Μεγάλες δοκιμασίες για την Ε.Ε. η Λεπέν και ο Μπέπε Γκρίλο

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας κρίνεται κι αυτό θετικό. Ο ανεξάρτητος φιλελεύθερος προεδρικός υποψήφιος κ. Μακρόν ήρθε πρώτος με 24% και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με την κ. Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου η οποία ήρθε δεύτερη με 21,7%. Δεν πραγματοποιήθηκε το εφιαλτικό σενάριο μιας μονομαχίας στο δεύτερο γύρο μεταξύ της κ. Λεπέν και του εκπροσώπου της ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μελανσόν το οποίο θα οδηγούσε τη Γαλλία εκτός Ευρωζώνης, πιθανόν και εκτός Ε.Ε. Ο κ. Μακρόν έχει τις πιθανότητες με το μέρος του σε ό,τι αφορά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου.
PATRICK KOVARIK via Getty Images

Όλα δείχνουν ότι η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη κινητοποιούν τις δημοκρατικές, φιλοευρωπαϊκές εφεδρείες και αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους δεξιούς ευρωσκεπτικιστές και τους ακροδεξιούς αντιευρωπαίους, οι οποίοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κρίση που προκάλεσε το Brexit.

Στην Αυστρία η συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων απέτρεψε την εκλογή ακροδεξιού προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Στην Ολλανδία δέχθηκαν μεγάλη πίεση τα κυβερνητικά κόμματα με το Εργατικό Κόμμα να χάνει πάνω από τα δυο τρίτα των βουλευτικών εδρών του, τα κέρδη όμως που πραγματοποίησε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του κ. Βίλντερς ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Με ποσοστό της τάξης του 13% παραμένει σε πλήρη πολιτική απομόνωση.

Καλά είναι τα νέα και από τη Γερμανία όπου η Εναλλακτική για τη Γερμανία, ένα κόμμα το οποίο κινείται στα δεξιά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της κ. Μέρκελ και κατέγραφε δημοσκοπικά ποσοστά της τάξης του 15% το 2015 - 2016, στην κορύφωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, περνάει τώρα μεγάλη κρίση και περιορίζεται σε μονοψήφια ποσοστά. Οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ κερδίζουν ξανά έδαφος σε σχέση με τους Σοσιαλδημοκράτες του κ. Σουλτς και προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, με 5 ως 6 μονάδες.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας κρίνεται κι αυτό θετικό. Ο ανεξάρτητος φιλελεύθερος προεδρικός υποψήφιος κ. Μακρόν ήρθε πρώτος με 24% και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με την κ. Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου η οποία ήρθε δεύτερη με 21,7%. Δεν πραγματοποιήθηκε το εφιαλτικό σενάριο μιας μονομαχίας στο δεύτερο γύρο μεταξύ της κ. Λεπέν και του εκπροσώπου της ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μελανσόν το οποίο θα οδηγούσε τη Γαλλία εκτός Ευρωζώνης, πιθανόν και εκτός Ε.Ε. Ο κ. Μακρόν έχει τις πιθανότητες με το μέρος του σε ό,τι αφορά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου. Μετά το εμπόδιο της Λεπέν η Ε.Ε. θα πρέπει να ξεπεράσει και το εμπόδιο του Μπέπε Γκρίλο και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που είναι εξαιρετικά πιθανό να κερδίσουν τις εκλογές στην Ιταλία οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018.

Αν εξουδετερώσουν στη Γαλλία την πολιτική πρόκληση της κ. Λεπέν και αποτρέψουν στην Ιταλία την εκλογική επικράτηση του Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος θέλει να βγάλει τη χώρα από την Ευρωζώνη, θα υπάρξουν στη συνέχεια οι προϋποθέσεις για την αναγκαία ευρωπαϊκή επανεκκίνηση.

Δημοφιλή