Οργισμένη δήλωση Ζελένσκι: «Παράλογη» η έλλειψη χρονοδιαγράμματος για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Το Κίεβο πιέζει για ένταξη στη Συμμαχία- δήλωση σε υψηλούς τόνους από τον Ουκρανό πρόεδρο.
ALINA SMUTKO via Reuters

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι θα ήταν «παράλογο» αν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ που συγκεντρώθηκαν την Τρίτη για τη σύνοδο της Συμμαχίας στο Βίλνιους δεν δώσουν στη χώρα του χρονοδιάγραμμα για ένταξή της, αφού ο επικεφαλής της είπε ότι θα έστελνε στο Κίεβο ένα «θετικό μήνυμα».

Το Κίεβο πιέζει για να ενταχθεί στη Συμμαχία, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η συλλογική άμυνα/ αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας. Ωστόσο υπάρχουν διαφορές μεταξύ των 31 μελών του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ημερομηνία ή απευθείας πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας.

Ο γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως το Κίεβο θα λάβει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και εγγυήσεις ασφαλείας, χαλάρωση των επίσημων προϋποθέσεων για την ένταξη, καθώς και ένα νέο format συνεργασίας με τη Συμμαχία, το αποκαλούμενο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

«Αναμένω οι σύμμαχοι να στείλουν ένα ξεκάθαρο, ενωμένο και θετικό μήνυμα στον δρόμο προς την ένταξη της Ουκρανίας» είπε ο Στόλτενμπεργκ καταφθάνοντας στις συνομιλίες.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είπε και αυτός πως η σύνοδος θα έστελνε ένα «θετικό σήμα» για την υποψηφιότητα του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι, ωστόσο καταφέρθηκε εναντίον αυτού που χαρακτήρισε ως αδύναμη διατύπωση σχετικά με την υποψηφιότητα της Ουκρανίας.

«Είναι άνευ προηγουμένου και παράλογο όταν δεν τίθεται χρονοδιάγραμμα, ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας» δήλωσε πριν πάει ως ειδικός προσκεκλημένος.

«Εκτιμούμε τους συμμάχους μας» τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο πως «η Ουκρανία αξίζει σεβασμό».

Δημοφιλή