Γιατί δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσουμε στοματικό διάλυμα αφού πλύνουμε δόντια

Οι ειδικοί αναφέρουν μερικούς πολύ αυστηρούς κανόνες μετά τη χρήση του.
.
Tharakorn Arunothai / 500px via Getty Images
.

Ίσως γνωρίζουμε ήδη ότι δεν είναι καλή ιδέα να ξεπλένουμε (αμέσως) το στόμα μας μετά το βούρτσισμα των δοντιών, καθώς αυτό διώχνει το δραστικό συστατικό της οδοντόκρεμας, το φθόριο.

Αποδεικνύεται ότι το στοματικό διάλυμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Το NHS αποκάλυψε ότι ίσως χρειαστεί να περιμένουμε πολύ περισσότερο από ό,τι θα νομίζαμε μετά το βούρτσισμα πριν το στόμα μας γίνει έτοιμο για αυτό το υγρό που μυρίζει μέντα.

Πόσο δηλαδή ακριβώς;

Φυσικά, μπορούμε να λάβουμε στοματικό διάλυμα με φθόριο, το οποίο μπορεί να αναιρέσει το παραπάνω επιχείρημα.

Αλλά, αν και «η χρήση στοματικού διαλύματος που περιέχει φθόριο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας», δεν θα πρέπει «να χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα (ακόμη και με φθόριο) αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών μας, διαφορετικά θα ξεπλύνει το συμπυκνωμένο φθόριο στην οδοντόκρεμα που έχει απομείνει στα δόντια», εξηγεί το NHS.

Και επειδή τα συστατικά του στοματικού διαλύματος είναι τόσο ισχυρά, καλό είναι να περιμένουμε για ώρες μετά το βούρτσισμα των δοντιών μας προτού το χρησιμοποιήσουμε. «Ας επιλέξουμε διαφορετική ώρα για να χρησιμοποιήσουμε το στοματικό διάλυμα, όπως μετά το μεσημεριανό», λένε οι ειδικοί.

Το Healthline είναι λίγο λιγότερο ακραίο, αναφέροντας: «Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε περίπου 20 λεπτά μετά το βούρτσισμα των δοντιών μας για να χρησιμοποιήσουμε ένα στοματικό διάλυμα, ειδικά εάν περιέχει αλκοόλ ή δεν περιέχει φθόριο».

Αλλά κι οι δυο φορείς φαίνεται να συμφωνούν στο ότι:

«Αν εφαρμόσουμε στοματικό διάλυμα χωρίς φθόριο αμέσως μετά το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, (αυτό) θα μπορούσε να ξεπλύνει με φθόριο το σμάλτο των δοντιών μας, κάτι που θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό».

Κι όσον αφορά το φαγητό;

Το NHS λέει ότι πρέπει να περιμένουμε 30 λεπτά για να φάμε μετά τη χρήση στοματικού διαλύματος.

Προσθέτει ότι οι ενήλικες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια οδοντόκρεμα που περιέχει τουλάχιστον 1.350 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) φθόριο, ενώ τα παιδιά κάτω των τριών ετών θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια οδοντόκρεμα με τουλάχιστον 1.000 ppm φθόριο.

Και, είτε χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα ή όχι, είναι σημαντικό να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα («για περίπου 2 λεπτά και να είναι το τελευταίο πράγμα που κάνουμε πριν πάμε για ύπνο καθώς επίσης και σε μια ακόμα περίπτωση κάθε μέρα», λέει το NHS) και να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα (πολύ περισσότερο απ′ ό,τι φανταζόμαστε).

Πολύ απαιτητικά δεν είναι όλα αυτά;