ΤΟ BLOG
27/09/2015 19:27 EEST | Updated 27/09/2016 08:12 EEST

Τα είκοσι διδάγματα των εκλογών

7. Τα exit poll μπορούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών όσο μπορούν οι οικονομολόγοι να προβλέψουν την πορεία της οικονομίας. 10. Ο χάρακας που γλιστράει στις σελίδες του εκλογικού καταλόγου είναι ο τελευταίος τρόπος για να ενωθούν ονόματα συγγενών που δε μιλάνε πια επειδή τσακώθηκαν για τα πολιτικά.

sjrankin/Flickr

1. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Αδιέξοδα έχουν οι ελληνικές εκλογές.

2. Το να ψηφίζει κανείς με μοναδικό κριτήριο το «να φύγουν οι άλλοι» είναι το πρώτο βήμα για ν' απωλέσει τη συνείδησή του.

3. Ο εκλογικός νόμος με το μπόνους των πενήντα εδρών δε φτιάχτηκε για να δίνει σταθερές κυβερνήσεις. Φτιάχτηκε για να σκοτώνει τα μικρά κόμματα.

4. Λέξεις που χάνουμε: παροχολογία (η).

5. Πολιτικά, το πρόσωπο των εκλογών είναι ο Τσίπρας. Μυθιστορηματικά, είναι ο Λεβέντης.

6. Η πολιτική διαφήμιση δεν ενδιαφέρεται για την ηθογραφία.

7. Τα exit poll μπορούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών όσο μπορούν οι οικονομολόγοι να προβλέψουν την πορεία της οικονομίας.

8. Παραμένει προτιμότερο να μπαίνεις στο σχολείο ως ψηφοφόρος παρά ως μαθητής: αυτός που κάθεται στην έδρα δε θέλει να σε διδάξει.

9. Μαύρη και αχόρταγη, η σκουπιδοσακούλα είναι το απόλυτο αξεσουάρ των εκλογών.

10. Ο χάρακας που γλιστράει στις σελίδες του εκλογικού καταλόγου είναι ο τελευταίος τρόπος για να ενωθούν ονόματα συγγενών που δε μιλάνε πια επειδή τσακώθηκαν για τα πολιτικά.

11. Η αποχή είναι το άθροισμα αυτών που δε σηκώνονται απ' τον καναπέ κι αυτών που δεν σηκώνονται απ' τον τάφο.

12. Ρετρό βίντεο από παλιές εκλογικές αναμετρήσεις κι από κάτω κόσμος που παραληρεί. Δεν ήταν η ελπίδα που ένωνε τα πλήθη. Ήταν η σιγουριά πως η δεκαετία του '90 θα κατέφτανε ευφορική.

13. Ο Γιομπαζολιάς: η πιο αυθεντική φιγούρα των ντιμπέιτ κι ο άνθρωπος που δε θες να έχεις μπροστά σου στην ουρά.

14. Τσακωμοί στα ΑΤΜ με αισθητική τηλεοπτικού πάνελ. Η διάχυση του «πολιτικού πολιτισμού» στην καθημερινότητα.

15. Ο άνθρωπος που δεν περνάει τα διόδια ονομάζεται ετεροδημότης.

16. Προεκλογικά, ο τάδε νομός «θα δώσει τη νίκη». Μετεκλογικά, κανένας νομός δεν χρεώνεται την ήττα.

17. Ο ανασφαλής ψηφοφόρος ανυπομονεί να διαβάσει ή να παρακολουθήσει τα «ευτράπελα των εκλογών» ώστε να νιώσει δικαιωμένος για την ψήφο του.

18. Αν αποσυνθέσεις τις εκλογές στην Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια σχολική καρέκλα, μία σακούλα σκουπιδιών κι ένας καβγάς. Που σημαίνει: με άλλα τόσα τις ξαναπροκηρύσσεις.

19. Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Γι' αυτό και δίπλα σε κάθε εκλογικό κέντρο βρίσκεται πάντοτε κάποιος που τσικνίζει.

20. Δεν είναι όλοι ίδιοι, αλλά είναι όλοι μαζί.