Γλυκοπατάτα: Τελικά συμβάλλει στην απώλεια βάρους ή όχι

Όλη η αλήθεια πίσω από το αμφιλεγόμενο αμυλούχο λαχανικό.
Iveta Rysava/Bell Collective via Getty Images

Όταν συζητάμε για την απώλεια βάρους και την ισορροπημένη διατροφή, λίγα τρόφιμα είναι τόσο ευέλικτα, νόστιμα και θρεπτικά όσο οι γλυκοπατάτες: Ψημένη, πολτοποιημένη ή ψιλοκομμένη στον φούρνο, σε μια πιο υγιεινή εκδοχή της τηγανιτής πατάτας, η γλυκοπατάτα μας προσφέρει ένα σύνολο απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Aνάμεσά τους η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το κάλιο και το μαγνήσιο.

Μπορεί όμως η κατανάλωση γλυκοπατάτας να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;

Η Ντέστινι Μούντι, αθλητική διαιτολόγος στο Garage Gym Reviews, απαντά πως ανεξάρτητα από το πώς προτιμάμε να απολαμβάνουμε τις γλυκοπατάτες, η προσθήκη τους στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής μας, μπορεί να είναι η λύση σε όλα τα δεινά που προκύπτουν καθώς αγωνιζόμαστε να χάσουμε βάρος.

Δεν είναι μυστικό: Στη συνείδησή μας, η απώλεια βάρους συχνά συνδέεται με τη στέρηση, τα αυστηρά προγράμματα και τα άκαμπτα ή κάπως «στενγά γεύματα». Ευτυχώς, οι γλυκοπατάτες έρχονται να γκρεμίσουν όλες αυτές τις αντιλήψεις και με τη φυσική τους γλυκύτητα, τις φυτικές ίνες τους και την ευελιξία τους να γίνουν το καλύτερο παρεάκι στο μακρύ ταξίδι προς την απώλεια βάρους.

Πέντε λόγοι που η γλυκοπατάτα μας βοηθά να χάσουμε βάρος

1. Μας κρατά χορτάτους για ώρες

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες προάγουν το αίσθημα κορεσμού και μειώνουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Ακόμη, ο συνδυασμός των φυτικών ινών και των σύνθετων υδατανθράκων που μας προσφέρουν οι γλυκοπατάτες ενισχύει ακόμα περισσότερο το αίσθημα πληρότητας μετά από ένα γεύμα. Ιδίως εάν τρώμε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα, η οποία προσφέρει στον οργανισμό μας μερικές επιπλέον αδιάλυτες φυτικές ίνες.

2. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι χαμηλές σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλα αμυλούχα τρόφιμα.

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο προϊόντων με υψηλότερες θερμίδες, όπως οι κανονικές πατάτες, το λευκό ρύζι, το ψωμί ή τα μακαρόνια.

3. Αποτελεί εξαιρετική πηγή προβιοτικών

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης πρoβιοτικά, δηλαδή ενώσεις που τροφοδοτούν την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου.

Τα προβιοτικά βοηθούν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου αυτοί οι φιλικοί μικροοργανισμοί μπορούν να ευδοκιμήσουν, βοηθώντας στην πέψη και προάγοντας ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

4. Είναι γεμάτη σύνθετους υδατάνθρακες

Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι γλυκοπατάτες μας προσφέρουν ενέργεια που απελευθερώνεται σταδιακά μέσα στην ημέρα, αποτρέποντας τις ενεργειακές κρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε λιγούρες για υπερεπεξεργασμένα γλυκά ή αλμυρά σνακ.

Αυτοί οι υδατάνθρακες βραδείας πέψης μας κρατούν αφενός δραστήριους και αφετέρου συγκεντρωμένους στους στόχους μας που σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Πώς; Αποτρέποντάς μας από θερμιδογόνες εφόδους στο ψυγείο ή στο ντουλαπάκι με τα γλυκά.

5. Δεν προκαλεί απότομα σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Οι γλυκοπατάτες έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν έχουν τόσο άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ενεργειακών κρίσεων και της λιγούρας για ζάχαρη, καθιστώντας ευκολότερη την τήρηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος, που προάγει την απώλεια βάρους.

(Mε πληροφορίες από eatthis).