Πέντε μοναδικά tips κάνουν τους υδατάνθρακες συμμάχους μας στη γράμμωση και το αδυνάτισμα

Ωρα να πάψουμε να πιστεύουμε ότι οι υδατάνθρακες είναι εχθροί μας. Κάθε άλλο...
skynesher via Getty Images

Τι είναι οι υδατάνθρακες;

Οι υδατάνθρακες είναι σύνθετες οργανικές ενώσεις, που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και νερό. Mαζί με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά αποτελούν τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το κύριο και προτιμότερο καύσιμο όλων των ζώντων οργανισμών. Μας παρέχουν άμεσα ενέργεια, έτσι ώστε να επιτελέσουμε όλες τις κυτταρικές και οργανικές μας λειτουργίες, όπως είναι η εγκεφαλική λειτουργία, η διατήρηση της ακεραιότητας του κεντρικού νευρικού συστήματος και η κίνηση των μυών.

Είναι «καλοί», «κακοί»;

Αυτό εξαρτάται από το πώς θα τους καταναλώσουμε; Παρακάτω ο δρ Mάικ Ισρατίλ καταλύει διάφορους μύθους γύρω από τους υδατάνθρακες και δίνει πέντε μοναδικές συμβουλές, έτσι ώστε να τους κάνουμε καλούς μας συμμάχους στον αγώνα κατά των περιττών κιλών.

Υγιεινές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι η κινόα, η βρώμη, το φαγόπυρο, οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες, τα παντζάρια, τα πορτοκάλια, τα μύρτιλα, τα γκρέιπφρουτ, τα μήλα, τα ρεβύθια και γενικότερα τα όσπρια.

1. Δεν πρέπει να το παρακάνουμε

Οι υδατάνθρακες μας προσφέρουν ενέργεια τόσο για την φυσική όσο και για την πνευματική άσκηση. Ωστόσο, ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες σε ημερήσια βάση αρκεί.

Δεν χρειάζεται να είναι όλα μας τα σνακ γεμάτα με το εν λόγω θρεπτικό συστατικό. Γιατί τότε μπορεί να δούμε το νούμερο στη ζυγαριά να ανεβαίνει, παρά τον χρόνο που αφιερώνουμε στη γυμναστική.

2. Kαταναλώνουμε μια ποσότητα υδατανθράκων που να βρίσκεται σε αναλογία με τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας που επιδιδόμαστε

Όσο ανεβαίνουν τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας, τόσο ανεβάζουμε και τα επίπεδα πρόσληψης υδατανθράκων. Εάν αθλούμαστε καθημερινά, μια χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί, μια κρέμα βρώμης και μια μπανάνα είναι ιδανικά σνακ για πριν αλλά και για μετά την προπόνησή μας.

3. Aνάμεσα στις τροφές που είναι πλούσιες σε υδαντάνθρακες επιλέγουμε κυρίως λαχανικά, φρούτα και υδατάνθρακες ολικής αλέσεως

Αυτά είναι τα πιο υγιεινά και ταιριάζουν σε ένα σωρό συνταγές. Είναι γεμάτα φυτικές ίνες και έτσι μας χορταίνουν για ώρες, χωρίς να μας φορτώνουν ένα σωρό περιττές θερμίδες. Έτσι χάνουμε βάρος, ενώ ενεργειακά είμαστε σε θέση να φέρουμε εις πέρας ακόμη κι ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα εκγύμνασης.

4. Αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, γνωστοί και ως «λευκοί» υδατάνθρακες, παρέχουν θερμίδες που δεν συνοδεύονται από σημαντική θρεπτική αξία. Κλασικά παραδείγματα είναι το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μεταβολίζονται γρήγορα, οπότε προκαλούν απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου. Προτιμάμε λοιπόν τους μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα προϊόντα ολικής άλεσης, στα φρούτα και τα λαχανικά, στα φασόλια, στις φακές, στα ρεβίθια, στη γλυκοπατάτα, στην κινόα, στη βρώμη και στο καστανό ρύζι, καθώς η περιεκτικότητα των προϊόντων αυτών σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει πιο αργή απελευθέρωση των σακχάρων.

5. Δεν παραβράζουμε πολύ τα ζυμαρικά

Μαγειρεύοντας τα ζυμαρικά «αλ ντέντε» θα εξασφαλίσουμε ότι θα μεταβολιστούν με πιο αργό ρυθμό. Με τον τρόπο αυτό επιβραδύνεται η αυξομείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, θα έχουμε αποθέματα ενέργειας, δίχως να κάνουμε επιδρομές στο ψυγείο κάθε τρεις και λίγο.

(Με πληροφορίες από boxrox).