ΔΙΕΘΝΕΣ
21/01/2020 16:44 EET | Updated 21/01/2020 18:01 EET

Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Νταβός: «Το σπίτι μας φλέγεται ακόμα!»

Ηταν η πρώτη ομιλήτρια σε πάνελ που διοργανώθηκε από τους New York Times και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, λίγη ώρα μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Denis Balibouse / Reuters
 REUTERS/Denis Balibouse

Με ένα τελεσίγραφο προς την παγκόσμια πολιτική και οικονομική ελίτ, άρχισε η Γκρέτα Τούνμπεργκ την ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που άνοιξε σήμερα τις πόρτες του στο Νταβός της Ελεβετίας: Σταματήστε αμέσως να επενδύετε σε ορυκτά καύσιμα ή εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δεν τα προστατεύσατε από το «κλιματικό χάος» που δημιουργήσατε. 

«Αναρωτιέμαι τι θα πείτε στα παιδιά σας» τόνισε η 17χρονη ακτιβίστρια από την Σουηδία. «Για ποιό λόγο αποτύχατε και τα αφήσατε να αντιμετωπίσουν το κλιματικό χάος που ξέρατε ότι θα πέσει στους ώμους τους;»

Η Τούνμπεργκ ήταν η πρώτη ομιλήτρια σε πάνελ που διοργανώθηκε από τους New York Times και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, λίγη ώρα μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, ο οποίος αποκήρυξε τους «προφήτες του ολέθρου» για το κλίμα.

«Το σπίτι μας φλέγεται ακόμα!» πρόσθεσε, ανανεώνοντας την διάσημη φράση της από την περσινή ομιλία της στο Νταβός. «Η αδράνειά σας ρίχνει λάδι στην φωτιά κάθε ώρα που περνάει...»

Είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στην πρώτη θέση της ατζέντας των συζητήσεων της συνόδου του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ.

Η 17χρονη ακτιβίστρια, η οποία δεν μασάει τα λόγια της μπροστά στους ισχυρούς, επέπληξε τους παρισταμένους για τις υποσχέσεις, που, όπως, είπε, δεν αρκούν, όπως το σχέδιο για την ολική μείωση των ρύπων μέχρι στο 2050, την φύτευση ενός τρισεκατομμυρίου δένδρων και τη μετάβαση σε μία οικονομία που δεν βασίζεται στον άνθρακα. 

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Δεν χρειαζόμαστε μία οικονομία που δεν βασίζεται στον άνθρακα. Δεν χρειαζόμαστε λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πρέπει να τις σταματήσουμε εντελώς...»

Μόνον έτσι θα αποφύγουμε την άνοδο της θερμοκρασίας και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είπε η Τούνμπεργκ, η οποία, μαζί με άλλους νεαρούς ακτιβιστές, έχει κάνει έκκληση σε κυβερνήσεις και επενδυτές να σταματήσουν την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων και την χρηματοδότηση της παραγωγής τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν στο μισό αυτή την δεκαετία για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού. Ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι εκπομπές σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους το 2019.

Η Τούνμπεργκ δεν σχολίασε τα όσα είπε νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ. Το μόνο που έκανε ήταν να υπενθυμίσει στους παρισταμένους ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα στο τέλος του χρόνου. 

«Αυτό δεν είναι θέμα αριστεράς ή δεξιάς. Δεν δίνουμε δεκάρα για τα κομματικά σας» είπε χαρακτηριστικά. «Σε ο,τι αφορά το περιβάλλον, η αριστερά, η δεξιά και το κέντρο έχουν όλοι αποτύχει. Καμμία πολιτική ιδεολογία ή οικονομική θεωρία δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση...»

(Mε πληροφορίες από Reuters, NYTimes