Γιατί το δίσεκτο έτος έχει 366 ημέρες

Και τι θα γινόταν αν δεν είχαμε δίσεκτα έτη.
Nora Carol Photography via Getty Images

Μπορεί να έχετε συνηθίσει να ακούτε ότι χρειάζεται η Γη 365 ημέρες για να κάνει έναν πλήρη γύρο, αλλά αυτό το ταξίδι στην πραγματικότητα διαρκεί περίπου 365 και ένα τέταρτο ημέρες.

Τα δίσεκτα έτη βοηθούν να διατηρηθεί το ημερολόγιο των 12 μηνών που ταιριάζει με την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Μετά από τέσσερα χρόνια, αυτές οι ώρες που απομένουν αθροίζονται σε μια ολόκληρη μέρα. Σε ένα δίσεκτο έτος, προσθέτουμε αυτήν την επιπλέον ημέρα στον μήνα Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να διαρκεί 29 ημέρες αντί για 28 που είναι συνήθως.

Η ιδέα μιας ετήσιας κάλυψης χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη, όπου οι άνθρωποι είχαν ένα ημερολόγιο με 355 ημέρες αντί για 365, επειδή βασιζόταν σε κύκλους και φάσεις της Σελήνης.

Παρατήρησαν ότι το ημερολόγιό τους δεν συγχρονιζόταν με τις εποχές, έτσι άρχισαν να προσθέτουν έναν επιπλέον μήνα, τον οποίο ονόμαζαν Mercedonius, κάθε δύο χρόνια για να προλάβουν τις ημέρες που έλειπαν.

Το έτος 45 π.Χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιούλιος Καίσαρας εισήγαγε ένα ηλιακό ημερολόγιο, βασισμένο σε ένα που αναπτύχθηκε στην Αίγυπτο. Κάθε τέσσερα χρόνια, ο Φεβρουάριος λάμβανε μια επιπλέον ημέρα για να κρατήσει το ημερολόγιο σύμφωνα με το ταξίδι της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Προς τιμή του Καίσαρα, αυτό το σύστημα είναι ακόμα γνωστό ως Ιουλιανό ημερολόγιο.

Αλλά αυτή δεν ήταν η τελευταία προσαρμογή. Καθώς περνούσε ο καιρός, οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι το ταξίδι της Γης δεν ήταν ακριβώς 365,25 ημέρες - χρειάστηκαν στην πραγματικότητα 365,24219 ημέρες, δηλαδή περίπου 11 λεπτά λιγότερα. Έτσι, η προσθήκη μιας ολόκληρης ημέρας κάθε τέσσερα χρόνια ήταν στην πραγματικότητα λίγο περισσότερη διόρθωση από ό,τι χρειαζόταν.

Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος XIII υπέγραψε μια διαταγή που έκανε μια μικρή προσαρμογή. Θα εξακολουθούσε να υπάρχει ένα δίσεκτο έτος κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός από τα έτη «αιώνα» - έτη διαιρούμενα με το 100, όπως το 1700 ή το 2100 - εκτός κι αν διαιρούνταν με το 400. Μπορεί να ακούγεται κάπως σαν παζλ, αλλά αυτή η προσαρμογή έκανε το ημερολόγιο ακόμη πιο ακριβές - και από εκείνο το σημείο και μετά, ήταν γνωστό ως Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Τι θα γινόταν αν δεν είχαμε δίσεκτα έτη

Αν το ημερολόγιο δεν έκανε αυτή τη μικρή διόρθωση κάθε τέσσερα χρόνια, θα έπεφτε σταδιακά από την ευθυγράμμιση με τις εποχές. Με την πάροδο των αιώνων, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να συμβαίνουν τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες σε διαφορετικούς χρόνους από τον αναμενόμενο. Ο χειμερινός καιρός μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτό που το ημερολόγιο έδειχνε ως καλοκαίρι και οι αγρότες θα μπορούσαν να μπερδευτούν σχετικά με το πότε να φυτέψουν τους σπόρους τους.

Άλλα ημερολόγια σε όλο τον κόσμο έχουν τους δικούς τους τρόπους να κρατούν χρόνο. Το εβραϊκό ημερολόγιο, το οποίο ρυθμίζεται τόσο από τη Σελήνη όσο και από τον Ήλιο, μοιάζει με ένα μεγάλο παζλ με κύκλο 19 ετών. Κάθε τόσο, προσθέτει έναν δίσεκτο μήνα για να βεβαιωθείτε ότι οι ειδικοί εορτασμοί γίνονται την κατάλληλη στιγμή.

Το ισλαμικό ημερολόγιο είναι ακόμα πιο μοναδικό. Ακολουθεί τις φάσεις της Σελήνης και δεν προσθέτει επιπλέον ημέρες. Δεδομένου ότι ένα σεληνιακό έτος έχει μόνο περίπου 355 ημέρες, οι βασικές ημερομηνίες στο ισλαμικό ημερολόγιο μετακινούνται 10 έως 11 ημέρες νωρίτερα κάθε χρόνο στο ηλιακό ημερολόγιο.

Για παράδειγμα, το Ραμαζάνι, ο ισλαμικός μήνας της νηστείας, εμπίπτει στον ένατο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου. Το 2024, θα διαρκέσει από τις 11 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου. το 2025, θα συμβεί από 1 έως 29 Μαρτίου. και το 2026, θα γιορτάζεται από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 19 Μαρτίου.

Μαθαίνοντας από τους πλανήτες

Η αστρονομία ξεκίνησε ως ένας τρόπος να κατανοήσουμε την καθημερινότητά μας, συνδέοντας τα γεγονότα γύρω μας με ουράνια φαινόμενα. Η έννοια των δίσεκτων ετών αποτελεί παράδειγμα του πώς, από νωρίς, οι άνθρωποι βρήκαν τάξη σε συνθήκες που έμοιαζαν χαοτικές.

Απλά αλλά αποτελεσματικά εργαλεία, που γεννήθηκαν από δημιουργικές ιδέες αρχαίων αστρονόμων και οραματιστών, έδωσαν τις πρώτες ματιές στην κατανόηση της φύσης που μας τυλίγει.

Ορισμένες αρχαίες μέθοδοι, όπως η αστρομετρία και οι λίστες με αστρονομικά αντικείμενα, επιμένουν ακόμη και σήμερα, αποκαλύπτοντας τη διαχρονική ουσία της προσπάθειάς μας να κατανοήσουμε τη φύση.

Οι άνθρωποι που κάνουν έρευνα στη φυσική και την αστρονομία είναι εγγενώς περίεργοι για τη λειτουργία του σύμπαντος και την προέλευσή μας.

Αυτό το έργο είναι συναρπαστικό, αλλά και εξαιρετικά ταπεινό δείχνει συνεχώς ότι στο μεγάλο σχέδιο, οι ζωές μας καταλαμβάνουν ένα δευτερόλεπτο στην απέραντη έκταση του χώρου και του χρόνου - ακόμη και σε δίσεκτα χρόνια, όταν προσθέτουμε αυτή την επιπλέον ημέρα.

Δημοφιλή