H επικίνδυνη τροφή που προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον εγκέφαλο

Προσοχή: Αρκετοί την συμπεριλαμβάνουμε στο πρωινό μας κάθε μέρα. Μήπως ήρθε η ώρα για στροφή στην ποιότητα;
urbazon via Getty Images

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, προκειμένου να φροντίσουμε για την υγεία του εγκεφάλου μας. Και η διατροφή είναι ένας από αυτούς. Ωστόσο, ενώ υπάρχουν τρόφιμα που προωθούν την κοφτερή σκέψη και την καλή μνήμη, οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα και υπερβολικά γλυκά ή αλμυρά σνακ είναι επιβλαβή για την υγεία του εγκεφάλου, αλλά και την υγεία μας γενικότερα.

«Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και υγιεινές πρωτεΐνες και λιπαρά, βοηθά το σώμα και τον εγκέφαλό μας να λειτουργούν σε υψηλότερο επίπεδο, σε αντίθεση με τις επεξεργασμένες τροφές με μικρή θρεπτική αξία και πολλές κενές θερμίδες», εξηγεί η διατροφολόγος δρ. Σουπρίγια Ράο.

«Οι επεξεργασμένες τροφές προκαλούν φλεγμονή στο έντερο, η οποία μακροπρόθεσμα απειλεί να φθείρει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία παρέχουν στον εγκέφαλο το αίμα που χρειάζεται προκειμένου να λειτουργεί στο μάξιμουμ», προσθέτει η ειδικός.

Η υγεία του εντέρου, ως γνωστόν, επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό, μαζί με το βάρος και τη διάθεσή μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εγκέφαλος και έντερο έχουν μια ισχυρή σύνδεση. Επομένως, η ζάχαρη και τα νιτρικά άλατα που προκαλούν φλεγμονή στο έντερο, δυσχεραίνουν μαζί και τις διάφορες γνωστικές λειτουργίες, ενώ απειλούν να μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στον διαβήτη τύπου 2.

Μάλιστα, η Kέιτι Λάνσμπερι, διαιτολόγος στο νοσοκομείο Providence Mission Hospital, που ειδικεύεται σε ζητήματα υγείας του εγκεφάλου, σημειώνει ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και της ανάπτυξης παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.

«Για αυτόν τον λόγο, τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, όπως τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα επεξεργασμένα κρέατα θα πρέπει να καταναλώνονται εξαιρετικά σπάνια», μας συμβουλεύει η Λάνσμπερι.

Πέρα όμως από τα επεξεργασμένα σνακ εν γένει, ποιο είναι το προϊόν που θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία;

Η κατανάλωση ιδιαίτερα επεξεργασμένων κρεάτων, όπως τα παστά, τα καπνιστά και τα αλλαντικά έχει συσχετιστεί με υποβαθμισμένη γνωστική λειτουργία. Κι αυτό γιατί είναι πλούσια σε ανθυγιεινά λιπαρά, που φράζουν τις αρτηρίες και καθιστούν δύσκολη τη διαδρομή του αίματος προς όλα τα ζωτικά μας όργανά.

Ωστόσο, σύμφωνα με την δρ Ράο, η χειρότερη τροφή για την υγεία του εγκεφάλου είναι στην πραγματικότητα το μπέικον.

«Το συγκεκριμένο είδος επεξεργασμένου κρέατος ταξινομείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην πρώτη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα καρκινογόνα τρόφιμα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το επεξεργασμένο κρέας, ιδίως το μπείκον, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καρκίνο», επισημαίνει η δρ Ράο.

Ακόμη, το μπέικον, πέρα από το γεγονός ότι είναι έξτρα επεξεργασμένο, συχνά φορτώνεται από τη βιομηχανία των τροφίμων και με πρόσθετα σάκχαρα, στα οποία οφείλεται η γλυκιά πικάντικη γεύση του. Καταλαβαίνουμε επομένως ότι συνδυάζει όλα όσα πλήττουν την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία.

(Με πληροφορίες από parade).