ΔΙΕΘΝΕΣ
18/03/2019 16:43 EET | Updated 18/03/2019 17:14 EET

Γιατί το single malt ουίσκι είναι τόσο ακριβό

Το εν λόγω είδος θεωρείται αυθεντικό στη μορφή του.

Milkos via Getty Images

Το ουίσκι, για όσους δεν το πίνουν συχνά, είναι εμπειρία όταν βρεθεί στο ποτήρι τους. Πόσο μάλλον το single malt, δηλαδή αυτό που προέρχεται από ένα και μόνο αποστακτήριο και από 100% κριθάρι.

Τα αρώματα ενός single malt είναι περισσότερο ευδιάκριτα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα και αν θέλετε να εκπαιδεύσετε τον ουρανίσκο σας, με κάτι πέρα από μπίρα και τσίπουρο, τότε επενδύστε σε ένα ποτήρι single malt. Μπορεί να κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά δεν πρόκειται για ένα απλό ποτό.

Γιατί όμως η συγκεκριμένη κατηγορία είναι τόσο ακριβή; Τα κέρδη των εταιρειών που το παρήγαγαν το 2017 άγγιξαν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Παρασκευάζεται από κριθάρι το οποίο σε γενικές γραμμές είναι φθηνό. Τα τελευταία πενήντα χρόνια ωστόσο, τα single malts ουίσκι έχουν γίνει πιο διάσημα από ποτέ.

Η παραγωγή τους το 2017 αυξήθηκε κατά 14,2% ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που τα παράγει δήλωσε πως την περασμένη χρονιά τα κέρδη από τις πωλήσεις του έφτασαν τα 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η επιχείρησή του -η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της το 1963- τροφοδοτεί περίπου 180 αγορές με malt oυίσκι. Η υφή του είναι απαλή ενώ ένα παλαιωμένο μπουκάλι μπορεί να κοστίσει ακόμα περισσότερα. Όσοι γνωρίζουν από καλά και ποιοτικά ποτά μάλιστα, υπογραμμίζουν πως όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχει, τόσο πιο απαλή είναι η υφή του.

Ακόμα ένας λόγος που η τιμή ενός single malt ουίσκι είναι τόσο ακριβή είναι γιατί η διαδικασία για την παραγωγή του δεν είναι καθόλου εύκολη.

Σημειώνεται ότι από το 2002 μέχρι το 2015 οι πωλήσεις των single malt ουσιαστικά τριπλασιάστηκαν στην Αμερική, ενώ στην Ασία η ζήτηση φτάνει τα 250 εκ. μπουκάλια το χρόνο.

Το γεγονός ότι ακόμη και τα πιο φθηνά single malt απαιτούν τρία χρόνια ωρίμανσης -κάτι που σημαίνει ότι η δυνατότητα παραγωγής είναι πεπερασμένη- έχει οδηγήσει επίσης τις τιμές τους στα ύψη και ήδη προκαλεί τα πρώτα σημάδια έλλειψης.

(Με πληροφορίες από Business Insider

Sponsored Post