Ζελένσκι: Δεν θα απαντήσουμε στις ρωσικές προκλήσεις

Κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση ώστε να επιλυθεί η κρίση.
Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις συναντά τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολόντιμιρ Zελένσκι κατά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, στο Μόναχο της Γερμανίας, 19 Φεβρουαρίου 2022. Andrew Harnik/Pool μέσω REUTERS
Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις συναντά τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολόντιμιρ Zελένσκι κατά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, στο Μόναχο της Γερμανίας, 19 Φεβρουαρίου 2022. Andrew Harnik/Pool μέσω REUTERS
POOL New via Reuters

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι, αντιμέτωπος με μια απότομη έξαρση της βίας μέσα και γύρω από το έδαφος που κατέχεται από αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και τις ολοένα και πιο αυστηρές προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει, κάλεσε το Σάββατο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση ώστε να βρεθεί λύση στην κρίση.

«Δεν ξέρω τι θέλει ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, γι′ αυτό προτείνω μια συνάντηση», είπε ο Ζελένσκι στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου συναντήθηκε επίσης με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις. Ο Ζελένσκι είπε ότι η ρωσική πλευρά μπορεί να επιλέξει την τοποθεσία για τις συνομιλίες.

«Η Ουκρανία θα συνεχίσει να ακολουθεί μόνο τη διπλωματική οδό για χάρη μιας ειρηνικής διευθέτησης».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε ως ”εντελώς ψευδείς” τις αναφορές ότι οι δυνάμεις της χώρας του βομβαρδίζουν περιοχές που ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις.

«Αυτό που παρουσιάστηκε χθες από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, κάποιες οβίδες που φέρεται να εκτοξεύονται από την πλευρά μας, και που έφτασαν μέχρι το Ροστόφ, είναι καθαρά ψέματα», είπε.

Προέτρεψε τις δυτικές χώρες να μην περιμένουν μια πιθανή ρωσική εισβολή για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς, όπως τόνισε, «δεν θα έχουν νόημα όταν θα έχουν αρχίσει οι βομβαρδισμοί».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των υποστηρικτών της Ουκρανίας, ο κ. Ζελένσκι εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι π.χ. στο ΝΑΤΟ «μας λένε συνεχώς ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές, αλλά δεν μας λένε, υπάρχουν κάποια κράτη - μέλη που δεν μας θέλουν;». Κανείς πάντως να μην πιστεύει ότι η Ουκρανία θα παραμείνει για πάντα το ανάχωμα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, πρόσθεσε ο ουκρανός Πρόεδρος και επισήμανε ότι η χώρα του θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι τότε θέλει εγγύηση της ασφάλειάς της. «Και όσο υπάρχει σιωπή, δεν θα υπάρχει ηρεμία στα ανατολικά της Ευρώπης», προειδοποίησε.

Δημοφιλή