ΤΟ BLOG
01/06/2016 06:01 EEST | Updated 02/06/2017 08:12 EEST

Το πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι προπαγανδιστικό και όχι ηθικό

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα γιατί απλούστατα δεν το είχε ποτέ. Το πλεονέκτημά του πρέπει να αναζητηθεί στο χώρο της επικοινωνίας και της προπαγάνδας εφόσον κατάφερε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχει κάποιου είδους ηθική ανωτερότητα έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων, την οποία βέβαια δεν έχει, ούτε είχε. Πρώτον, ο πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από τη λεγόμενη Ανανεωτική Αριστερά, η οποία παλιά εκφραζόταν σε μεγάλο ποσοστό από το ΚΚΕ Εσωτερικού. Οι Έλληνες ευρωκομμουνιστές είχαν συνεργασία με καθεστώτα που είχαν διαφοροποιηθεί από το σοβιετικό μπλοκ, όπως το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, τα οποία ήταν το ίδιο ανελεύθερα και καταπιεστικά.

sooc

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τις εξωχώριες εταιρίες των πολιτικών και των κυβερνητικών στελεχών παρουσιάζει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον. Συμβάλει στην κατεδάφιση ενός ακόμη αριστερού μύθου, ο οποίος έχει σχέση με το υποτιθέμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα γιατί απλούστατα δεν το είχε ποτέ. Το πλεονέκτημά του πρέπει να αναζητηθεί στο χώρο της επικοινωνίας και της προπαγάνδας εφόσον κατάφερε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχει κάποιου είδους ηθική ανωτερότητα έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων, την οποία βέβαια δεν έχει, ούτε είχε.

Πρώτον, ο πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από τη λεγόμενη Ανανεωτική Αριστερά, η οποία παλιά εκφραζόταν σε μεγάλο ποσοστό από το ΚΚΕ Εσωτερικού. Οι Έλληνες ευρωκομμουνιστές είχαν συνεργασία με καθεστώτα που είχαν διαφοροποιηθεί από το σοβιετικό μπλοκ, όπως το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, τα οποία ήταν το ίδιο ανελεύθερα και καταπιεστικά.

Δεύτερον, όταν οι δυνάμεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ είχαν μικρά εκλογικά ποσοστά στην Ελλάδα κατάφερναν πάντα να διαπραγματευτούν, σε επίπεδο στελεχών, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να βολέψουν τους ανθρώπους τους ή και να πάρουν, έμμεσα, μέρος στη νομή της εξουσίας. Όποιος έχει αμφιβολίες, ας διαβάσει τις επίσημες θέσεις της Siemens για το πολιτικό χρήμα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

Τρίτον, για να διεκδικήσει την εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγε σε ανήθικες μεθοδεύσεις. Είπε προκλητικά ψέματα, δημιούργησε ψεύτικες ελπίδες και ενσωμάτωσε τους πιο φθαρμένους λαϊκιστές του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ, ενώ συνεργάστηκε με τους λαϊκιστές και βολεμένους της ΝΔ που βρήκαν στέγη στους ΑΝΕΛ για να υπερασπιστούν τα «κεκτημένα» τους.

Τέταρτον, ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία κάλυψε με χαρακτηριστική άνεση τα περισσότερα διαπλεκόμενα συμφέροντα, έστησε ένα παρασκηνιακό πάρε-δώσε μαζί τους, προώθησε φίλους και συγγενείς χωρίς να έχουν καν τα τυπικά προσόντα για τις θέσεις που κατέλαβαν, οργάνωσε τη νομή της εξουσίας και το νέο κομματικό κράτος, δήθεν στο όνομα της προάσπισης των συμφερόντων του λαού.

Μπορούμε να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ανώτατα στελέχη του ξεπέρασαν σε ανηθικότητα και τους παραδοσιακούς διαχειριστές της εξουσίας στη χώρα μας. Επέβαλαν όμως την εικόνα της ηθικής πολιτικής δύναμης, αξιοποιώντας το επικοινωνιακό, προπαγανδιστικό πλεονέκτημά τους. Η υπόθεση των εξωχώριων εταιριών επιταχύνει την απομυθοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του υποτιθέμενου ηθικού πλεονεκτήματος και προετοιμάζει την παραπέρα πολιτική και κοινωνική του συρρίκνωση.