Γιατί όσοι ζουν στις πόλεις έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν Αλτσχάιμερ

Τα, άκρως ενδιαφέροντα, αποτελέσματα νέας μελέτης.
Από ψηλά το κέντρο της Μπανγκόγκ στην Ταϊλάνδη
mtreasure via Getty Images
Από ψηλά το κέντρο της Μπανγκόγκ στην Ταϊλάνδη

Σε μια μελέτη από το Emory Healthy Brain Study, οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ και των ατόμων που εκτίθενται συχνά στη ρύπανση του περιβάλλοντος και της κυκλοφορίας.

Αυτή η μελέτη είχε το μεγαλύτερο «άνοιγμα» συμμετοχής στο είδος της και λέγεται ότι προσθέτει σε στοιχεία που ολοένα αυξάνονται, σύμφωνα με τα οποία η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει άμεσα στον εκφυλισμό του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές βρήκαν θετικούς βιοδείκτες της νόσου του Αλτσχάιμερ - συγκεκριμένα αμυλοειδείς πλάκες - στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των συμμετεχόντων που εκτέθηκαν σε ατμοσφαιρική ρύπανση του περιβάλλοντος και που σχετίζεται με την κυκλοφορία στα σπίτια τους...

Τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική πρόληψη και έρευνα σχετικά με τη ρύπανση και το Αλτσχάιμερ

Μιλώντας στο Futurity, ο Τζέιμς Λα, κύριος ερευνητής της μελέτης Emory Healthy Brain, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γενικά κακή για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου.

«Δείχνοντας μια σχέση με τα επίπεδα της πρωτεΐνης αμυλοειδούς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ».

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσφερε μια αχτίδα ελπίδας, λέγοντας: «Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι καθαρίζοντας το περιβάλλον μας, θα μπορούσαμε επίσης να βοηθήσουμε στη μείωση του βάρους της νόσου του Αλτσχάιμερ».

Πώς να μειώσουμε την έκθεσή μας στην μόλυνση της ατμόσφαιρας

Σύμφωνα με το Asthma & Lung UK, θα πρέπει να ακολουθούμε αυτά τα βήματα τις ημέρες υψηλής ρύπανσης για να μειώσουμε την έκθεσή μας στην ατμοσφαιρική ρύπανση:

  • Ας περιορίσουμε τις υπαίθριες δραστηριότητες και την άσκηση, ώστε να αποφύγουμε να εισπνέουμε πολύ μολυσμένο αέρα
  • Ας βγούμε έξω νωρίτερα την ημέρα όταν η ποιότητα του αέρα τείνει να είναι καλύτερη
  • Ας παραμείνουμε σε πιο ήσυχους δρόμους, αν είναι δυνατόν, αποφεύγοντας περιοχές όπου υπάρχει πολλή κίνηση
  • Ας περπατάμε στο εσωτερικό του πεζοδρομίου γιατί τα επίπεδα ρύπανσης είναι χαμηλότερα όσο πιο μακριά βρισκόμαστε από την κίνηση
  • Ας κρατήσουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου μας κλειστά εάν οδηγούμε, ειδικά σε μποτιλιάρισμα.
  • Ας είμαστε προετοιμασμένοι ελέγχοντας τα επίπεδα ρύπανσης στην περιοχή μας.