Γιατί τα βλήματα των 155 χιλιοστών είναι τόσο σημαντικά στον πόλεμο της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει πάνω από 1,5 εκατομμύρια, μα το Κίεβο ζητά και άλλα.
via Associated Press

Το βλήμα των 155 χιλιοστών είναι ένα από τα πυρομαχικά με τη μεγαλύτερη ζήτηση στον πόλεμο της Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει πάνω από 1,5 εκατομμύρια, μα το Κίεβο ζητά και άλλα. Το Associated Press εξηγεί τι ισχύει για το συγκεκριμένο είδος πυρομαχικών.

Τι είναι το βλήμα των 155 χιλιοστών

Το κάθε βλήμα έχει μήκος περίπου 60 εκατοστά, ζυγίζει γύρω στα 45 κιλά και έχει διάμετρο 155 χιλιοστά. Χρησιμοποιούνται σε βαριά πυροβόλα howitzer και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές εκδόσεις: Με υλικό υψηλής εκρηκτικότητας, με συστήματα καθοδήγησης ακριβείας, διατρητικά πυρομαχικά ή υψηλής δημιουργίας θραυσμάτων. Άλλες εκδόσεις είχαν καπνογόνα ή υλικό για φωτισμό. «Το βλήμα των 155 χιλιοστών και τα παρόμοια σοβιετικά των 152 χιλιοστών είναι τόσο δημοφιλή επειδή παρέχουν μια καλή ισορροπία μεταξύ εμβέλειας και μεγέθους κεφαλής» είπε ο Ράιαν Μπρομπστ, αναλυτής του Foundation for the Defense of Democracies. «Αν έχεις πολύ μικρό βλήμα, δεν θα κάνει μεγάλη ζημιά και θα πάει μακριά. Αν έχεις μεγαλύτερο, δεν μπορεί να φτάσει το ίδιο μακριά. Αυτή είναι η πιο κοινή μέση οδός, και για αυτό χρησιμοποιείται τόσο ευρέως».

Η ιστορία των βλημάτων των 155 χιλιοστών

Οι Γάλλοι ανέπτυξαν πρώτοι το βλήμα των 155 χιλιοστών εξαιτίας του πολέμου χαρακωμάτων κατά τον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο, και οι αρχικές εκδόσεις περιελάμβαναν βλήματα με αέρια, είπε η Κέρι Πλέζαντ, ιστορικός της Joint Munitions Command του στρατού των ΗΠΑ.

Καθώς ο Α′ Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχιζόταν, το πυροβόλο των 155 χιλιοστών έγινε το πιο κοινό πυροβόλο των Συμμάχων και αργότερα ο στρατός των ΗΠΑ το υιοθέτησε ως το κύριο βαρύ πυροβόλο του. Τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν τη δική τους έκδοση, το Μ1, και μετά τον πόλεμο το ΝΑΤΟ υιοθέτησε τα 155 χιλιοστά ως το καθιερωμένο διαμέτρημά του στο πυροβολικό. Κατά τον πόλεμο της Κορέας το βλήμα είχε τροποποιηθεί ξανά, με μια παραλλαγή διασποράς, με 88 υποπυρομαχικά, που διασπείρονταν σε μεγάλη περιοχή, καταστρέφοντας οχήματα, εξοπλισμό και σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας προσωπικό.

Χρήση στην Ουκρανία

Τα πυροβόλα howitzer μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 24-32 χλμ, ανάλογα με το είδος βλήματος και το σύστημα πυρός, οπότε είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον στρατό ξηράς, καθώς επιτρέπει πλήγματα από μεγάλη απόσταση. «Ο εχθρός δεν προλαβαίνει πολύ να το δει να έρχεται. Και είναι δυσκολότερο να κρυφτείς από εισερχόμενα βλήματα που έρχονται σε καμπύλη τροχιά, που το κάνει εξαιρετικά φονικό» είπε ο Μπρομπστ.

Στην Ουκρανία τα βλήματα 155 χιλιοστών χρησιμοποιούνται με ρυθμό 6.000-8.000 την ημέρα, είπε η Ολεξάντρα Ουστίνοβα, Ουκρανή βουλευτής που συμμετέχει σε αρμόδια επιτροπή. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν περίπου 40.000 της δικής τους παραλλαγής, είπε η ίδια σε δημοσιογράφους πρόσφατα. Το Πεντάγωνο παλαιότερα έλεγε πόσα βλήματα έστελνε στο κάθε πακέτο υποστήριξης, ωστόσο σταμάτησε τον Φεβρουάριο.

Συνολικά πάντως, το Πεντάγωνο λέει ότι έχει στείλει πάνω από 160 πυροβόλα των 155 χιλιοστών, πάνω από 1,5 εκατομμύρια βλήματα των 155 χιλιοστών, πάνω από 6.500 βλήματα ακριβείας των 155 χιλιοστών και πάνω από 14.000 συστήματα RAAM των 155 χιλιοστών (στην ουσία ένα βλήμα των 155 χιλιοστών με τέσσερις νάρκες που διασκορπίζονται στο έδαφος και μπορούν να εξουδετερώσουν άρμα μάχης). Και άλλες χώρες έχουν επίσης στείλει πυροβόλα, μα το Κίεβο ζητά περισσότερα.

Εαρινή επίθεση

Καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται για αντεπίθεση την άνοιξη, πιθανώς θα χρειαστεί να ρίχνει 7.000-9.000 βλήματα των 155 χιλιοστών την ημέρα, είπε ο Γεχόρ Τσερνίεφ, Ουκρανός βουλευτής.

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δώσει εντολή για αποστολή πυρομαχικών απευθείας από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού στην Ουκρανία αντί να περιμένει την αγορά τους από εταιρείες του χώρου της άμυνας, έτσι ώστε να είναι εκεί έγκαιρα για την αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση. Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν επίσης Ουκρανούς στρατιώτες στη Γερμανία για καλύτερη χρήση των βλημάτων των 155 χιλιοστών σε διακλαδικές επιχειρήσεις- συνδυάζοντας πλήγματα με πληροφορίες στόχευσης από στρατεύματα που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή και άλλα συστήματα για μεγιστοποίηση της ζημιάς και μείωση του αριθμού βλημάτων που απαιτούνται για την καταστροφή ενός στόχου.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή