεν σαφή θέση σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Άγκυρας -Τρίπολης, «το ζητούμενο της Διαδικασίας του Βερολίνου είναι όμως κάποιο άλλο», επεσήμανε.

Δημοφιλή