Γιγαντιαία τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική το 2021

Ποιοι είναι οι λόγοι.
.
.
NASA Ozone Watch

Ένα νέο βίντεο της NASA υποδεικνύει την έκταση της τεράστιας τρύπας στο όζον πάνω από την Ανταρκτική το 2021.

Αυτό που φαίνεται στο βίντεο της NASA είναι αποτέλεσμα της παρατήρησης από τρεις δορυφόρους της NASA και της NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), τους Aura, Suomi-NPP και NOAA-20.

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα το νέο βίντεο με την αύξηση της τρύπας του όζοντος στις 29 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τρύπα είναι η 13η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1979, και έφτασε στη μέγιστη έκτασή στις 7 Οκτωβρίου. Η ανάπτυξη της φετινής τρύπας ήταν παρόμοια με αυτήν της περσινής: Ένας ψυχρότερος του συνηθισμένου χειμώνας του νοτίου ημισφαιρίου οδήγησε σε μια βαθύτερη και μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως τρύπα του όζοντος, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου/ αρχές Δεκεμβρίου.

«Πρόκειται για μια μεγάλη τρύπα του όζοντος λόγω των ψυχρότερων από τον μέσο όρο στρατοσφαιρικών συνθηκών του 2021, και χωρίς το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ θα ήταν πολύ μεγαλύτερη» είπε ο Πολ Νιούμαν, επικεφαλής επιστήμονας γεωεπιστημών στο Goddard Space Flight Center της NASA.

.
.
NOAA Global Monitoring Laboratory

Αυτό που ορίζουμε ως «τρύπα του όζοντος» είναι το αραίωμα του στρώματος του όζοντος στην στρατόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική που αρχίζει κάθε Σεπτέμβριο. Χημικά ενεργές μορφές χλωρίου και βρωμίου που προκύπτουν από ανθρώπινες δραστηριότητες απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια χημικών αντιδράσεων σε πολικά νέφη σε μεγάλα υψόμετρα και ακολουθούν αντιδράσεις που καταστρέφουν το όζον καθώς ο ήλιος υψώνεται στην Ανταρκτική στα τέλη του χειμώνα.

Φέτος οι παρατηρήσεις των δορυφόρων έδειξαν πως η τρύπα του όζοντος έφτασε τα 24,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πριν αρχίσει να συρρικνώνεται στα μέσα του Οκτωβρίου. Στο μέγεθος αυτό συνέβαλαν θερμοκρασίες χαμηλότερες του αναμενομένου και ισχυροί άνεμοι στη στρατόσφαιρα γύρω από την Ανταρκτική.

Δημοφιλή