Eρευνα-καμπανάκι: Το λίπος στην κοιλιά εκτοξεύει τις πιθανότητες Αλτσχάιμερ

Ευτυχώς τα νέα δεν είναι αμιγώς δυσάρεστα. Μπορούμε να το προλάβουμε. Να πώς.
Witthaya Prasongsin via Getty Images

Η φλεγμονή στον εγκέφαλο, που προκαλείται από τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να συνδέεται με τα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, ακόμη και δεκαετίες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Eδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι όσο αυξάνεται το λίπος της κοιλιάς, τα κέντρα μνήμης στον εγκέφαλο μικραίνουν», δήλωσε ο ερευνητής της νόσου Αλτσχάιμερ δρ Ρίτσαρντ Άιζακσον, προληπτικός νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων της Φλόριντα.

Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε συγκεκριμένα, ότι στα άτομα ηλικίας από σαράντα έως πενήντα ετών με μεγαλύτερα ποσοστά κρυμμένου ή αλλιώς «υποδόριου» κοιλιακού λίπους εντοπίστηκαν υψηλότερα ποσοστά μιας τοξικής πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές.

Η εν λόγω ουσία συγκεντρώνεται σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που θεωρείται ένα από τα πρώτα σημεία όπου εμφανίζεται η νόσος Αλτσχάιμερ», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Σίρους Ραχί.

Οι πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου Αλτσχάιμερ, ιδίως στους άνδρες, οι οποίοι έχουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος από τις γυναίκες.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης θετική συσχέτιση μεταξύ του σπλαχνικού λίπους και της ατροφίας του εγκεφάλου ή της απώλειας φαιάς ουσίας. Και μάλιστα σε ένα τμήμα του κέντρου μνήμης του εγκεφάλου, που ονομάζεται ιππόκαμπος. Αυτό έχει σημασία επειδή η ατροφία του εγκεφάλου αποτελεί εξίσου σημαντικό βιοδείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι τα άτομα με υψηλότερες ποσότητες σπλαχνικού λίπους τείνουν να έχουν περισσότερες φλεγμονές στις διαδεδομένες οδούς της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο», συμπληρώνει η επικεφαλής συγγραφέας δρ Mάσα Ντολατσάσι, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Και χωρίς έστω μια λειτουργική οδό λευκής ουσίας, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με τα διάφορα μέλη του σώματος.

Ο απώτερος σκοπός

Στόχος της έρευνας ήταν να ανιχνευθούν ορισμένες από τις πιο «ύπουλες» εκδηλώσεις των ανωμαλιών, που μπορεί να σχετίζονται με την παθολογία του Αλτσχάιμερ.

Εντοπίζοντας την παθολογική σύνδεση μεταξύ σπλαχνικού λίπους και δυσλειτουργίας του εγκεφάλου υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι επιστήμονες μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα, επηρεάζοντας την εξέλιξη της πάθησης.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος

Το ενδοκοιλιακό λίπος, λόγω των ουσιών και των ορμονών που παράγει έχει ενοχοποιηθεί για καταστάσεις όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά ζητήματα και ο καρκίνος του εντέρου και του μαστού. Η περίσσεια ενέργειας, δηλαδή θερμίδων, αποθηκεύεται στο σώμα μας κατά κύριο λόγο με τη μορφή λίπους. Ωστόσο δεν είναι όλες οι αποθήκες λίπους ίδιες. Έτσι, το λίπος μπορεί να αποθηκευτεί είτε υποδόρια, είτε ενδομυικά, είτε σπλαχνικά.

Στην πρώτη περίπτωση, όπως λέει και το όνομά του, το λίπος αποθηκεύεται σε μία στρώση λίγο κάτω από το δέρμα. Το δεύτερο βρίσκεται διάσπαρτο στους μύες. Στην τρίτη περίπτωση το λίπος αποθηκεύεται στην κοιλιακή περιοχή, γύρω από τα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι, το πάγκρεας και το έντερο.

Τουτέστιν, το ορατό κοιλιακό λίπος σε άτομα με υπερβάλλον βάρος αφορά κυρίως το υποδόριο λίπος της περιοχής και, σε μικρότερο βαθμό, το σπλαχνικό λίπος.

Τα καλά νέα

Το σπλαχνικό λίπος μειώνεται πιο εύκολα σε σχέση με το υποδόριο ή το ενδομυικό. Πώς; Με δίαιτα και τακτική άσκηση. Κι αυτό γιατί σε σχέση με τις άλλες δύο μορφές λίπους, το σπλαχνικό μεταβολίζεται και καίγεται πιο εύκολα.

Επομένως, η ισορροπημένη διατροφή και η συνέπεια σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής της αρεσκείας μας μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να κάνει θαύματα.

Ακόμη, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής θα πρέπει:

  • Να αποφύγουμε εντελώς ή τουλάχιστον να περιορίσουμε έως έναν βαθμό τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Να μειώσουμε το μέγεθος των μερίδων
  • Να αντικαταστήσουμε τα ζαχαρούχα ποτά με άφθονο νερό
  • Να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα κρέατα, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το τυρί και το βούτυρο
  • Να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Να φροντίσουμε να διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

(Με πληροφορίες από CNN)