Γιατί οι ηγέτες που συναντούν τον Πούτιν αρνούνται να κάνουν τεστ κορονοϊού

Προτιμούν να τον έχουν στα πέντε μέτρα και έχουν έναν πολύ καλό λόγο για αυτό.
Anadolu Agency via Getty Images

Εάν η γνώση είναι δύναμη, η γνώση των μυστικών που κρύβει το DNA κάποιου θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό όπλο. Αυτό ίσως να εξηγεί γιατί οι παγκόσμιοι ηγέτες που έσπευσαν στη Μόσχα τις τελευταίες ημέρες για διπλωματικές συνομιλίες, αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, εμφανίστηκαν διστακτικοί μπροστά στα τεστ κορονοϊού που διεξήγαγε η Ρωσία.

Ισως πάλι, η φαντασία τους να είναι λίγο πιο μπροστά από αυτό που είναι πραγματικά ικανή να κάνει η επιστήμη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνήθηκε να υποβληθεί σε τεστ PCR - ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε ορισμένες από τις προϋποθέσεις για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, οδηγώντας σε εικασίες ότι δεν ήθελε ούτε αυτός το ρωσικό στυλεό στη μύτη του.

Κανένας από αυτούς τους ηγέτες δεν είναι αντίθετος με τα υγειονομικά μέτρα για την COVID-19, έτσι προέκυψαν εικασίες ότι προσπαθούσαν να κρατήσουν το γενετικό υλικό τους μακριά από τα χέρια της Ρωσίας.

Σε έναν κόσμο υψηλών διακυβευμάτων στην εθνική ασφάλεια και διεθνούς κατασκοπείας, οι παγκόσμιες δυνάμεις αναζητούν πάντα ένα πλεονέκτημα.

Ετσι, η επιστήμη των γονιδίων μπορεί μια μέρα να αποτελέσει μια χρήσιμη προσθήκη στο οπλοστάσιο του, λένε οι ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά οι επιστήμονες αντιτείνουν ότι αυτή η μέρα μπορεί να βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά.

Οι ηγέτες κατηγορούν τη Ρωσία για αυτό;

Επί της ουσίας, όχι. Αλλά αυτό δεν βάζει τέλος στις εικασίες.

Γάλλοι αξιωματούχοι απέρριψαν κάθε υπόνοια ότι οι Ρώσοι προσπαθούσαν να πάρουν κρυφά το DNA του Μακρόν.

Ενας από αυτούς είπε ότι οι όροι της Ρωσίας για να έρθει ο Μακρόν κοντά στον Πούτιν ήταν «μη αποδεκτοί» και «μη συμβατοί» με την ατζέντα του Γάλλου προέδρου. Εξ ου και το παράλογα μακρύ μαρμάρινο τραπέζι, στο οποίο κάθισαν οι δύο ηγέτες, ο ένας απέναντι στον άλλον - σε απόσταση 4-5 μέτρων.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε «απρόθυμος» να σχολιάσει αυτό το περίεργο τετ α τετ μεταξύ Πούτιν και Μακρόν. Ωστόσο, είπε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι ο Σολτς ακολούθησε την ίδια διαδικασία που εφαρμόζει η Γερμανία σε ξένους αξιωματούχους: μπορούν να υποβάλουν τις δικές τους εξετάσεις PCR και, εάν υπάρχει αμφιβολία, ένας γιατρός μπορεί να έρθει στο αεροπλάνο για να παρακολουθήσει το τεστ.

Mikhail Klimentyev via Getty Images

«Η ρωσική πλευρά το είδε διαφορετικά και είπε: εάν υπάρξει τεστ, πρέπει να είναι ρωσικό. Και ο καγκελάριος αποφάσισε ότι δεν θα ήταν διαθέσιμος για αυτό», εξήγησε ο Χέμπεστραϊτ, προσθέτοντας: «Αλλά δεν θα στεκόμουν σε αυτό πάρα πολύ».

Εχουν λόγους Γαλλία και Γερμανία να μην εμπιστεύονται τη Ρωσία;

Και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από δυτικούς συμμάχους ως προπύργιο ενάντια στη Σοβιετική Ενωση.

Η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πιόνι για να υπονομεύσει τη Ρωσία και ανέφερε αυτό ως τον λόγο για τη συγκέντρωση στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της με τους γείτονές της.

Τι μπορεί να μάθει κανείς από το DNA;

Το DNA βρίσκεται μέσα σε κάθε κύτταρο του σώματος και θα μπορούσε να εξαχθεί με πολλαπλές μεθόδους - όπως με ένα ρινικό στυλεό - παρόλο που το στυλεό στο τεστ κορονοϊού αναζητεί ένα διαφορετικό γενετικό υλικό: το RNA από τον ιό.

«Αυτά τα δείγματα έχουν τόνους ανθρώπινου DNA», τονίζει ο Κένι Μπέκμαν, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Γονιδιωματικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. «Θα μπορούσε κανείς σίγουρα να πάρει αυτό το δείγμα, να εξαγάγει το DNA και να κάνει ό,τι είδους επεξεργασία θέλει με το συγκεκριμένο γενετικό υλικό».

via Associated Press

Το DNA μας έχει τις οδηγίες που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε. Το DNA κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρεθεί από πού μπορεί να προέρχονται οι πρόγονοί μας, εάν έχουμε άγνωστους συγγενείς, καθώς και εάν πάσχουμε από γενετικές ασθένειες ή ανωμαλίες που σχετίζονται με ιατρικές παθήσεις.

