ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2020 07:16 EET | Updated 26/11/2020 14:37 EET

Προσοχή: «Μην αφήνετε τις άλκες να γλείψουν το αυτοκίνητό σας»

Μία ασυνήθιστη οδηγία προς τους επισκέπτες Εθνικού Πάρκου του Καναδά.

steverts via Getty Images

Η Άλκη είναι είδος ελάφου. Συναντάται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία. Είναι το μεγαλύτερο υπάρχον ζώο της οικογένειας των ελαφίδων. Το ύψος μιας μέσης αρσενικής άλκης στο ακρώμιο είναι 1,4 με 2,1 μέτρα και το βάρος της 380 με 700 κιλά. Τα θηλυκά είναι μικρότερα.

Οι επισκέπτες σε ένα εθνικό πάρκο του Καναδά διάβασαν μια μάλλον ασυνήθιστη ψηφιακή πινακίδα αυτό το Σαββατοκύριακο: «Μην αφήνετε τις άλκες να γλείψουν το αυτοκίνητό σας».

 

Parks Canada
.

 

Τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν ήταν δύο: Πρώτον, τι θα συμβεί αν μια άλκη γλείψει το αυτοκίνητο των επισκεπτών και δεύτερον, πως ακριβώς θα μπορούσαν να την σταματήσουν. 

Όπως φαίνεται, οι πινακίδες τοποθετήθηκαν από αξιωματούχους του Εθνικού Πάρκου Jasper, στη δυτική επαρχία της Αλμπέρτα, για να προσπαθήσουν να προειδοποιήσουν ότι αφήνοντας μια άλκη να γλείψει το αλάτι από τα διερχόμενα αυτοκίνητα (το αλάτι υπάρχει για να μην γλιστρούν τα αυτοκίνητα από τον παγετό), υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος τόσο για τους οδηγούς και τους συνεπιβάτες όσο και για τα ζώα. 

Ο Στιβ Γιανγκ, εκπρόσωπος του πάρκου, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι άλκες έβρισκαν συνήθως το αλάτι τους, ένα ζωτικό μέρος της διατροφής τους διάσπαρτο σε όλο το πάρκο. Αλλά τα ζώα ανακάλυψαν ότι θα μπορούσαν να το βρουν και σε αυτοκίνητα πιτσιλισμένα με οδικό αλάτι.

Έτσι, η άλκη θα περιπλανηθεί στους δρόμους του πάρκου έκτασης 2,8 εκατομμυρίων στρεμμάτων, αυξάνοντας τις πιθανότητες των αυτοκινήτων να τα χτυπήσουν και τους οδηγούς να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν.

Η προειδοποίηση ήταν παρόμοια με την προσπάθεια επιτηρητών του πάρκου να σταματήσουν τους κατασκηνωτές από το να αφήνουν φαγητό όταν κάνουν κάμπινγκ, με αποτέλεσμα να προσελκύει αρκούδες. 

Σύμφωνα με τον κ. Γιανγκ παρατηρήθηκε αύξηση στις συναντήσεις ανθρώπου-άγριων ζώων τα τελευταία χρόνια. Οι οδηγοί που τα προσέλκυαν για να τραβήξουν φωτογραφίες με αυτά επιδείνωναν το ζήτημα. 

Είναι παράνομο να ταΐζετε ή να ενοχλείτε οποιοδήποτε άγριο ζώο σε κάποιο από τα εθνικά πάρκα του Καναδά και οι παραβάτες αναγκάζονται να πληρώσουν πρόστιμο έως και 25.000 καναδικά δολάρια (19.000 $). 

Η ανακοίνωση για τις άλκες δεν ήταν η μοναδική παράξενη. Την περασμένη εβδομάδα, το πάρκο έκανε tweet για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην κρεμάσουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα σε ανοιχτούς χώρους, ώστε να μην μπλέκονται τα κέρατα των ελαφιών. 

(Με πληροφορίες από New York Times)