Γιατί μας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ και μας πιάνει μετά αϋπνία στο κρεβάτι

Μια σειρά από - επιστημονικές - εξηγήσεις και πώς να το αποφύγουμε.
.
Guillermo Spelucin via Getty Images
.

Μετά από μια κουραστική μέρα, πέφτουμε στον καναπέ και βρισκόμαστε στις αγκάλες του Μορφέα ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση. Το δωμάτιο είναι ωραίο και ζεστό, ο καναπές είναι άνετος και ο θόρυβος του περιβάλλοντος της τηλεόρασης μας αποκοιμίζει τόσο γλυκά...

Μετά από μια μακριά μέρα σωριαζόμαστε στον καναπέ και βρισκόμαστε σε ... sleeping mode ενώ κοιτάμε την τηλεόραση. Το δωμάτιο είναι ωραίο και ζεστό, ο καναπές αναπαυτικός και ο ήχος της τηλεόρασης στο φόντο μας αποκοιμίζει.

Στη συνέχεια, ένα αγαπημένο μας πρόσωπο μας ξυπνά και μας υπενθυμίζει να κοιμηθούμε — στο κρεβάτι. Αλλά όταν φτάσουμε εκεί, διαπιστώνουμε με απογοήτευση ότι ... ξυπνήσαμε..

Γιατί ο ύπνος έρχεται τόσο εύκολα στον καναπέ αλλά όχι πάντα στο κρεβάτι; Γιατί είναι τόσο εύκολο να αποκοιμηθούμε στον καναπέ;

Η πίεση για ύπνο είναι ένας από τους λόγους που κοιμόμαστε στον καναπέ. Αυτό αναφέρεται στην δύναμη της βιολογικής ... κλίσης για να αποκοιμηθούμε. Οσο περισσότερες ώρες έχουμε μείνει ξύπνιοι, τόσο μεγαλύτερη πίεση για ύπνο έχουμε. Το «ρολόι» του σώματός μας ή ο κιρκάρδιος ρυθμός είναι ένας άλλος παράγοντας. Αυτά μας «λένε» να μείνουμε ξύπνιοι κατά την διάρκεια της ημέρας και να κοιμηθούμε το βράδυ.

Το περιβάλλον μας θα επηρεάσει επίσης το πόσο πιθανό είναι να κοιμηθούμε. Μπορεί μόλις να έχουμε καταναλώσει ένα γεύμα. Ο άνετος καναπές μας βρίσκεται σε ένα ζεστό δωμάτιο, με χαμηλό φωτισμό και ίσως ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα στο φόντο. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό το περιβάλλον είναι τέλειο για να αποκοιμηθούν.

Έτσι, στο τέλος της ημέρας, η πίεση για ύπνο είναι ισχυρή, ο κιρκάδιος ρυθμός μας λέει ότι είναι ώρα να αποκοιμηθούμε και το περιβάλλον μας είναι άνετο και χαλαρό.

Τι συμβαίνει μετά από έναν υπνάκο στον καναπέ

Εάν παίρναμε έναν υπνάκο στον καναπέ πριν πάμε για ύπνο, η πίεση για ύπνο που θα είχαμε θα είναι πιθανότατα πολύ χαμηλότερη από ό,τι πριν από τον ύπνο μας (στον καναπέ). Αντί να έχουμε περισσότερες από 16 ώρες εγρήγορσης πίσω μας, μόλις ξυπνήσαμε κι επομένως θα έχουμε λιγότερη πίεση για ύπνο. Αυτό μπορεί να κάνει πολύ πιο δύσκολο το να μας πάρει ο ύπνος στο κρεβάτι.

Αν κοιμηθήκαμε στον καναπέ μόλις για πέντε λεπτά, μπορεί να μην έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα να μας πάρει ο ύπνος στο κρεβάτι. Ένας τόσο σύντομος υπνάκος είναι απίθανο να μειώσει πολύ την πίεση για ύπνου. Αλλά αν κοιμόμαστε για μια ώρα, αυτό μπορεί να είναι μια διαφορετική ιστορία.

Οι κύκλοι ύπνου μας μπορεί επίσης να «λειτουργούν» εναντίον μας. Οι περισσότεροι κύκλοι ύπνου διαρκούν περίπου 90 λεπτά. Ξεκινούν με ελαφρύ ύπνο, προχωρούν σε βαθύ ύπνο και μετά τελειώνουν πάλι με ελαφρύ ύπνο. Εάν ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια βαθύ ύπνου, πιθανότατα θα αισθανόμαστε νωθροί - και μπορεί να είναι εύκολο να ξανακοιμηθούμε όταν πηγαίνουμε για ύπνο. Αλλά αν ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια ενός ελαφρού ύπνου, θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο να κοιμηθούμε ξανά στο κρεβάτι.

Οι δραστηριότητες που μπορεί να επίσης να κάνουμε όταν σηκωνόμαστε από τον καναπέ - όπως το να ανάβουμε έντονα φώτα ή να βουρτσίζουμε τα δόντια μας ...- μπορούν επίσης να μας το κάνουν πιο δύσκολο να κοιμηθούμε όταν πηγαίνουμε κανονικά για ύπνο.

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ στο ίδιο μου το κρεβάτι;

Υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους το να αποκοιμηθούμε στο κρεβάτι μας μπορεί να είναι δύσκολο. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν άγχος για τον ύπνο. Ανησυχούν μήπως κοιμηθούν αρκετά ή θα αποκοιμηθούν αρκετά γρήγορα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το να πέσουμε στο κρεβάτι μπορεί να συσχετιστεί με συναισθήματα άγχους και ανησυχίας, που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τον ύπνο. Ίσως είναι πιο εύκολο να αποκοιμηθούμε στον καναπέ, όπου υπάρχει λιγότερο άγχος.

Μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να αποκοιμηθούμε στο κρεβάτι λόγω κακής υγιεινής ύπνου. Αυτό έχει να κάνει με τις συμπεριφορές πριν τον ύπνο και στο περιβάλλον του ύπνου μας.

Η καλή υγιεινή του ύπνου ή οι υγιεινές συνήθειες ύπνου περιλαμβάνουν μια τακτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο για ύπνο και να μην χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο στο κρεβάτι. Για πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγιεινή ύπνου, οι συμπεριφορές τους πριν τον ύπνο και το περιβάλλον του υπνοδωματίου τους μπορεί να μην ευνοούν τον ύπνο.

Πώς μπορώ να το κάνω πιο εύκολο να αποκοιμηθώ στο κρεβάτι;

Αρχικά, ας βεβαιωθούμε ότι το δωμάτιό μας είναι σκοτεινό, ήσυχο και άνετο. Το χειμώνα (αυτό) μπορεί να σημαίνει να βάλουμε μια θερμάστρα 20 λεπτά πριν πάμε για ύπνο ή να πάρουμε μαζί σας μια ηλεκτρική κουβέρτα που μπορούμε να την ανάψουμε να ζεστάνει το κρεβάτι μας πριν κοιμηθούμε. Το καλοκαίρι, μπορούμε επίσης να σκεφτούμε την περίπτωση ενός κλιματισμού ή ενός ανεμιστήρα για να κάνουμε την κρεβατοκάμαρά μας πιο φιλική για ύπνο.

Εάν μας είναι εύκολο να αποκοιμηθούμε με την τηλεόραση ανοιχτή, ίσως μας αρέσει να έχουμε «λευκό θόρυβο» στην κρεβατοκάμαρά μας καθώς αποκοιμιόμαστε. Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο καλύπτοντας άλλους θορύβους που προκαλούν αναστάτωση.

Η συμπεριφορά μας πριν τον ύπνο επηρεάζει επίσης το πόσο εύκολο είναι να αποκοιμηθούμε. Το να βεβαιωθούμε ότι ακολουθούμε την ίδια ρουτίνα πριν τον ύπνο κάθε βράδυ (συμπεριλαμβανομένου του ύπνου την ίδια ώρα) μπορεί να μας βοηθήσει.

Επίσης, παρόλο που είναι δύσκολο, ας προσπαθήσουμε να μην κοιτάμε το τηλέφωνό μας ενώ είμαστε στο κρεβάτι. Το «σκρολάρισμα» στο τηλέφωνό μας πριν τον ύπνο μπορεί να δυσκολέψει το να κοιμηθούμε τόσο λόγω της έκθεσης στο μπλε φως όσο και της δυνητικά αγχωτικής ή προειδοποιητικής επίδρασης του περιεχομένου με το οποίο αλληλεπιδρούμε.

Με λίγα λόγια

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα στο κρεβάτι μας είναι να αποφύγουμε να αποκοιμηθούμε εξαρχής στον καναπέ.

Αυτό θα εξασφαλίσει ότι όλη η πίεση ύπνου που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της ημέρας θα «κατευθύνεται» προς έναν βαθύ ύπνο στο κρεβάτι μας.

ΠΗΓΗ: cnn.com