Γιατί ο πόλεμος με το Ιράν θα είναι καταστροφικός για τον Τραμπ (και τις ΗΠΑ)

Σε περίπτωση πολέμου, ο Τραμπ θα προτιμούσε να τον είχε αποφύγει για τους παρακάτω λόγους.
Bumblee_Dee via Getty Images

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα, οι πόλεμοι δεν ήταν ευνοϊκοί με τους Αμερικανούς προέδρους. Τουναντίον, οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να νικήσουν ούτε στην Κόρέα, ούτε στο Βιετνάμ, ούτε στο Ιράκ, ούτε στο Αφγανιστάν. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ψυχές, αλλά και σε δολάριο, ήταν τρομακτικές. Οι συγκεκριμένοι πόλεμοι, μάλιστα, κατάφεραν να στιγματίσουν, τους εκάστοτε προέδρους, όπως τον Τρούμαν, τον Τζόνσον, τον Μπους και τον Ομπάμα.

Δεν προβλέπεται ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν θα προσφύγουν στην έσχατη λύση του πολέμου, αλλά σίγουρα η κατάρρευση ενός αμερικανικού drone από τις ιρανικές εναέριες δυνάμεις θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική αφορμή.

Σε περίπτωση πολέμου, ο Τραμπ θα προτιμούσε να τον είχε αποφύγει. Και οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:

Κανένας δεν βγαίνει νικητής από έναν πόλεμο

Νεκροταφείο με τα θύματα από τον πόλεμο του Αφγανιστάν.
Νεκροταφείο με τα θύματα από τον πόλεμο του Αφγανιστάν.
SAUL LOEB via Getty Images

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει κανέναν σαφή λόγο για τον οποίο θα μπορούσε να κηρύξει πόλεμο στη χώρα της Μέσης Αντολής. Το Ιράν, πέρα από το γεγονός ότι είναι ένα ισχυρό κράτος για να ανατραπεί, δεν υπάρχει ισχυρή και ενωμένη αντιπολίτευση ικανή για να ανατρέψει την κατάσταση μετά τις αμερικανικές επιθέσεις.

Εάν το καθεστώς καταρρεύσει, θα υπάρξει πιθανότατα μια περίοδος αστάθειας και μια κυβέρνηση περισσότερο αντιαμερικανική. Αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στον πλανητάρχη. Οι σύμμαχοι του Ιράν, άλλωστε, είναι πολλοί και ισχυροί, συμπεριλαμβανομένων το Λίβανο, το Ιράκ, την Υεμένη και το Αφγανιστάν.

Από την άλλη, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είναι διατεθειμένος να υποστεί την ταπείνωση της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα αιτήματα των ΗΠΑ, ειδικά από τη στιγμή που οι δεύτεροι αποχώρησαν από μια συμφωνία με την οποία συμμορφώθηκαν οι Ιρανοί. Και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι πρόθυμος να βάλει νερό στο κρασί του.

Η πορεία προς τον πόλεμο χωρίς εφικτούς πολεμικούς στόχους είναι μια συνταγή για μια ανοικτή σύγκρουση που είναι βέβαιο ότι θα υπονομεύσει τα συμφέροντα και την αξιοπιστία των ΗΠΑ.

Έλλειψη αγορών πετρελαίου

Bet_Noire via Getty Images

Οι περίοδοι των εντάσεων στη Μέση Αντολή είναι συνυφασμένοι με την αστάθεια στην αγορά πετρελαίου παγκοσμίως, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίθεση σε δυο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν στις αρχές Ιουνίου. Μερικές ώρες μετά, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο πρόεδρος, ειδικά μετά την αύξηση του φυσικού αερίου που προβλέπεται για το 2020.

Το Ιράν διαθέτει πάρα πολλά μέσα - όπως πυραύλους εναντίον πλοίων, νάρκες και τορπίλες - για να παρεμποδίσουν τις μεταφορές πετρελαίου. Παρόλο που οι ΗΠΑ διατηρούν τη συντριπτική στρατιωτική υπεροχή στην περιοχή, είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση της απρόσκοπτης ροής πετρελαίου θα είναι γρήγορη ή εύκολη μετά από κάποια ιρανική εκστρατεία για την απαγόρευση της ναυτιλίας και τη ζημία της κρίσιμης ενεργειακής υποδομής στον Κόλπο .

Μπλεγμένος σε έναν ακόμη πόλεμο

ASSOCIATED PRESS

Οι θέσεις του Τραμπ, από τη μείωση του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν μέχρι τη μεγάλη του απροθυμία να αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, δείχνουν την επίγνωση της αποστροφής του αμερικανικού κοινού σε νέες στρατιωτικές περιπέτειες. Τον περασμένο Φεβρουάριο, δήλωσε στο CBS ότι η έξοδος από τους ”ατελείωτους πολέμους” ήταν ένα από τα κύρια μηνύματά του. Συνεπώς, για ποιο λόγο να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά που εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθεί να κρατήσει σε ηρεμία;

Ποιος θα συμμαχήσει με τις ΗΠΑ;

Οι ΗΠΑ απομακρυσμένες από την Ευρώπη λόγω των τακτικών του Τραμπ, σε ένα από τα επίμαχα εξώφυλλα του γερμανικού περιοδικού Spiegel για το 2018.
Οι ΗΠΑ απομακρυσμένες από την Ευρώπη λόγω των τακτικών του Τραμπ, σε ένα από τα επίμαχα εξώφυλλα του γερμανικού περιοδικού Spiegel για το 2018.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη σε κάθε σημαντικό πόλεμο που διεξήγαγαν μετά το τέλος του Κορεατικού πολέμου το 1953. Ακόμη και στην παράνομη εισβολή του Ιράκ το 2003, η κυβέρνηση Μπους είδε μια σειρά από χώρες να θέλουν να συνασπιστούν στην πολεμική τους επιχείρηση.

Στην καλύτερη περίπτωση, αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε πόλεμο εναντίον του Ιράν, θα έχουν τη στρατιωτική υποστήριξη μόνο τεσσάρων χωρών: του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ.

Στον αντίποδα, όλοι οι υπόλοιποι παίχτες της σκακιέρας έχουν απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ, κυρίως εξαιτίας του εθνικισμού του προέδρου και της απόφασης να εγκαταλείψουν την πυρηνική συμφωνία, προκαλώντας άνευ λόγου αντιπαράθεση με το Ιράν. Ένας πόλεμος με το Ιράν χωρίς σημαντική διεθνή στήριξη, ο οποίος θα στιγματιστεί ως σφάλμα των ΗΠΑ, θα τις άφηνε πλήρως απομονωμένες από τον υπόλοιπο κόσμο. Πιθανότατα, αυτό θα έδινε στη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν ένα τεράστιο προπαγανδιστικό πλεονέκτημα και θα αποδυνάμωνε την αμερικανική μόχλευση τις επόμενες ημέρες.

Όλες οι αποφάσεις των επόμενων ημερών βρίσκονται υπό εξέταση. Εξάλλου τίποτα δεν δείχνει απίθανο με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: NPR

Δημοφιλή