New York Times: Ο Τραμπ διέταξε επιθέσεις εναντίον του Ιράν αλλά μετά το πήρε πίσω

«Μετρημένη αντίδραση» ζητούν οι Ρεπουμπλικανοί - Για παράνομες ενέργειες καταγγέλλει η Τεχεράνη την Ουάσιγκτον.
ASSOCIATED PRESS

Tη διεξαγωγή πληγμάτων εναντίον του Ιράν, σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone την Πέμπτη ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τελικά ακύρωσε τη διαταγή του, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times.

Αρχικά, ο Τραμπ ενέκρινε επιθέσεις εναντίον λιγοστών στόχων στην επικράτεια του Ιράν, κυρίως ραντάρ και συστοιχιών πυραύλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης, που επικαλούνται ανώτερους αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που είτε συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ή ενημερώθηκαν για αυτές.

Τα πλήγματα επρόκειτο να γίνουν λίγο πριν από τα ξημερώματα σήμερα Παρασκευή, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων αλλά και μεταξύ των αμάχων, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή, τονίζει η εφημερίδα

Η ξαφνική ανάκληση της διαταγής φρέναρε αυτή που θα ήταν η τρίτη ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή κατά τη διαταγή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ, θυμίζουν οι Τάιμς. Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, το 2017 και το 2018, επλήγησαν στόχοι στη Συρία σε αντίποινα για επιθέσεις με χημικά όπλα για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό, κάτι που διέψευσε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παραμένει ακόμα, ωστόσο, ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι, συμπληρώνουν οι Τάιμς, εξηγώντας ότι δεν είναι γνωστό εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.

ASSOCIATED PRESS

Ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον υφυπουργό Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Χάλεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ, γνωστοποίησε ο σαουδάραβας αξιωματούχος μέσω Twitter.

Συζήτησαν σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις στην περιοχή, ιδίως αυτές εναντίον δεξαμενόπλοιων, για τις οποίες τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Ριάντ κατηγορούν το Ιράν.

Η Τεχεράνη διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις. Ο πρίγκιπας Χάλεντ μπιν Σαλμάν επαναβεβαίωσε τον Χουκ ότι το σουνιτικό βασίλειο υποστηρίζει την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» των ΗΠΑ στο Ιράν, ανέφερε ο ίδιος.

«Μετρημένη αντίδραση» ζητούν οι Ρεπουμπλικανοί

Την ίδια ώρα, ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους Κέβιν Μακάρθι, έκριναν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «μετρημένη αντίδραση» των ΗΠΑ έναντι του Ιράν, μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης, με την κατάρριψη αμερικανού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους και μετά την κατηγορία της Ουάσινγκτον ότι η Τεχεράνη βρισκόταν πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων.

«Το Ιράν επιτέθηκε απευθείας σε ένα στοιχείο των ΗΠΑ πάνω από διεθνή ύδατα. Αυτή η πρόκληση σημειώνεται μία εβδομάδα αφότου [οι Ιρανοί] επιτέθηκαν και κατέστρεψαν δύο εμπορικά δεξαμενόπλοια σε διεθνή ύδατα», ανέφεραν ο Μακάρθι και οι βουλευτές Μάικλ Μακόλ, Μακ Θόρνμπερι και Ντέβιν Νούνες σε κοινή ανακοίνωση τους την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Τσακ Σούμερ, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να οδηγήσει τη χώρα «κινούμενος αδέξια» σε πόλεμο με το Ιράν και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να διεξαχθεί ανοικτός διάλογος και να υπάρξει απόφαση του Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση πριν αρχίσει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση.

«Είπα στον πρόεδρο ότι αυτές οι συγκρούσεις έχουν έναν τρόπο να κλιμακώνονται», σημείωσε ο επικεφαλής της μειοψηφούσας ΚΟ των Δημοκρατικών στη Γερουσία, έπειτα από μια κατεπείγουσα συνάντηση με τον Τραμπ, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος μπορεί να μην έχει την πρόθεση να μας πάει σε πόλεμο σε αυτή την περίπτωση, αλλά ανησυχούμε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση μπορεί με αδέξιες κινήσεις να οδηγηθούν σε έναν πόλεμο», πρόσθεσε ο Σούμερ.

ASSOCIATED PRESS

Επίσης, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να αποκλιμακώσει επειγόντως την ένταση με την Τεχεράνη, έπειτα από τη συνάντηση στην αμερικανική προεδρία μετά την κατάρριψη αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν.

«Είναι ουσιώδες να συνεχίσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας, να αναγνωρίσουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε έναν υπεύθυνο αντίπαλο και να κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να υπάρξει αποκλιμάκωση», ανέφερε η Πελόσι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση υψηλής έντασης που απαιτεί σθεναρή, έξυπνη και στρατηγική, όχι ριψοκίνδυνη, προσέγγιση», συμπλήρωσε η Πελόσι.

«Παράνομη και προκλητική» ενέργεια της Ουάσινγκτον καταγγέλλει η Τεχεράνη

Η ιρανική διπλωματία, από την πλευρά της, κατήγγειλε μια «προκλητική» και «πολύ επικίνδυνη» ενέργεια των ΗΠΑ εναντίον της «εδαφικής ακεραιότητας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά την καταστροφή από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους εντός του «εναέριου χώρου» του Ιράν, με επιστολή του πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σας γράφω για να σας ενημερώσω για μια νέα πολύ επικίνδυνη, προκλητική και παράνομη ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν», τονίζει ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί στο κείμενο αυτό.

Στην επιστολή, το Ιράν — το οποίο επέλεξε να μη ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση του ΣΑ — τονίζει ότι δεν «επιδιώκει τον πόλεμο» αλλά προσθέτει πως «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα εναντίον των παραβιάσεων της εδαφικής του ακεραιότητας» την οποία «είναι αποφασισμένο να προασπίσει σθεναρά στη γη, στη θάλασσα και στους αιθέρες».

Η Τεχεράνη τονίζει ακόμη ότι το αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο καταρρίφθηκε την Πέμπτη διεξήγαγε κατασκοπευτική πτήση στο στενό του Χορμούζ και, κατά την επιστροφή του, «εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο», κάτι που οδήγησε στην αντίδραση της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας εναντίον του.

Η ιρανική επιστολή καταλήγει με μια έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να επέμβουν προκειμένου οι ΗΠΑ να «τερματίσουν τις παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειές τους στην ήδη ασταθή περιοχή του Κόλπου».

MUMEN KHATIB via Getty Images

Το Ιράν υποστηρίζει ότι διαθέτει «αδιάσειστες» αποδείξεις πως το αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο κατέρριψαν οι ένοπλες δυνάμεις του είχε εισέλθει στον ιρανικό εναέριο χώρο, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον, τονίζει σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκετυή το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί τονίζει ότι «διαμαρτυρήθηκε έντονα» στον πρεσβευτή της Ελβετίας στην Τεχεράνη — ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των αμερικανικών συμφερόντων — μετά το επεισόδιο και τόνισε πως το Ιράν «έχει “αδιάσειστες” αποδείξεις ότι το τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο».

Απαγόρευση αμερικανικών πτήσεων σε τμήματα ελεγχόμενα από την Τεχεράνη

Στο μεταξύ, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε την Πέμπτη κατεπείγουσα ειδοποίηση με την οποία απαγορεύει σε όλες τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις που περνούν από τμήματα μιας περιοχής πάνω από τη θάλασσα στο στενό του Χορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν, που ελέγχεται από τις ιρανικές αρχές, εν μέσω της ανόδου της έντασης μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και αυτής του Ιράν.

Σε χωριστή ενημέρωσή της προς τις αμερικανικές εταιρείες αερομεταφορών, η Federal Aviation Administration (FAA) ανέφερε ότι το κοντινότερο πολιτικό αεροσκάφος απείχε 45 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου καταρρίφθηκε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος από ιρανικό πύραυλο επιφανείας-αέρος.

«Υπήρχαν πολυάριθμα πολιτικά αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή τη στιγμή της αναχαίτισης» και της κατάρριψης, υπογράμμισε η FAA.

Η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας τόνισε ότι την ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο η κλιμάκωση της έντασης και της στρατιωτικής δραστηριότητας σε μια περιοχή κοντά σε εναέριες οδούς μεγάλης κυκλοφορίας, όσο και ότι φάνηκε πως το Ιράν είναι διατεθειμένο να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε «διεθνή εναέριο χώρο» απροειδοποίητα.

(Με πληροφορίες από New York Times, ΑΠΕ)

Δημοφιλή