Στην ιατροδικαστική επιστήμη, το DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φυσική σύνδεση κάποιου με ένα αποδεικτικό στοιχείο ή για τον αποκλεισμό κάποιου ως ύποπτου για έγκλημα.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το DNA εναντίον παγκόσμιων ηγετών;

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το DNA για να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο ασθένειας, επομένως (οι παγκόσμιοι ηγέτες) μπορεί να κινδυνεύουν από μια ασθένεια», διευκρινίζει ο Χάουαρντ ΜακΛίοντ, ειδικός γενετικής. «Θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε και να δούμε αν υπάρχουν κάποια στοιχεία καταγωγής, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν».

Αλλά γενικά, λέει , η ιδέα να μάθουμε περισσότερα για κάποιον παγκόσμιο ηγέτη μέσω του DNA πιθανότατα «φαίνεται πολύ πιο τρομακτική από ό,τι είναι στην πραγματικότητα».

Ο Μπέκμαν συμφωνεί ότι ακούγεται «παρατραβηγμένο» να πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται θα μπορούσαν να είναι πολιτικά επιζήμιες.

«Πείτε ότι ο Μακρόν έχει ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο αρτηριακής πίεσης. Τι μπορεί να κάνει κάποιος με αυτό;» διερωτάται.

Ο Τζορτζ Αννας, ένας βιοηθικός που έχει γράψει εκτενώς για τη σημασία του γενετικού απορρήτου, θέλει να ξεκαθαρίσει ένα πράγμα: «Το DNA δεν είναι μαγεία. Θα σου δώσει κάποιες πληροφορίες, αλλά δεν πρόκειται να σου πει πώς μπορείς να δολοφονήσεις κάποιον».

Mikhail Klimentyev via Getty Images

Αλλά ακόμη και χωρίς τη δυνατότητα κατασκευής ενός ατομικά στοχευμένου βιοόπλου, η δύναμη της υποψίας μπορεί να είναι αρκετή για να συμβιβάσει τους παγκόσμιους ηγέτες, και η Ρωσία είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί το «kompromat» - εκβιάζει κάποιον, απειλώντας να δημοσιοποιήσει ενοχλητικές πληροφορίες για αυτόν.

Γιατί δεν μπορούν ο Πούτιν και οι καλεσμένοι του απλά να φορούν μάσκες;

Ο Πούτιν έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τις μάσκες καθ′ όλη τη διάρκεια της πανδημίας - αλλά κατά τα άλλα είναι υπερπροσεκτικός σχετικά με τα μέτρα για την COVID-19. Ο 69χρονος εργαζόταν ως επί το πλείστον εξ αποστάσεως και σπάνια έκανε δημόσιες εμφανίσεις, προτού εμβολιαστεί πλήρως με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V (το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση).

Τι κάνουν, αντίστοιχα, οι ΗΠΑ;

Οταν αξιωματούχοι επισκέπτονται τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις. Ο Λευκός Οίκος διαθέτει την επιλογή του τεστ επί τόπου, αλλά οι περισσότεροι ηγέτες φροντίζουν να έχουν ήδη το δικό τους, με το οποίο ο Λευκός Οίκος είναι εντάξει.

Οταν ο ίδιος ο Μπάιντεν ελέγχεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τα δείγματα λαμβάνονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία αποκλειστικά από την Ιατρική Μονάδα του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να έχει ασχοληθεί με τη συλλογή DNA ξένων ηγετών. Τα διπλωματικά τηλεγραφήματα της εποχής Ομπάμα, που αποκαλύφθηκαν από το Wikileaks, έδιναν εντολή σε διπλωμάτες των ΗΠΑ σε επιλεγμένες αφρικανικές χώρες να συλλέγουν «δακτυλικά αποτυπώματα, εικόνες προσώπου, DNA και σαρώσεις ίριδας» από «βασικούς και αναδυόμενους» αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων θρησκευτικών και επιχειρηματικών ηγετών.

Τι ισχύει για όλους εμάς που κάνουμε τεστ κορονοϊού; Πρέπει να ανησυχούμε;

Ολα αυτά δεν δεν πρέπει να μας αποτρέπουν από τη διεξαγωγή τεστ Covid, όπου και όταν χρειάζεται.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει στους ιατρικούς παρόχους και στα εργαστήρια να χρησιμοποιούν δείγματα ασθενών για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από το αρχικό τεστ που χορηγήθηκε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να συναινέσουν ώστε τα αποτελέσματά τους να είναι διαθέσιμα για έρευνα. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί, ειδικά σε περίπτωση ιδιωτικών εταιρειών. Ακόμα κι αν τα τεστ συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, τα δεδομένα μπορούν να καταλήξουν στα χέρια άλλης χώρας.

via Associated Press

Γενικά, ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να καταλήξει το DNA σου: πριν από μερικά χρόνια, μια ανώνυμη ομάδα, αυτοαποκαλούμενη ως Earnest Project, ισχυρίστηκε ότι υπέκλεψε DNA από ένα γκρουπ παγκόσμιων ηγετών που παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής του Νταβός.

Η ομάδα είπε ότι θα έθετε τα δείγματα σε δημοπρασία, ως δήλωση για τους κινδύνους της επιτήρησης του καπιταλισμού, αλλά η δημοπρασία καθυστέρησε λόγω νομικών ανησυχιών και δεν ξαναπρογραμματίστηκε ποτέ.

Δημοφιλή