ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2017 08:19 EET

Γκουτέρες: Ηλίθιος πόλεμος που αντίκειται στα συμφέροντα των εμπλεκομένων αυτός στην Υεμένη

26 αντάρτες Χούθι νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή

Lucas Jackson / Reuters

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε την Κυριακή «ηλίθιο» τον πόλεμο στην Υεμένη, μια ένοπλη σύρραξη η οποία, κατά την άποψή του, πλήττει τα συμφέροντα όλων των χωρών που έχουν εμπλακεί σε αυτή, ενώ ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα η παρέμβαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ να διευκολύνει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Βρίσκω πως πρόκειται για έναν ηλίθιο πόλεμο, (...) που αντίκειται στα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας και των (Ηνωμένων Αραβικών) Εμιράτων», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Ακόμη κι από τη σκοπιά του Ιράν, δεν βλέπω (οποιοδήποτε) πλεονέκτημα διότι η Υεμένη είναι πολύ απομακρυσμένη για να έχει οποιαδήποτε ουσιαστική επιρροή στην περιοχή», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Στη σύρραξη αναμετρώνται οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και φέρονται να υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, με δυνάμεις που έχουν ορκιστεί πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, υπέρ των οποίων επενέβη στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015 μια στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση του Ριάντ.

Για τον Γκουτέρες, αυτός ο πόλεμος πάνω απ′ όλα είναι «εναντίον των συμφερόντων του λαού της Υεμένης», ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», κατά τον ΟΗΕ.

Δεκαεπτά εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα χρειάζονται βοήθεια σε τρόφιμα και από αυτούς τα επτά εκατομμύρια βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε την Τετάρτη τη Σαουδική Αραβία, το βασίλειο που αποτελεί έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, να επιτρέψει «αμέσως» την πρόσβαση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Υεμένη για να διανείμουν βοήθεια, καθώς η χώρα συνεχίζει να υφίσταται χερσαίο, ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό από τη συμμαχία.

«Τα πράγματα βελτιώνονται τις τελευταίες ημέρες και ελπίζω ο πρόεδρος Τραμπ να άσκησε πολλή πίεση πρόσφατα», σχολίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Είναι παράλογη η συνέχιση αυτού του αποκλεισμού, ο οποίος αφορά ακόμη και τα αγαθά πρώτης ανάγκης για την επιβίωση του πληθυσμού σε πολλές περιοχές της Υεμένης», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ζητούν να κηρυχθεί ανθρωπιστική «κατάπαυση του πυρός» για να μπορέσουν να προσφέρουν βοήθεια στον πληθυσμό στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία σφυροκοπείται από αέρος από τα μαχητικά της συμμαχίας υπό σαουδαραβική διοίκηση.

Πιο μακροπρόθεσμα «χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση», επισήμανε ο Γκουτέρες. «Η ελπίδα μου είναι ότι κάποια στιγμή θα καταστεί δυνατό να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία», συνέχισε και συμπλήρωσε «είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να συμβάλλω να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες».

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 26 μαχητές των Χούθι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε αεροπορικές επιδρομές οι οποίες αποδόθηκαν στη συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση με στόχο ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στην επαρχία Χάτζα (βορειοδυτικά), δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο διοικητής του στρατοπέδου Άμαρ Αλ Τζάραμπ, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στους σιίτες αντάρτες.

Στην ίδια περιοχή, επλήγη επίσης μια αποθήκη οπλισμού η οποία περιείχε ρουκέτες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)