Γιατί το σεξ είναι μακράν καλύτερο όταν δεν έχουμε πιει σταγόνα αλκοόλ

Kαι πόσο αρνητικά επιδρά το ποτό στις επιδόσεις μας και στο βαθμό ικανοποίησης από την ερωτική πράξη.
skynesher via Getty Images

Πλησιάζει η μαγική ώρα που θα βρεθούμε στο κρεβάτι με τον/τη σύντροφό μας και ενστικτωδώς, αρχίζουμε να τα «τσούζουμε», προκειμένου να «έρθουμε σε κέφι». Και δεν είμαστε οι μόνοι. Βάσει έρευνας, περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ στρέφονται τακτικά στην κατανάλωση αλκοόλ πριν από το σεξ.

Μετά από αυτό, πώς να πιστέψουμε ότι κάνοντας σεξ νηφάλιοι θα δούμε την ευχαρίστηση να αγγίζει εντελώς άλλα επίπεδα; Κι όμως είναι η απόλυτη αλήθεια! Το σεξ «άνευ αλκοόλ» μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο από το σεξ που έπεται μιας βραδιάς με καλό κρασί ή μια πολυτελή σαμπάνια.

Ωστόσο, προκειμένου να αναβαθμίσουμε την συνολική εμπειρία που βιώνουμε κατά τη διάρκεια του σεξ, έχει σημασία να αντιληφθούμε το γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι πίνουμε πριν την σεξουαλική επαφή.

Γιατί πίνουμε πριν από το σεξ;

Το σεξ είναι μια πράξη οικειότητας και εγγύτητας, ανεξάρτητα από το εάν το απολαμβάνουμε με έναν μακροχρόνιο ή έναν περιστασιακό παρτενέρ. Και για πολλούς από μας η οικειότητα είναι συνώνυμη της ευαλωτότητας και της διάθεσης για μια αυτοαποκάλυψη, τόσο σωματική, όσο και συναισθηματική.

Και ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό το επίπεδο οικειότητας για ορισμένους φαντάζει τρομακτικό. Κακές εμπειρίες από το παρελθόν, κοινωνικές νόρμες και η εκάστοτε δυναμική της σχέσης επηρεάζουν το πόσο άνετα νιώθουμε τη στιγμή της ερωτικής πράξης. Και συχνά, όταν δεν αισθανόμαστε άνετα, το πρώτο «γιατρικό» που μας έρχεται στο μυαλό, είναι το αλκοόλ, αυτή η εθιστική ουσία που μουδιάζει το αίσθημα δυσφορίας και αναστέλλει τη συναισθηματική εγγύτητα.

Όμως, όσο λυτρωτικό κι αν μας φαίνεται, το αλκοόλ επιδρά στον εγκέφαλο με τρόπο που ενώ ναι μεν μας κάνει να εστιάζουμε περισσότερο στο εδώ και το τώρα, μας παρασύρει στο να αγνοούμε τις πιθανές μελλοντικές συνέπειες.

Κι ενώ θεωρούμε ότι το αλκοόλ προάγει τη χαλάρωση και τονώνει την αυτοπεποίθηση και πως το σεξ μετά από ένα-δυο ποτά γίνεται πιο διασκεδαστικό, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: Το αλκοόλ ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιορίσει τη σεξουαλική επιθυμία, τη διέγερση και τους οργασμούς. Και ξαφνικά το αλκοόλ πριν από το σεξ παύει να μας ακούγεται δελεαστικό. Έτσι δεν είναι;

Τα απίθανα οφέλη του νηφάλιου σεξ

Όταν κάνουμε σεξ νηφάλιοι έχουμε πλήρη επίγνωση των αναγκών και των επιθυμιών μας, αλλά και του τρόπου να τις εκφράσουμε. Αυτόματα λοιπόν ενισχύεται το μέγεθος της ευχαρίστησης. Παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να αισθανθούμε εμπιστοσύνη απέναντι στον παρτενέρ μας και να διερευνήσουμε μαζί νέα σεξουαλικά μονοπάτια, μέσα από έναν δεσμό ασφάλειας και συναισθηματικής οικειότητας, ακόμα κι αν βρισκόμαστε σε μια ελεύθερη σχέση.

Πώς θα το απολαύσουμε στο έπακρο

Αν αισθανόμαστε στρες πριν το σεξ, θα μας απελευθερώσει το να μιλήσουμε με τον/τη σύντροφό μας για τις προθέσεις και τις ανησυχίες μας. Εάν το νηφάλιο σεξ αποτελεί για εμάς ένα αχαρτογράφητο πεδίο, ας το συζητήσουμε με τον/την παρτενέρ μας. Ίσως εκείνος/εκείνη διαθέτει περισσότερη εμπειρία επί του θέματος.

Το να μοιραστούμε τις επιθυμίες, τους φόβους και να αποσαφηνίσουμε τα όριά μας, θα μας οδηγήσει σε ένα απόλυτα ασφαλές αλλά και ταυτόχρονα συναρπαστικό ταξίδι, που θα συγικινήσει όλες τις αισθήσεις μας.

Αν πάλι αισθανόμαστε υπερβολικό άγχος και αβεβαιότητα, τότε θα πρέπει να μην βιαστούμε να προχωρήσουμε. Πιθανότατα δεν είναι θέμα έλλειψης αλκοόλ. Απλώς δεν είμαστε έτοιμοι. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να ξεκινήσουμε από ένα απαλό σωματικό άγγιγμα, ακόμα και φορώντας τα ρούχα μας. Ό,τι είναι ειλικρινές, είναι πάντοτε πιο απολαυστικό από κάτι πρόχειρο και βεβιασμένο.

Ας αφεθούμε, ας μην κοιτάξουμε το ρολόι κι ας βυθιστούμε πλήρως στον καταιγισμό των αισθήσεων μας. Η προσοχή μας θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ό,τι μας προσφέρει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Κι όταν τα καταφέρουμε, μπορούμε με αφετηρία αυτό, να φτάσουμε σε άλλα επίπεδα ικανοποίησης.

Το κυριότερο είναι να παρατηρήσουμε πόσο ξεχωριστό είναι το νηφάλιο σεξ για εμάς και πώς επηρεάζει την αντίληψή μας για τον εαυτό, το σώμα μας και τον/τη σύντροφό μας.

Ας βρεθούμε επιτέλους αντιμέτωποι με τα συναισθήματα που άλλoτε πνίγαμε στο αλκοόλ. Είναι πολύ λογικό να θέλουμε τον χρόνο μας ή να νιώσουμε την ανάγκη για ένα διάλειμμα.

Σε αυτή την περίπτωση παίρνουμε το χρόνο μας και εξερευνούμε το νηφάλιο σεξ με τον δικό μας ρυθμό. Δεν πιέζουμε καταστάσεις ούτε επαφιόμαστε σε ουσίες για να νιώσουμε πιο χαλαροί. Απλώς αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.

(Με πληροφορίες από Usatoday) .