Γιατί οι αλλαγές του καιρού κάνουν τον πόνο μας χειρότερο

Υπάρχει πράγματι σχέση μεταξύ του καιρού και του πόνου;
krisanapong detraphiphat via Getty Images

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην μας αρέσει ο ψυχρός, υγρός καιρός, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών επιπτώσεών του στο σώμα μας. Συχνά παραπονιούμαστε ότι ο πόνος από παλιούς τραυματισμούς, όπως σπασμένα οστά ή διαστρέμματα, και από χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, φουντώνει όταν κάνει κρύο ή βρέχει.

«Είναι σίγουρα κάτι που έχω παρατηρήσει στους δικούς μου ασθενείς», δήλωσε η Δρ Jennifer Moriatis Wolf, καθηγήτρια ορθοπεδικής χειρουργικής και αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Οι ασθενείς λένε: ”Μπορώ να καταλάβω πότε θα βρέξει. Μπορώ να καταλάβω πότε θα χιονίσει”».

Ενώ οι γιατροί συμφωνούν ότι τέτοια παράπονα είναι κοινά, οι λόγοι πίσω από το φαινόμενο παραμένουν ασαφείς. Έρευνα έχει διεξαχθεί σχετικά με το θέμα και ορισμένες από τις μελέτες που υπάρχουν έχουν οδηγήσει σε συγκεχυμένα και αντιφατικά συμπεράσματα.

Άλλες μελέτες, ωστόσο, φαίνεται να δείχνουν ότι οι αλλαγές στον καιρό μπορούν να προκαλέσουν οίδημα και να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα νεύρα που περιβάλλουν τραυματισμένους ή φλεγμονώδεις ιστούς επικοινωνούν με τον εγκέφαλο. Αυτό φέρνει πίσω ή ενισχύει τα συναισθήματα του πόνου.

Υπάρχει πράγματι σχέση μεταξύ του καιρού και του πόνου;

Εξαρτάται από ποιον ρωτάτε. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2016, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του καιρού και του πόνου που σχετίζεται με σπασμένα οστά.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 2.369 ιατρικές επισκέψεις μετά από κατάγματα οστών ασθενών. Στα ραντεβού παρακολούθησης, οι ερευνητές ρώτησαν τους ασθενείς πόσο πόνο βίωναν και κατέγραψαν τοπικά δεδομένα καιρού για εκείνη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας, της ατμοσφαιρικής πίεσης και της υγρασίας.

FG Trade Latin via Getty Images

Οι ασθενείς ανέφεραν περισσότερο πόνο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ενός έτους εάν η ατμοσφαιρική πίεση - η οποία συχνά πέφτει ακριβώς πριν από τις καταιγίδες και τα ψυχρά μέτωπα - ήταν χαμηλή και εάν η σχετική υγρασία ήταν πάνω από 70% τις ημέρες των ραντεβού τους. Αλλά η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι η χαμηλή θερμοκρασία επιδείνωσε τον πόνο - αντ ’αυτού, παραδόξως, οι ασθενείς ανέφεραν περισσότερο πόνο όταν η εξωτερική θερμοκρασία ήταν πάνω από 35 βαθμούς.

Οι μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ του καιρού και του πόνου που σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις είναι επίσης κάπως μπερδεμένες. Σε μια μελέτη του 2019 με τον εύστοχο τίτλο «Cloudy With a Chance of Pain», οι ερευνητές ανέλυσαν τα αυτοαναφερόμενα επίπεδα πόνου που συλλέγονται καθημερινά μέσω smartphones, κατά τη διάρκεια 15 μηνών από 2.658 άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις πόνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες πόνου των ασθενών, που καταγράφηκαν υπό διάφορες τοπικές καιρικές συνθήκες, και διαπίστωσαν ότι ο πόνος τους επιδεινώθηκε με την αύξηση της υγρασίας και τη μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η μελέτη, ωστόσο, δεν βρήκε σύνδεση μεταξύ του πόνου και της εξωτερικής θερμοκρασίας.

Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε λίγο πολύ το αντίθετο: Ο πόνος που σχετίζεται με την αρθρίτιδα του γόνατος αυξήθηκε με κάθε πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς, αλλά ο πόνος μειώθηκε όταν έπεσε η ατμοσφαιρική πίεση. Μια άλλη μελέτη δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των αλλαγών θερμοκρασίας και του πόνου από την αρθρίτιδα του ισχίου.

X ray artrosi dell'anca
X ray artrosi dell'anca
Irena Sowinska via Getty Images

Τα αποτελέσματα είναι ασυνεπή πιθανότατα επειδή οι μελέτες ήταν συνήθως μικρές και «όλες γίνονται με διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε ο Δρ William G. Dixon, ρευματολόγος και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία και συν-συγγραφέας της μελέτης. Δηλαδή, περιλαμβάνουν άτομα με διάφορες καταστάσεις, αξιολογούν τον πόνο με διαφορετικούς τρόπους και αξιολογούν διαφορετικές μεταβλητές που σχετίζονται με τον καιρό, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αναφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα, είπε.

Γιατί λοιπόν ο πόνος μου είναι χειρότερος; Τι μπορώ να κάνω

Αν και οι μελέτες σε ανθρώπους είναι αντικρουόμενες, μερικές μελέτες σε μικρά ζώα υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι αλλαγές του καιρού μπορούν να επηρεάσουν τους πόνους. Μια μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι αρθριτικοί αρουραίοι παρουσίασαν περισσότερες συμπεριφορές που σχετίζονται με τον πόνο σε περιβάλλοντα χαμηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας.

Υπάρχουν επίσης κάποιες πιθανές αιτιολογίες: Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί λόγω του τρόπου με τον οποίο τα νεύρα ανταποκρίνονται στο περιβάλλον. Μια μελέτη ανέφερε ότι τα νεύρα σε αρουραίους που επικοινωνούν τις αισθήσεις του πόνου στον εγκέφαλο ήταν πιο ενεργά σε χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση.

Γιατί; «Η αλλαγή της βαρομετρικής πίεσης έκανε τα νεύρα πιο ευερέθιστα, πιο ευαίσθητα», δήλωσε ο Δρ Wolf, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Είναι πιθανό ότι το ίδιο πράγμα συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι όταν μειώθηκε η πίεση του αέρα, ο συνδετικός ιστός που περιβάλλει τις αρθρώσεις σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα επεκτάθηκε, οδηγώντας σε πόνο και ευαισθησία.

Για τους ανθρώπους που βιώνουν πόνο που προκαλείται από τις καιρικές συνθήκες, συνέστησε τη χρήση ενός θερμοφόρου για να ζεσταθεί η πληγείσα περιοχή. Ο πόνος που προκαλείται από τις αλλαγές της πίεσης του αέρα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, δήλωσε ο Δρ Dixon, αν και ορισμένοι ασθενείς με αρθρίτιδα βρίσκουν ανακούφιση στη χρήση γαντιών συμπίεσης και σιδεράκια.

Πολλοί ασθενείς λένε ότι εύχονται να μπορούσαν να ξεφύγουν εντελώς από τις αιτίες που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες, πρόσθεσε.

Ένα συνηθισμένο αίτημα που ακούει στο γραφείο του έχει ως εξής: «Παρακαλώ, μπορώ να έχω συνταγή για να μετακομίσω στην Ισπανία;».

Πηγή: NYT

Δημοφιλή