Γιατί αυτό το περιστρεφόμενο σπίτι αποτελεί μνημείο αγάπης 72χρονου για την γυναίκα του

Μπορεί να περιστρέφεται κάνοντας έναν ολόκληρο κύκλο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες της,
.
via Associated Press
.

Σρμπακ, Βοσνία Ερζεγοβίνη - Δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με το Ταζ Μαχάλ, αλλά ένα οικογενειακό σπίτι σε μια μικρή πόλη στην βόρεια Βοσνία αποτελεί με τον τρόπο του, μνημείο συζυγικής αγάπης.

To (εικονιζόμενο) σπίτι στην πόλη Σρμπακ σχεδιάστηκε και χτίστηκε από τον 72 ετών Βόγιν Κούσικ. Με πράσινη πρόσοψη και κόκκινη μεταλλική οροφή, μπορεί να περιστρέφεται κάνοντας έναν ολόκληρο κύκλο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες της γυναίκας του Λιούμπιτσα που αλλάζουν ως προς το τι θα ήθελε να δει όταν κοιτάζει έξω από τα παράθυρά της.

«Αφού έφτασα σε προχωρημένη ηλικία και αφού τα παιδιά μου ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση, είχα τελικά αρκετό χρόνο για να ικανοποιήσω την επιθυμία της γυναίκας μου» για να μπορεί να γίνεται αλλαγή των δωματίων στο σπίτι της όποτε θέλει, είπε ο Κούσιτς.

Πριν από πολλά χρόνια, όταν παντρεύτηκαν, ο Κούσιτς είχε χτίσει ένα άλλο, τυπικό σπίτι για τον ίδιο και τη γυναίκα του, στο οποίο μεγάλωσαν τα τρία τους παιδιά. Εκείνη την εποχή, η σύζυγός του ήθελε τα υπνοδωμάτια τους να βλέπουν τον ήλιο, κι έτσι κι έγινε. Αλλά αυτό σήμαινε το σαλόνι τους θα έβλεπε τον δρόμο. Μετά από λίγο, ο ίδιος αναφέρει ότι η σύζυγός του παραπονέθηκε ότι «δεν μπορούσε να δει ανθρώπους να μπαίνουν στην αυλή μας» και (κάπως έτσι) ο Κούσιτς έπρεπε να αναδιαμορφώσει τα πάντα.

«Έπρεπε να γκρεμίσω τον τοίχο ανάμεσα στα δύο υπνοδωμάτια μας για να τα μετατρέψω σε σαλόνι και να μετακινήσω όλες τις (ηλεκτρικές) εγκαταστάσεις. Ηταν μια πολύ απαιτητική αποστολή, μου πήρε πολλά, αλλά έκανα αυτό που ήθελε», είπε.

Στη συνέχεια, πριν από έξι χρόνια, το μόνο από τα τρία παιδιά του Κούσιτς που δεν πέταξε στην δική του φωλιά, ένας γιος, παντρεύτηκε και οι γονείς του αποφάσισαν να τον αφήσουν να ζήσει στον τελευταίο όροφο του οικογενειακού τους σπιτιού ενώ μετακόμιζαν στο ισόγειο.

«Για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά στο ισόγειο, έπρεπε να αρχίσω να γκρεμίζω κάποιους τοίχους, οπότε, για να μην περιμένω να αλλάξει γνώμη ξανά, αποφάσισα να χτίσω ένα νέο, περιστρεφόμενο σπίτι, ώστε να μπορεί να το περιστρέφει όπως της αρέσει», είπε ο Κούσιτς.

Ο Κούσιτς, ο οποίος δεν είχε την ευκαιρία να κάνει σπουδές, σχεδίασε και έφτιαξε το περιστρεφόμενο σπίτι του μόνος του, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικούς κινητήρες και τους τροχούς ενός παλιού στρατιωτικού μεταφορικού οχήματος.

«Τώρα, η μπροστινή μας πόρτα περιστρέφεται επίσης, οπότε αν (εκείνη) εντοπίσει ανεπιθύμητους επισκέπτες που κατευθύνονται προς το μέρος μας, μπορεί να γυρίσει το σπίτι και να τους κάνει να απομακρυνθούν», αστειεύτηκε.

Στα Βοσνιακά, το όνομα της γυναίκας του σημαίνει «αγαπημένος». Εκείνη αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη.