Γιατί ο ΠΟΥ επιμένει στην χρήση μάσκας παρά την άρση σε Ηνωμένο Βασίλειο και Βόρεια Ιρλανδία

Οι μάσκες προσώπου δεν είναι πλέον υποχρεωτικές στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, εκτός από ορισμένα μέρη αλλά ο ΠΟΥ δεν φαίνεται να συμφωνεί.
Close-up of mid adult white male in downtown district holding cup of coffee
Grace Cary via Getty Images
Close-up of mid adult white male in downtown district holding cup of coffee

Ενδεχομένως απέχουμε μόνο εβδομάδες από το τέλος της αναγκαστικής απομόνωσης για τον κορoνοϊό στην Αγγλία και σε μια προσπάθεια οι κάτοικοι του ΗΒ να αρχίσουν να «ζουν με τον Covid», υπάρχουν επίσης προτάσεις για ακύρωση - ή μείωση - των δωρεάν δοκιμών αργότερα φέτος.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν υποστηρίζει ολοκληρωτικά την χαλάρωση των μέτρων από την κυβέρνηση, ειδικά τις απαιτήσεις για μάσκα προσώπου.

Οι μάσκες προσώπου δεν είναι πλέον υποχρεωτικές στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, εκτός από ορισμένα μέρη, όπως νοσοκομεία και οίκοι φροντίδας, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου στους επιβάτες μπορεί να μην τους επιτραπεί η είσοδος εάν δεν συμμορφωθούν (ή δεν εξαιρούνται).

Αλλά ο δρ Ντέιβιντ Ναμπάρο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΠΟΥ για τον Covid, λέει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ανεξάρτητα από τις επίσημες κυβερνητικές οδηγίες.

Ο δρ Ναμπάρο δήλωσε στο Sky News: «Δεν είναι απολύτως καλή ιδέα όταν τα κρούσματα είναι τόσο υψηλά όσο είναι, όταν ο ιός κινείται τόσο γρήγορα όσο κινείται, να αίρονται οι περιορισμοί που όλοι έχουμε εφαρμόσει τόσο προσεκτικά.

Σας παρακαλώ, συνεχίστε να φοράτε μάσκες προσώπου, συνεχίστε να τηρείτε τις αποστάσεις – είναι το σωστό».

Αυτήν τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 46.186 κρούσματα καθημερινά και έχουν σημειωθεί 234 θάνατοι.

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία, ένας άνδρας φέρεται να έχει βγει θετικός στον Covid 78 φορές από το 2020 – οι γιατροί προτείνουν ότι ο 56χρονος Μουζαφέρ Καγιασάν έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω λευχαιμίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του δρ. Ναμπάρο, ενθαρρύνουν το κόσμο να είναι προσεκτικός.

«Ό,τι κι αν ακούτε από άλλες πηγές, (να ξέρετε ότι) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από όλους να είναι προσεκτικοί γιατί ο ιός κυκλοφορεί πολύ αυτή τη στιγμή», είπε στο Sky News. «Δεν θέλετε να δώσετε στον ιό δωρεάν εισιτήριο αυτή τη στιγμή. Κυκλοφορεί έντονα ο ιός γύρω μας για να τον αφήσετε».

Ο δρ. Ναμπάρο ρωτήθηκε επίσης για το ότι η Ουαλία προχωρά πιο γρήγορα από το Ηνωμένο Βασίλειο και προσφέρει εμβόλια σε παιδιά άνω των πέντε ετών.

«Η δική μου άποψη είναι ότι τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια μπορούν να παρέχουν προστασία έναντι της Covid μακράς διάρκειας, υπάρχει αυξανόμενο ενδεχόμενο για ανοσοποίηση των παιδιών (με την χρήση του εμβολίου)», είπε. «Σύμφωνα με την άποψή μου, αυτή είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε».